Ο κ. Γαβρόγλου με τους φοιτητές

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά τα έχασαν όλα, χρήματα, ρούχα, κινητά και ακόμα και σήμερα, δύο βδομάδες μετά από την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Κνωσό, οι εστιακοί φοιτητές δεν έχουν λάβει στα χέρια τους τις αποζημιώσεις που περιμένουν.

Σε επιστολή του, ένας φοιτητής περιγράφει πως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα είναι απελπιστική.

Από μέρα σε μέρα τα χρήματα

Ο αντιπρύτανης  Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης
Ο κ. Τσακαλίδης

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, αναφέρει στην «Π» πως σήμερα ή αύριο, Τρίτη, θα μοιραστούν στους φοιτητές τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από το λογαριασμό που το Ίδρυμα είχε ανοίξει για αυτό το σκοπό.

Συνολικά, φτάνουν τα 25.000 ευρώ και σημαντική ήταν η συνεισφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας, ιδιωτών και επιστημονικών ενώσεων. Το Ίδρυμα, τις επόμενες ημέρες, θα εκδώσει μια ανακοίνωση, με την οποία θα ευχαριστεί όσους συνεισέφεραν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Όσο αφορά στα χρήματα από το Υπουργείο Παιδείας, το επίδομα των 2.000 ευρώ ανά φοιτητή, ο κ. Τσακαλίδης αναφέρει πως έχει εκδοθεί η αρμόδια ΚΥΑ, το Ίδρυμα θα ενημερωθεί σήμερα ή αύριο από το Υπουργείο, και τις πρώτες μέρες της βδομάδας θα δοθούν τα εντάλματα και τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όσον αφορά στις καταγγελίες των φοιτητών για την κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρει πως το ξενοδοχείο της Αμμουδάρας έχει περισσότερα αστέρια από της Ν. Αλικαρνασσού, όπου τις προηγούμενες ημέρες είχε επικρατήσει μία αναστάτωση, όταν ένας άλλος ένοικος κλειδώθηκε έξω από το δωμάτιό του.

Οι πρυτανικές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με το ξενοδοχείο και έκτοτε όλα κυλούν ομαλά. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα θα βγει στον «αέρα» η προκήρυξη και θα «τρέξει» ο διαγωνισμός για το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει τους φοιτητές ως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Όρος θα είναι το ξενοδοχείο να έχει τουλάχιστον τρία αστέρια, που σημαίνει ότι θα πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται και η ποιότητά του θα είναι ικανοποιητική.

«Είναι κατανοητό οι φοιτητές να ζητάνε το καλύτερο», αναφέρει ο κ. Τσακαλίδης.

Σύσκεψη για τα κτήρια

Όσον αφορά στο αίτημα του Βενιζελείου νοσοκομείου για παραχώρηση κτηρίου του Ιδρύματος, ο κ. Τσακαλίδης αναφέρει ότι την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου θα γίνει σύσκεψη, με πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη συμμετοχή του Βενιζελείου, της εφορίας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και της τεχνικής υπηρεσίας. Τότε, θα εξεταστούν όλα τα αιτήματα και θα αποφασιστεί μία λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο του δυνατού.

Ο κ. Τσακαλίδης τονίζει ότι όλα τα προκάτ κτήρια, όχι μόνο τα καμμένα, έχουν κριθεί από την Πολεοδομία κατεδαφιστέα, οπότε δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καμία δραστηριότητα.

Η Πολεοδομία έκρινε κατεδαφιστέα τα προκάτ κτήρια
Η Πολεοδομία έκρινε κατεδαφιστέα τα προκάτ κτήρια

Σε απόγνωση οι φοιτητές

Την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι φοιτητές της εστίας περιγράφει σε ανοιχτή επιστολή του ο Δημήτρης Συσκάκης, φοιτητής του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Είμαι ένας από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσσό.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτήριο και μαζί όλα τα υπάρχοντά μας. Οι περισσότεροι βγήκαμε από το κτήριο χωρίς ταυτότητες, χρήματα, κινητά τηλέφωνα, αρκετοί με τις πυτζάμες τους και χωρίς παπούτσια.

Αυτή τη στιγμή, 2 εβδομάδες μετά την καταστροφή, βρισκόμαστε σε κατάσταση ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.

Δεν έχουμε λάβει ακόμα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιβιώνουμε με ψίχουλα.

Σε ό,τι αφορά την στέγαση, από τους 92 διαμένοντες στις φοιτητικές κατοικίες, μόλις οι 69 έχουν θέση στα (δύο στον αριθμό) ξενοδοχεία που υπενοικιάστηκαν για την διαμονή μας μετά το συμβάν.

Στο ένα, στην Αμμουδάρα, διαμένουν 36 άτομα σε 9 δίκλινα δωμάτια (4 άτομα ανά δωμάτιο). Οι υπόλοιποι 33 διαμένουν στην Αλικαρνασσό, σε ξενοδοχείο πλήρως ακατάλληλο για πολλούς λόγους (ελλιπής υποδομή και εξυπηρέτηση). Ως αποτέλεσμα, πολλοί φιλοξενούνται άτυπα στην Αμμουδάρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κοιμόμαστε 5 και 6 άτομα σε κάθε δωμάτιο. Οι επίσημες συμβάσεις με τα ξενοδοχεία έχουν λήξει εδώ και μέρες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το πού θα κοιμόμαστε αύριο.

Για την μετακίνηση από τα ξενοδοχεία στο Πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε 2 λεωφορεία, τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας. Σίτιση μας παρέχεται αποκλειστικά στην λέσχη του πανεπιστημίου, κάτι που σημαίνει πως πολλοί απο εμάς κοιμούνται με άδεια στομάχια.

Σε ό,τι αφορά τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις ως φοιτητές, ούτε λόγος υπό αυτές τις συνθήκες. Με τα βιβλία, τις σημειώσεις, τις τσάντες, τα λάπτοπ μας καμμένα, με την απόσταση των ξενοδοχείων από το Πανεπιστήμιο να δυσχεραίνει την κατάσταση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να είμαστε συνεπείς.

Αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της αβεβαιότητας είναι πέρα των άλλων, η ψυχική μας φθορά και καταπόνηση. Κρίσεις πανικού, διαπροσωπικές συγκρούσεις, απελπισία είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το Πανεπιστήμιο και το κράτος μάς έχουν αφήσει στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ.

Αιτούμαστε ΑΜΕΣΑ την χρηματική αποζημίωση για την καταστροφή της περιουσίας μας, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ παροχή στέγης, την ευκολία στην πρόσβαση από και προς το {ανεπιστήμιο, την κάλυψη των βιοτικών μας αναγκών από τους φορείς.

Υ.Γ. Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διέθετε ποτέ εστίες. Οι εγκαταστάσεις που κάηκαν δεν ήταν παρά μία πρόχειρη λύση. Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΠΚ στο Ηράκλειο, είναι η ανέγερση σύγχρονων εστιών στις Βούτες. Εάν το θέμα είχε ανοίξει νωρίτερα από τις εκάστοτε πρυτανικές Αρχές και κυβερνήσεις, δεν θα είμασταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Δεν αποτελεί ανάγκη μερικών μονάχα φοιτητών, αλλά ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας του Ηρακλείου”.