Η Ιστορία δεν παραποιείται

1.227

Κύριε διευθυντά,

στην ομιλία της, την Κυριακή 16-9-2018 στο Μνημείο των τουφεκισθέντων Πατριωτών, στο Σελί των Αμιρών Βιάννου, τον Σεπτέμβριο του 1943, η κ. Μανουκάκη περιέπεσε σε πλήθος ιστορικών ανακριβειών που έχουν ίσως και την οσμή της παραποίησης. Φρονώ ότι αυτό συμβαίνει προκειμένου να εδραιωθεί το “αφήγημα” που αιωρείται από πολλά χρόνια από κάποιους που αποσκοπούν να πείσουν ότι η πατριωτική ακομμάτιστη και αχρωμάτιστη ομάδα της Εθνικής Αντίστασης που είχε έδρα και λημέρι τα Λασιθιώτικα βουνά ήταν, δήθεν, το ΕΑΜ και που επιδιώκουν να καταγραφεί στην Ιστορία η αντιστασιακή υπόσταση του ΕΑΜ υπό αυτή την μορφή και με αρχηγό τον Καπ. Μανώλη Μπαντουβά.

Λυπούμαι βαθιά, που το Μνημόσυνο των Ηρώων και ο ιερός τόπος που τιμώνται γίνεται κάθε χρόνο κονίστρα αντιπαραθέσεων από εκείνους που αποβλέπουν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη εις βάρος της πραγματικότητας, των όσων αληθινά συνέβησαν και να οικειοποιηθούν τους πατριωτικούς αγώνες του Καπ. Μανώλη Μπαντουβά.

Η κ. Μανουκάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της, ότι ο Καπ. Μαν. Μπαντουβάς πήγε στη Δίκτη από τον Ψηλορείτη, επειδή “τσακώθηκε” τάχα με τον Τομ Νταμπαμπιν, ενώ η αλήθεια είναι ότι, ο Ψηλορείτης είχε κορεσθεί από την παρουσία εκεί τριών ανταρτικών ομάδων (Μπαντουβά - Πετρακογιώργη – Σατανά) και των Άγγλων επιτετραμμένων και είχε στοχοποιηθεί από τους Γερμανούς.

Ο Καπ. Μπαντουβάς κατέφυγε τότε, στη Δίκτη προκειμένου να οργανώσουν και εκεί τον Αντιστασιακό  αγώνα, αφού προηγουμένως ήρθε σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους και με φίλους του πατριώτες της περιοχής, οι οποίοι εδέχθησαν ευχαρίστως να συμπαραταχθούν στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης! Όσα σενάρια ανέπτυξε η κ. Μανουκάκη για τους Άγγλους επιτετραμμένους του Συμμαχικού Στρατηγείου ανήκουν στη σφαίρα του “διαίρει και βασίλευε” και έχουν την ρίζα τους σε “προσφάτως κυκλοφορήσαν” εγχειρίδιο και σε πολλά απωθημένα από τα οποία δεν θα απαλλαγούν ποτέ εκείνοι που καλλιεργούν αυτό το κλίμα.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην περιοχή της Βιάννου επικρατούσε “πανεαμισμός” και ότι οι διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις στα χωριά, που συντηρούσαν το αντάρτικο ήταν εαμικές και ότι μετά τον τουφεκισμό του Αλεξ. Ραπτόπουλου τα μέλη της οργάνωσής του εντάχθηκαν στο ΕΑΜ!

Ισοπεδωτικές οι υπερβολές, παραποιημένη η πραγματικότητα, πίσω από παραμορφωτικούς φακούς του κομματικού φανατισμού και σκέπτομαι μήπως πρέπει να δημοσιευθούν οι ονομαστικές καταστάσεις του αρχείου μας που αναφέρονται στους αγωνιστές και τις οργανώσεις των χωριών, να διαπιστωθεί η αλήθεια και να πάψουν να βρυχώνται οι φωνές της παραποίησης και του διχασμού!

Αλλά το πλέον εξοργιστικό είναι ότι η κ. Μανουκάκη έχρισε αυθαίρετα τον Καπ. Μαν. Μπαντουβά ως Αρχηγό του ΕΑΜ και ένεκα τούτου μου είναι αδύνατο να σιωπήσω και να ανεχθώ αυτή την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας.

Συγκεκριμένα η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Η ονομασία της ομάδας του Μπαντουβά από την συγκρότησή της ήταν “Ελεύθεροι σκοπευτές”. Την άνοιξη του 19421, όταν η ομάδα ήταν ακόμα στον Ψηλορείτη, σε μια από τις συσκέψεις μεταξύ ανταρτών και πατριωτών της περιοχής, παρευρέθηκε ο Σωκράτης Καλλέργης από το Ρέθυμνο, ο οποίος πληροφόρησε τον Καπ. Μαν. Μπαντουβά ότι έχει δημιουργηθεί μια Αντιστασιακή Οργάνωση στην λοιπή Ελλάδα που ονομάζεται ΕΑΜ και σημαίνει Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και ότι θα ήταν καλό να ονομασθούν και οι Ελεύθεροι σκοπευτές” ΕΑΜ, για να καταδειχθεί, ότι η Αντίσταση κατά των Γερμανών είναι ενιαία στην Ελλάδα. Οι λέξεις Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο φάνηκαν ελκυστικές στον Καπ. Μπαντουβά, ότι απεικονίζουν τον αγώνα για την Ελευθερία και ενέκρινε την μετονομασία της oμάδας, χωρίς να γνωρίζει την ιδεολογική υπόσταση του ΕΑΜ και την προέλευσή του και χωρίς να έχει καμμία ιδεολογική ταύτιση ούτε κομματική συνεργασία με τους διευθύνοντες το ΕΑΜ, ούτε γραπτή ούτε προφορική. Εξάλλου ο Καπ. Μαν. Μπαντουβάς δεν ήταν από τους ανθρώπους που ποδηγετούνται καθώς και οι άλλοι Μπαντουβάδες, ήταν βαθιά φιλελεύθεροι, ανεξάρτητοι και ανυπότακτοι χαρακτήρες εντελώς ξένοι στη νοοτροπία του ΕΑΜ.

Eξαρχής κατά την δημιουργία της Εθνικής Αντίστασης ο Καπ. Μαν. Μπαντουβάς ενήργησε με σοφία. Εδέχονταν στην οργάνωση, χωρίς κομματικοποιητικές διακρίσεις τον κάθε Έλληνα πατριώτη, που ήθελε να πολεμήσει για την ελευθερία της πατρίδας χωρίς να επιλέγει τους αγωνιστές ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, απαγόρευε όμως ρητά και αυστηρά τις πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των ανταρτών για την αποφυγή έριδων και παρεξηγήσεων, για την απρόσκοπτη συνοχή της ομάδας και σ’ αυτό ήταν άτεγκτος! Έτσι καλλιέργησε την ουδετερότητα με έμφαση στον πατριωτισμό και επέτυχε την ομοψυχία!

Όταν αργότερα, την άνοιξη του 1943 πληροφορήθηκε από Βιαννίτη αξιωματικό ότι το ΕΑΜ είναι κομματική οργάνωση που προερχόταν από το ΚΚΕ (που εκείνη την εποχή ήταν εκτός νόμου) με τις ίδιες αρχές και ιδέες, απέβαλε αμέσως την ονομασία ΕΑΜ διαπιστώνοντας ότι ήταν εκτός του δικού του τρόπου λειτουργίας και νοοτροπίας αλλά και πεποιθήσεων. ‘Ετσι, ονόμασε την οργάνωσή του ΕΟΚ, δηλαδή Εθνική Οργάνωση Κρήτης, που απεικόνιζε τους αγώνες και την Εθνική Αντίσταση της Κρήτης.

Γνωρίζοντας βιωματικά όλα αυτά θέλω να καταστήσω γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ο Καπ. Μπαντουβάς δεν υπήρξε Αρχηγός του ΕΑΜ, όπως διακαώς θα το ήθελαν κάποιοι, γιατί ο ένας χρόνος που είχε την ονομασία ΕΑΜ η ομάδα, χωρίς καμιά άλλη προέκταση, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ τίποτε!

Ο Καπ. Μαν. Μπαντουβάς από την πρώτη ημέρα της Μάχης της Κρήτης με τις πρωτοβουλίες και τους αγώνες του αναδείχθηκε Αρχηγός της Εθνικής Αντίστασης Κρήτης και έτσι θα παραμείνει στην Ιστορία εις τους αιώνες. Η ιστορία γράφεται την στιγμή που διαδραματίζονται τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων! Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την παραποιεί!

 

Ηράκλειο 21-9-2018

Ρένα Μπαντουβά – Μελά

Πρόεδρος του Σωματείου Αγωνιστών  Εθν. Αντίστ. Κρήτης “Ομάδα Μπαντουβάδων”

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει