Ποιοι θα τιμηθούν με το διεθνές βραβείο “Καζαντζάκης” από τη ΔΕΦΚ

573

To διεθνές βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” θα απονείμει φέτος η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, σε τελετές που θα γίνουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στη Γενεύη, στην Αθήνα καιστο Plodviv της Βουλγαρίας. Η βράβευση θα γίνει στον κύκλο της καλλιτεχνικής δημιουργίας» που περιλάμβανε:

Για τους ενήλικες:

Εικαστικές τέχνες
Μουσική
Παραστατικές τέχνες

Για τους νέους (μαθητές ή σπουδαστές):

Εικαστικές τέχνες
Παραστατικές τέχνες.

Οι συμμετοχές για το βραβείο ήταν πολλές και από πολλά μέρη του κόσμου όπου δραστηριοποιείται η Εταιρεία και κυρίως από   από Αργεντινή, Βουλγαρία, Ελβετία και Ελλάδα.  Η ΔΕΦΝΚ αποφάσισε να βραβεύσει τους:

Ενήλικοι:

Εικαστικές Τέχνες

Βραβεύονται ισότιμα η Χριστίνα Ρήγου (Βριλήσσια) και Θεόδωρος Ντόλατζας (Ζωγράφου), οι οποίοι παρουσίασαν αντίστοιχα 32 και 25 πίνακες εμπνεόμενοι από πολλά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Βραβεύονται τόσο για τον μεγάλο αριθμό των έργων όσο και για την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα.

Παραστατικές τέχνες:

Βραβεύεται ο Μένιος Καραγιάννης (Αθήνα) για το ντοκιμαντέρ «33.333, η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη».

Πρόκειται για εργασία πρωτότυπη και πιστή στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με πολλές και σημαντικές συμμετοχές.

Νέοι:

Εικαστικές τέχνες:

Βραβεύονται οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τεχνών της Γενεύης. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών οι νέοι διάβασαν και ανάλυσαν τα «Παλάτια της Κνωσού» και «Ταξίδι στο Μυστρά». Εργάστηκαν μήνες και παρουσίασαν, στα ελληνικά και γαλλικά,έκθεση με αποσπάσματα από τα προαναφερόμενα έργα του μεγάλου Κρητικού.

Παραστατικές τέχνες:

Βραβεύεται η θεατρική ομάδα του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Του Πανεπιστημίου Plodviv της Βουλγαρίας που έδωσε παράσταση στο Πανεπιστήμιο με έργα, στα ελληνικά, εμπνευσμένα από την τραγωδία «Οδυσσέας» του Νίκου Καζαντζάκη και το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης

To βραβείο

Το 2011 η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη αποφάσισε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό την «επιβράβευση ενός ατόμου (ή μιας ομάδας) για τη σύνταξη πρωτοτύπου γραπτού λόγου ή πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Ο διαγωνισμός γραπτού λόγου έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία το 2013.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει