Η διπλή συντεκνιά «έσβησε» μια βεντέτα 63 ετών!

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΒΩΣΑΚΟΥ Η ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΔΥΟ ΓΝΩΣΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ 

1.430
Στη Μονή του Βωσάκου
Η διπλή βάπτιση έγινε το Σάββατο στη Μονή του Βωσάκου, που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό και γιόρταζε την ίδια μέρα

Στο μικρό οροπέδιο των Ταλαίων Ορέων, εκεί όπου βρίσκεται η επιβλητική Μονή του Βωσάκου, αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό, εκτυλίχθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου συγκινητικές στιγμές κατά την τέλεση διπλής βάπτισης με πολλούς συμβολισμούς.

Αν το μυστήριο της βάπτισης συμβολίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση των νεοφώτιστων, η συγκεκριμένη βάπτιση σηματοδοτεί την «αναγέννηση» των σχέσεων δύο μεγάλων οικογενειών της Κρήτης, την απαρχή μιας νέας σελίδας στις ζωές τους.

Χρειάστηκαν να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι οι δύο οικογένειες να ξορκίσουν το κακό, να σφίξουν τα χέρια, να δώσουν λόγο τιμής και να επισφραγίσουν το νέο τους ξεκίνημα με διπλή συντεκνιά.

Να κλείσουν παλιές «πληγές» και να κοιτάξουν μπροστά συμφιλιωμένες και μονιασμένες για το καλό όλων και κυρίως των παιδιών τους, των επόμενων γενεών.

Το αίμα που κύλησε πριν 60 και πλέον χρόνια δεν στάθηκε ικανό να δηλητηριάσει τις ψυχές τους και να στοιχειώσει τις ζωές τους. «Υπήρξαν σοβαροί άνθρωποι που μπήκαν στη μέση από την αρχή και απέτρεψαν τα χειρότερα.

Επικράτησε η λογική και η ψυχραιμία και σιγά-σιγά άρχισε να καλλιεργείται ένα θετικό κλίμα προς την κατεύθυνση του σασμού. Οι συνθήκες ωρίμασαν και έτσι έφθασε η ώρα να γίνει αυτός ο σασμός με την τέλεση διπλής συντεκνιάς» περιέγραψε στην «Π» άνθρωπος που γνωρίζει την ιστορία των δύο οικογενειών.

Στην Κρήτη είναι γνωστό ότι ο θεσμός του σασμού έχει ειδικό βάρος και η αλήθεια είναι ότι έχει γλυτώσει οικογένειες από πολλά δεινά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην διαδικασία του συμβιβασμού και της συμφιλίωσης, την οποία χαρακτηρίζουν «ιερή» και «λειτούργημα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει