Βρήκαν στα νερά τον γύπα και τον περιέθαλψαν

255

Από τα άγνωστα νερά στην ασφαλή αγκαλιά των εθελοντών βρέθηκε ένα νεαρό όρνιο (γύπας, σκάρα)  που εντοπίστηκε το πρωί της προηγούμενης Κυριακής να επιπλέει στην θαλάσσια περιοχή Βόλακας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.

Το πουλί εντόπισε και περισυνέλεξε ο πλοίαρχος του  ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ κ. Γιάννης Παπαμιχελάκης. Αμέσως ενημέρωσε το Λιμενικό Σώμα Αγίας Γαλήνης που του έδωσε οδηγίες και στην συνέχεια το μετάφερε στη Αγία Γαλήνη απ’ όπου και το παρέλαβε η εθελόντρια του ΕΚΠΑΖ.

Το περισυνέλεξαν εθελοντές και πλέον είναι ασφαλές
Το περισυνέλεξαν εθελοντές και πλέον είναι ασφαλές

Ο κ. Μπάμπης Δασκαλάκης – Δ.Α.Ζ. (Σύλλογος Διάσωσης Άγριων Ζώων), υπεύθυνος για του εθελοντές του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη, εξηγεί ότι «είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να παρασύρονται από τον αέρα και να καταλήγουν στην θάλασσα νεαρά  και άπειρα συνήθως όρνια. Το συγκεκριμένο πουλί χωρίς ανθρώπινη βοήθεια δεν είχε καμία ελπίδα να βγει από την θάλασσα, αφού δεν είχε κάποιον βράχο κοντά  για να πατήσει και βέβαια δεν γνωρίζουμε πόσες ώρες βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Το νεαρό όρνιο παίρνει την κατάλληλη αγωγή και ελπίζουμε να αναρρώσει πλήρως και να επανενταχθεί στη φύση όταν θα είναι έτοιμο.

Βρήκαν στα νερά τον γύπα και τον περιέθαλψαν

Κάθε χρόνο αρκετοί άπειροι γύπες πνίγονται με αυτόν τον τρόπο. Όταν εντοπίζουμε λοιπόν ένα τέτοιο πουλί αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσαμε αν βλέπαμε κάποιον συνάνθρωπό μας να πνίγεται. Δηλαδή το βγάζουμε χωρίς καμία καθυστέρηση από το νερό.

Στη συνέχεια  με ηρεμία και για να μην εντείνουμε το στρες του,  το ασφαλίζουμε σε κλειστό χώρο και  απευθυνόμαστε στις αρμόδιες Αρχές (Λιμενικό ή Δ/νση Δασών για να το παραλάβει και να το παραδώσει στην οργάνωση προστασίας άγριας ζωής, ώστε  να πάρει άμεσα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να μην κινδυνέψει η ζωή του από ξηρό πνιγμό λόγω της εισρόφησης νερού στους πνεύμονες.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κο Γ. Παπαμιχελάκη ιδιοκτήτη του ΣΤΑΧΤΟΥΡΗΣ  καθώς και το ΛΣ Αγίας Γαλήνης που δεν αγνόησε το ζώο που βρισκόταν σε ανάγκη και ιδιαιτέρως τον Ανθ/στή  ΛΣ  Γεώργιο Μπαλούκο για την άμεση ανταπόκριση, τη συνεργασία και την ιδιαίτερη ευαισθησία που υπέδειξε για την τύχη του άτυχου ζώου».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει