Αυτοκτονίες στις φυλακές

462

Δεν είναι ορθό ότι οι αυτοκτονίες είναι πρώτη αιτία θανάτου στις φυλακές. Πρώτη αιτία θανάτου είναι τα ναρκωτικά, πολλές φορές απόπειρες ή αυτοκτονίες συνδέονται με αυτά. Διαχρονικά οι θάνατοι στη φυλακή Αλικαρνασσού και Νεάπολης είναι από ναρκωτικά. Το 2018 στη φυλακή Αλικαρνασσού είχαμε δυο αυτοκτονίες μετά από 27 χρόνια παρουσίας μου. Το 2018 είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χρόνος σε όλη την κοινωνία.

Στη φυλακή Νεάπολης την οποία επίσης στηρίζω 10 χρόνια τώρα 0 (μηδέν) αυτοκτονίες. Σε σχέση με την αναγκαιότητα ψυχιάτρου, το 2007 με τον νόμο Παυλοπούλου κατέθεσα αίτηση για μερική απασχόληση μόνιμη. Απεφάνθη το  Υπηρεσιακό Συμβούλιο με συνδικαλιστές ότι δεν καλύπτω πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Όμως παρόλα αυτά μπαίνω επί 27 χρόνια παρουσίας μου. Ψυχολόγος υπήρξε στη φυλακή, η οποία παραιτήθηκε και έφυγε χωρίς να προσφέρει σημαντικό έργο. Ο χώρος της φυλακής δεν είναι για όλους, πρέπει να αγαπάς τον άνθρωπο και αυτό δεν το κρίνει ο ΑΣΕΠ.

Το κρίνουν όμως οι κρατούμενοι, το γνωρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με τις μεταγωγές στα νοσοκομεία.  Ευχαριστώ τους νοσηλευτές συνεργάτες μου. Η μακρά παραμονή μου δεν έχει οικονομικό κίνητρο, πάρα μόνο προσφορά στον φυλακισμένο άνθρωπο. Αλήθεια, 26 χρόνια γιατί δεν είχαμε αυτοκτονίες που υπήρχε λιγότερο προσωπικό και περισσότεροι κρατούμενοι;

Η φυλακή τώρα έχει πολλούς κρατούμενους με πολλά προβλήματα ψυχιατρικά και σωματικά, όχι τυχαία. Στο ψυχιατρείο κρατουμένων δυστυχώς ακόμη και σήμερα μένουν οι ισχυροί, οι έχοντες υψηλές γνωριμίες. Η καλή συνεργασία του προσωπικού της Υγειονομικής Υπηρεσίας φέρνει τα καλά αποτελέσματα.

*Ο Εμμανουήλ Καναβάκης είναι ψυχίατρος   

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει