Τα ερείπια θα γίνουν… θέρετρο

Σχεδιάζουν να κάνουν τον οικισμό υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο

7,202

Ενδεχομένως και μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα του οικισμού στη Ρίζα του Ψηλορείτη, ο οποίος προβλέπεται να γίνει ένα υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Μετά την αποκάλυψη της «Π» ότι Έλληνες επενδυτές αναζητούν το σύνολο των ιδιοκτητών του οικισμού, νέα δεδομένα έρχονται στο φως.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», εκπρόσωπος των Ελλήνων επενδυτών κατάφερε να βρει και τους σαράντα συνολικά ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες αγοράς του οικισμού συνολικά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών μάλιστα είναι τέτοιο, που δεν αποκλείεται, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα, εκπρόσωποι των επενδυτών να έρθουν στην Κρήτη προκειμένου να καθορίσουν με το σύνολο των ιδιοκτητών όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Με βάση τις πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο των διαδικασιών αναμένεται να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται με μηχανικούς και τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να καθοριστούν τιμές τετραγωνικών ανά ακίνητο, τιμές ακάλυπτων χώρων καθώς και όλες οι νομικές λεπτομέρειες που απαιτούνται σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις και τις μεταβιβάσεις.

Θα “ζωντανέψουν” το μικρό εγκαταλελειμμένο χωριό της Μεσσαράς στη Ρίζα του Ψηλορείτη

Με βάση τα ώς τώρα δεδομένα πάντως, η επένδυση δείχνει ότι έχει τη δυναμική να προχωρήσει, αφού οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στον εγκαταλελειμμένο οικισμό δηλώνουν πρόθυμοι να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους, οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονταν σε αχρησία.

Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές έχουν από την αρχή εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να προχωρήσουν την επένδυση, η οποία, όπως ανέφερε και σε σχετικό ρεπορτάζ της η «Π», θα έρθει να λειτουργήσει προσθετικά για τη συνολικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα ανακινήθηκε, όταν υποψήφιοι αγοραστές έδειξαν ενδιαφέρον για τρία αρχικά κτίσματα του εγκαταλελειμμένου οικισμού τα οποία οι ιδιοκτήτες τους ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν. Μετά από επιτόπια επίσκεψη ωστόσο εκπροσώπου των επενδυτών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια σημαντική προοπτική ως προς την αγορά του οικισμού συνολικά, ο οποίος θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πρότυπη τουριστική μονάδα.

Το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη πετρόκτιστα κτίσματα στην περιοχή, αλλά και μια στοιχειώδης ρυμοτομία και υποδομές, αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για τους επενδυτές να δείξουν εντονότερο ενδιαφέρον.

Σε αυτό το στάδιο, οι διαδικασίες μπορεί ακόμα να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, θεωρείται όμως ότι αφού υπάρχουν εξελίξεις και μάλιστα γρήγορες, η υλοποίηση της επένδυσης μπαίνει σε τροχιά.

Αξίζει να τονιστεί πως εφόσον το έργο ξεκινήσει, θα τονώσει κατ’ αρχάς σημαντικά την τοπική επιχειρηματικότητα, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για τουριστική ανάπτυξη της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει