ΣΗΜΕΡΑ: Εκδηλώσεις “εν νυκτί” στο Αρχαιολογικό Μουσείο

460

Με στόχο  την ανάδειξη της ανθρώπινης δραστηριότητας διαχρονικά και την  εναλλακτική προσέγγιση των χώρων πολιτισμού, ενίοτε εκτός του καθιερωμένου ωραρίου λειτουργίας τους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στη δράση  δράση  “Εν νυκτί” του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακολουθο:

19:00 έως τις 20:00:

Θεματικές ξεναγήσεις σε δύο μέρη

α) Παρουσίαση, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αντικειμένων από τις Αποθήκες του ΑΜΗ, που συνδέονται με οικιακά ιερά και οικιακές λατρευτικές πρακτικές. Συγκεκριμένα πρόκειται για λίθινους βωμούς μικρού μεγέθους, που χρονολογούνται από τον  3ο αι. π.Χ έως τον 1ο αι. μ.Χ., από την Κνωσό, την Λύττο και τους Αρκάδες.

β) Στη συνέχεια και σε άμεση συνάφεια με την πρώτη παρουσίαση, θα μιλήσουμε για τις νυχτερινές μυστηριακές τελετές που πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από γυναίκες στο Ιερό της Δήμητρας, στη Γόρτυνα, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, όπως ειδώλια και πολύφωτους λύχνους.

20:00 ως τις 21:00:

Βιωματική εμπειρία χρήσης αντιγράφων πολύφωτων λύχνων, στον αύλειο χώρο του Μουσείου

ΜΙΝΩΙΚΟ-ΛΥΧΝΑΡΙ

Οι πολύφωτοι λύχνοι, πλασμένοι από συντηρητή-κεραμίστα του Μουσείου, θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες με προσομοίωση υλικών και  πρακτικών. Στόχος είναι, μέσα από την  αίσθηση του ζεστού πηλού, τις οσμές του λαδιού και των φιτιλιών, τις σκιές και το φως, να προσεγγίσουν οι συμμετέχοντες αισθητηριακά όσα συνθέτουν μια νυχτερινή εμπειρία υπό το φως των πολύφωτων λύχνων.

21:00 ως τις 23:30:

Παρατήρηση του έναστρου ουρανού με την Αστρονομική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Mέλη της Αστρονομικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα περιηγηθούν με τους επισκέπτες στον έναστρο ουρανό, με δύο τηλεσκόπια που θα τοποθετηθούν στον κήπο του Μουσείου.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει