Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την κυκλική οικονομία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ - ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ - ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ

183

Η πολιτική εφαρμογών στον τομέα της κυκλικής οικονομίας ειδικότερα στους τομείς της οινοποιίας και της κτηνοτροφίας-τυροκομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στην ενημερωτική ημερίδα στο ξενοδοχείο Galaxy, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Περιβάλλοντος-Χωροταξίας-Ενέργειας Νίκος Καλογερής, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορείς διαχείρισης αποβλήτων, καθηγητές επιστημονικών-ερευνητικών ιδρυμάτων, οινοποιοί, τυροκόμοι και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «SCREEN – Synergic Circular Economy across European Regions –Σε συνεργασία οι Περιφέρειες της Ευρώπης για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας (HORIZON 2020)» στο οποίο η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως Εταίρος. Κεντρικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η εισαγωγή της Κυκλικής Οικονομίας διαχρονικά σε όσο το δυνατό περισσότερους κλάδους στην αναπτυσσόμενη τοπική οικονομία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι, η κυκλική οικονομία είναι πολιτική που προωθείται τα επόμενα χρόνια στην  Ευρώπη. «Εγκαταλείπουμε το κάθετο μοντέλο από την παραγωγή του προϊόντος, χρησιμοποίησή του και την απόρριψή του ή έστω την ανακύκλωσή του, και πάμε σε μια άλλη μορφή οικονομίας όπου από το πρώτο στάδιο να δημιουργήσουμε μια νέα «αλυσίδα» αξίας, να μετατρέψουμε το προϊόν σε κάτι άλλο, να παρατείνουμε τη ζωή του με στόχο να κάνουμε εξοικονόμηση πρώτων υλών που είναι πολύτιμες και βεβαίως φυσικών πόρων.

Οι δυο διευθύνεις της Περιφέρειας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας, οργανώνουν την ημερίδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Screen που προωθεί συνέργειες Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Η αγροτική και μεταποιητική οικονομία είναι δυο μεγάλοι τομείς της οικονομίας του νησιού, και σήμερα έχουμε καλέσει τους οινοποιούς και τους τυροκόμους που θα ενημερωθούν για την προώθηση-υλοποίηση της Κυκλικής Οικονομίας» και πρόσθεσε: «Γίνεται σήμερα η σχετική ενημέρωση-διαβούλευση και με τη συνεργασία των ερευνητικών-επιστημονικών μας Ιδρυμάτων αναζητούμε συνέργειες τέτοιες στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να επιτύχουμε αποτελέσματα με μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» και ταυτόχρονα να έχει και οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς μας».

Η Περιφέρεια Κρήτης, κατέληξε ο κ. Καλογερής,  είναι παρούσα στη στήριξη-ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στους δυο κλάδους και «επενδύουμε» σε θετικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και αντιπρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα οικονομίας.  «Το «κλειδί» για να αλλάξουμε τις νοοτροπίες των ανθρώπων και κυρίως τον παραγωγικό τους τομέα, στον τρόπο που  ζουν από εκεί που παράγουν τον πλούτο τους, είναι να μιλήσουμε για την οικονομία, να μιλήσουμε για τον πλούτο.

Η όλη έννοια της κυκλικής οικονομίας είναι κυρίως αυτό, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε οικονομικά «εργαλεία» που έχουν ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το κεντρικό σημείο όμως είναι η οικονομία, αν αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα, αν δώσουμε κίνητρα ή αν εφαρμόσουμε αντικίνητρα τότε φυσικά θα αλλάξει και η νοοτροπία με πολύ μεγάλη επιτυχία».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει