Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Γιατί δεν αντιδρά η αγορά;

327

Στο “κόκκινο” έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών και χθες, με τον τραπεζικό κλάδο και πάλι να ασκεί σημαντικές πιέσεις σε μια αγορά που τελεί υπό αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,13% κλείνοντας στις 767,91 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 765,11 (-0,49%) και 773,72 μονάδων (+0,63%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,7 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 28,3 εκατ. τεμάχια.

Η εικόνα της συναλλακτικής άπνοιας, με λίγες χιλιάδες ευρώ να ορίζουν ακόμη και μεγάλες διακυμάνσεις, ήταν μη αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές που θεωρούσαν ότι μετά και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η αγορά απαλλαγμένη από την αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων θα είχε καλύτερες προοπτικές μπροστά της.

Ωστόσο σύμφωνα με ξένες επενδυτικές τράπεζες, το γεγονός ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλήφθηκε η πρόταση του γαλλικού μηχανισμού σύνδεσης της αποπληρωμής χρέους με την ανάπτυξη, είναι ένας λόγος που η αγορά δεν αντιδρά στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup.

Ο γαλλικός μηχανισμός θα προσέφερε εγγυήσεις στους επενδυτές ότι, εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, το χρέος της θα ήταν βιώσιμο κάνοντας τους ιδιώτες επενδυτές πιο “ανώτερους” (senior) σε σχέση με τους επίσημους πιστωτές, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα επιβαρύνονταν από τις ζημιές εάν η ανάπτυξη απογοήτευε.

Στις διεθνείς αγορές υψηλότερα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές, χθες καθώς οι περιορισμοί που θα επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στις κινεζικές επενδύσεις στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα είναι λιγότερο αυστηροί από ό,τι ανέμεναν.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός. Σημαντική άνοδο για το πετρέλαιο καθώς τα αποθέματα μειώθηκαν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει