ΗΠΑ: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για τον ανδριάντα του Κρητικού συνδικαλιστή

1.187

ΗΠΑ: αποκαλυπτήρια για τον ανδριάντα του Κρητικού συνδικαλιστήΣε μια λαμπρή τελετή  στην πόλη Τρίνινταντ της Πολιτείας Κολοράντο θα γίνουν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του συνδικαλιστή ηγέτη στις ΗΠΑ, του Κρητικού  Ηλία Σπαντιδάκη, που έμεινε γνωστός με το όνομα Λούης Τίκας.

Ο Τίκας δολοφονήθηκε από την Εθνοφυλακή του Κολοράντο, στη ‘’σφαγή του Λάντλοου’’ 20 Απριλίου 1914, στη διάρκεια της μεγάλης εργατικής απεργίας στα ορυχεία Ροκφέλερ, στην περιοχή Λάντλοου, κοντά στην πόλη Τρίνιταντ, στα νότια της Πολιτείας.

Πριν από την τελετή των αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Holiday Inn του Τρίνινταντ συμπόσιο αφιερωμένο στη ζωή του Τίκα, ενώ Αμερικανός συνθέτης, ο παππούς του οποίου είχε σκοτωθεί στη σφαγή, συνέθεσε ύμνο για τον Κρητικό συνδικαλιστή, που θα ακουστεί για πρώτη φορά.

Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο Μασονικό Κοιμητήριο Τρίνινταντ και τρισάγιο στον τάφο του Λούη Τίκα από τον μητροπολίτη Ντένβερ, κ. Ησαΐα. Θα ακολουθήσει η τελετή στην οποία  θα συμμετέχουν, εκτός από τους τοπικούς αμερικανικούς φορείς, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης  – αναμένεται να παραστεί η κ.Αχτσιόγλου – και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Το άγαλμα του Λούη Τίκα είναι μπρούτζινο, έχει ύψος 6,2 πόδια και θα τοποθετηθεί σε βάση ύψους 6 ποδών ο οποίος θα διακοσμείται με τον αρχαίο ελληνικό μαίανδρο.

Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί και το όνομά του στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στον τόπο της σφαγής. Η πινακίδα “Louis Tikas Hwy” θα αποκαλυφθεί σε αυριανή εκδήλωση.

Ο ανδριάντας στήθηκε  με πρωτοβουλία του “Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής” με τις χορηγίες ομογενών.  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μιχάλης Σέρβος, «ήταν υποχρέωση του Ελληνισμού Αμερικής να τιμήσει τον μεγάλο ήρωα συνδικαλιστή, σύμβολο των συνδικαλιστικών αγώνων στις ΗΠΑ».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει