Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Με θετικό πρόσημο στη σκιά του Eurogroup

152

Με ένα “ξέσπασμα” το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα που δημιουργούσαν οι διαρροές και οι διεργασίες για το χθεσινό Eurogroup, κλείνοντας τελικά με σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,91% κλείνοντας στις 772,89 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 759,15 (-0,88%) και 779,89 μονάδων (+1,83%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,1 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 38 εκατ. τεμάχια.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup είναι πλέον γνωστά. Πάντως μέχρι χθες και οι διεθνείς οίκοι δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι. Μάλιστα η Capital Economics σημειώνει πως τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να συμφωνηθούν απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα στο μέλλον και η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη σε μια νέα επιβράδυνση της οικονομίας της ή σε μια επιδείνωση των φόβων της αγοράς για την ευρωζώνη γενικότερα.

Κοιτώντας την εγχώρια ομολογιακή αγορά, θετική εξέλιξη για τις αποτιμήσεις του ΧΑ συνιστά η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς σε χαμηλό ενός μήνα, τη στιγμή μάλιστα που τα πολιτικά ρίσκα σε Γερμανία και Ιταλία και η μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ σε θέματα QE θα μπορούσαν να προκαλέσουν sell-off στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής “περιφέρειας”.

Στις διεθνείς αγορές, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τον Dow Jones να οδεύει προς το όγδοο διαδοχικό αρνητικό κλείσιμο καθώς παραμένει στο επίκεντρο η εμπορική κόντρα των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ε.Ε. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει