Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Έντονη νευρικότητα για το σημερινό Eurogroup

199

Ούτε και χθες κατάφερε το χρηματιστήριο Αθηνών να κρατήσει το ενδοσυνεδριακό θετικό του πρόσημο, κλείνοντας τελικά οριακά αρνητικά, αποτυπώνοντας την έντονη επιφυλακτικότητα και νευρικότητά του ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,03% κλείνοντας στις 765,89, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 765,63 (-0,07%) και 774,78 μονάδων (+1,13%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,3 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 28,8 εκατ. τεμάχια.

Όσον αφορά το σημερινό eurogroup παρά τη παρουσία της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κ. Λαγκάρντ στη συνεδρίαση, η οποία αρχικά προμηνύει ένα πλαίσιο συμφωνίας σχετικά στο ρόλο του ταμείου στο “ελληνικό ζήτημα” και την βούληση όλων των μερών να μην απασχοληθούν ξανά στο εγγύς ευρωπαϊκό μέλλον με την Ελλάδα, οι τελικές αποφάσεις μάλλον θα απογοητεύσουν την αγορά καθώς η λύση δεν προβλέπεται να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Παράλληλα, αυτό που φαίνεται να απασχολεί στην ουσία την αγορά είναι το σχέδιο συμφωνίας για την ενισχυμένη εποπτεία που θα ορίζει τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας καθώς στις δεσμεύσεις της χώρας πέρα από τους δημοσιονομικούς στόχους (για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ), θα περιλαμβάνεται δέσμευση για μεταρρυθμίσεις μέχρι και το 2022.

Στις διεθνείς αγορές μικρή άνοδο σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές μετά από ένα πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων, το οποίο προκλήθηκε από τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τραμπ. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς έναντι του δολαρίου ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε το πετρέλαιο μετά τη διαφαινόμενη άρνηση του Ιράν να συναινέσει στην αύξηση της παραγωγής στην επόμενη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει