Το 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου σε συνάντηση στη Ρουμανία

571

Αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου  Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου συμμετείχε στην 3η  εκπαιδευτική συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Piatra Neamt της ΡουμανίαςΑντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου  Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου συμμετείχε στην 3η  εκπαιδευτική συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Piatra Neamt της Ρουμανίας από 21 έως 28 Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  “ Bioplastics – The future of food packaging?”- « Βιοπλαστικά – Το  μέλλον στη συσκευασία τροφίμων ;»

Τη συνάντηση διοργάνωσε και φιλοξένησε το Ρουμανικό Γενικό Λύκειο “Colegiul National Calistrat Hogas” που με θέρμη υποδέχθηκε όχι μόνο την ελληνική αποστολή αλλά και τα λύκεια  από την Αγγλία και τη Γερμανία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη Ρουμανία, οι εικονικές εταιρείες των μαθητών  τελειοποίησαν τα βιοπλαστικά προϊόντα  που οι ίδιοι σχεδίασαν και  προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω  το επιχειρηματικό τους  σχέδιο.

Πολύτιμη  εμπειρία υπήρξε η επίσκεψη σε δυο πανεπιστημιακές σχολές που ειδικεύονται στην τεχνολογία τροφίμων  στο πανεπιστήμιο του Ιασίου και το πανεπιστήμιο της Σουτσεάβα όπου φοιτητές και καθηγητές μοιράστηκαν μαζί με τους μαθητές τις εμπειρίες τους και τους ενημέρωσαν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Πέρα όμως από το επιστημονικό αντικείμενο  που υπηρετεί ένα πρόγραμμα  όπως το Erasmus +  ιδιαίτερα σημαντική είναι η    δυνατότητα που δίνει στους νέους της Ευρώπης να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα και τις παραδόσεις  των συνοδοιπόρων τους στην Ε.Ε. Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ.  περιηγήθηκαν στο Βουκουρέστι και επισκέφθηκαν το «Κάστρο  του Δράκουλα» στο Bran αλλά και το διάσημο μοναστήρι του Voronet.

Εκείνο όμως που προκάλεσε την μεγαλύτερη συγκίνηση ήταν πως για μια εβδομάδα η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα μέρη  που  ξέσπασε η επανάσταση του Αλέξανδρου Υψηλάντη το 1821, τα οποία  είχαμε ακουστά μόνο από τα βιβλία της ιστορίας.

Οι μαθητές του πρώτου ΕΠΑ.Λ συμμετέχουν από  1 ως 5 Ιουνίου στο 1ο Φεστιβάλ  Αστικής Οικολογίας, στον Καράβολα,  προκειμένου να μοιραστούν μαζί με το ευρύτερο κοινό  τις εμπειρίες τους  από τις διαδρομές στους στον χώρο της οικολογικά ευαίσθητης τεχνολογίας τροφίμων  και ειδικότερα των βιοπλαστικών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει