Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Έπεσε χαμηλά λόγω ιταλικής και ισπανικής κρίσης

349

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου υποχώρησε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο, εν μέσω κλιμάκωσης της ιταλικής και της ισπανικής πολιτικής κρίσης. Παράλληλα, “εκρηκτικό” ήταν το κλίμα και στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση στο 10ετές να φτάνει για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο με το 5%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,32% κλείνοντας στις 738,08 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 753,32 (-0,31%) και 754,78 μονάδων (-2,64%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 88,31 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 55,98 εκατ. τεμάχια.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία εκτός των άλλων αποδεικνύουν πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελληνική σε οποιεσδήποτε εξωτερικές αναταραχές, απουσία βάθους και εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, εσωτερικά, δεν υπάρχει κάποιος θετικός καταλύτης ο οποίος να μπορεί να εξισορροπήσει τις ιταλικές αναταράξεις, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα γύρω από τα ελληνικά assets λόγω της κρίσης αξιοπιστίας που βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο από τις αρχές του μήνα να διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον μακριά από την Ελλάδα.

Αυτό σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου δημιουργούν έντονους προβληματισμούς σχετικά με το πόσο ομαλή θα μπορέσει να είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τους επόμενος τρεις μήνες.

Στις διεθνείς αγορές αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν χθες ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές, καθώς η κλιμάκωση του ιταλικού πολιτικού δράματος το Σαββατοκύριακο αυξάνει την αβεβαιότητα και επαναφέρει μνήμες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ συνέχισε στην πτωτική πορεία του έναντι του δολαρίου ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε ο χρυσός. Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει