“ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ” ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ: Οργή για τις αποζημιώσεις

3,510

Με γενικευμένη οργή υποδέχονται κάτοικοι των οικισμών γύρω από τον χώρο του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι τα νέα ΦΕΚ που ανακοινώνουν τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το μεγάλο έργο.

Παρά το γεγονός πως τα συγκεκριμένα ΦΕΚ παρουσιάζουν ενδεικτικές μόνο τιμές απαλλοτριώσεων και οι τελικές τιμές αναμένονται μετά από τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία εικάζεται ότι θα εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες, ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι αντιδρούν στην επένδυση.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, οι πρακτικές του Υπουργείου σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφουν κατ’ επάγγελμα αγρότες, αφού απαλλοτριώνουν το σύνολο των εκτάσεων γης που διαθέτουν, χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες για εξεύρεση αντίστοιχων τμημάτων γης σε κοντινές περιοχές, λόγω των κατακερματισμένων κλήρων.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις έντονες αντιδράσεις, το Υπουργείο προχωρά τις διαδικασίες κανονικά, με κατοίκους να δηλώνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την εξέλιξη του έργου με κάθε νόμιμο μέσο, εφόσον δεν υπάρξουν κάποιες διασφαλίσεις.

Στο μεταξύ, βέβαια, με τον τρόπο που προχωρούν οι αποφάσεις και οι στρατηγικές κινήσεις του Υπουργείου, που έχει ενεργοποιήσει τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για λόγους δημόσιου συμφέροντος, θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Κατόπιν όλων αυτών, οι περισσότεροι κάτοικοι των οποίων οι εκτάσεις απαλλοτριώνονται, ευελπιστούν σε μια θετική τελική δικαστική απόφαση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα, τις δυσκολίες ανεύρεσης νέων εκτάσεων γης, αλλά και την αντικειμενική αδυναμία κατ’ επάγγελμα αγροτών να ασκήσουν κάποιο διαφορετικό επάγγελμα που θα εξασφαλίζει τα προς το ζειν.

 

Δείτε το νέο ΦΕΚ στην σελίδα 14 και στην σελίδα 15 της έντυπης “Π”

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει