Στον δρόμο για την Unesco ανεμόμυλοι και χαρούπια

... ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ

776

ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ UNESCO

Πρόκριση και για τους ανεμόμυλους του Λασιθίου

Ένα βήμα  ακόμα για την ένταξη-εγγραφή των  ανεμόμυλων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου   στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO έγινε με την ένταξη της   πρότασης   στο δεύτερο στάδιο αξιολόγησης.

Η πρόταση με τίτλο «Τεχνογνωσία διαχείρισης των υδάτινων πόρων: οι Ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης» κατατέθηκε από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου  και φορέων.

Όπως ενημερώνει με έγγραφό της το Δήμο Οροπεδίου, η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «από τις είκοσι πέντε (25) δηλώσεις πρόθεσης υποβολής που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, συνάδουν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) οι δεκαοκτώ (18), τις οποίες και δημοσιεύουμε: http://ayla.culture. gr/2990-2/. Οι προτάσεις αυτές προκρίνονται στο δεύτερο στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Τονίζεται ότι η τελική απόφαση για εγγραφή ή μη ενός στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας λαμβάνεται κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της ΔΙΝΕΠΟΚ, την οποία συνδράμει στο έργο της η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

«Πρόκειται -επισημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεβαλλαν -”για μια σημαντική εξέλιξη, για την διάδοση-διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας που αφορά στην μεγάλη παράδοση-πολιτισμική κληρονομιά των Ανεμόμυλων στο Οροπέδιο.

Με την άψογη συνεργασία Δήμου και όλων των φορέων της περιοχής, έγινε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να ενταχθούμε στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, κοιτάζοντας με το βλέμμα στραμμένο προς την UNESCO καθώς ακολουθεί το τρίτο στάδιο που αφορά στην αξιολόγηση όλων των στοιχείων που κατατέθηκαν για ένταξη ή μη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με σχετική απόφαση από την ΔΙΝΕΠΟΚ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που εντάσσει συνολικά τις εγγεγραμμένες προτάσεις στο Εθνικό Ευρετήριο, μέσω του οποίου την τελική απόφαση θα λάβει η UNESCO”.

Συμπλήρωση  ερωτηματολογίου

Ο δήμαρχος προσκαλεί όλους  τους τους Κρητικούς, ευρύτερα τους πολίτες της χώρας αλλά και τους απόδημους   να συμπληρώσουν και να προωθήσουν ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί παρακάτω μέσω των σχετικών link, ενισχύοντας τον τελικό   στόχο που δεν είναι άλλος από την ένταξη των μοναδικών ανεμόμυλων μας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στα Ελληνικά

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd105fP7dPdiaE19n0aNeUcNsQNZWmICRTZREytoJ4q3QJ6CQ/viewform?usp=sf_link.

Στα Αγγλικά

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSei4nFgBhgaEmOkGUJKLUB_-vce8PqeGkoKSr0KlqdsFbBAdg/viewform?usp=sf_link.

 

χαρούπι

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ

“Πέρασε” και… το χαρούπι

Εκτός από  τους ανεμόμυλους και την παράδοση του Ερωτόκριτου  που ήδη έχει αναφερθεί,  μια ακόμα πρόταση από την Κρήτη είναι ανάμεσα στις  δεκαοκτώ προτάσεις οι οποίες προκρίνονται στο δεύτερο στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για την Αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού στην Κρήτη.

Η πρόταση κατατέθηκε  από την Ομάδα παραγωγών χαρουπιού Κρήτης και τους Γιάννη Κασαπάκη, γεωπόνο,  http://allaboutcarob.com/ και  Κωστή  Σφακιανάκη, γεωπόνο στο Ρέθυμνο, καθώς και την  Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου: «Επιμενίδης», http://www.epimenides.gr/

Όπως τονίζεται στην πρόταση:

Υγιεινή υπερτροφή, πλούσια σε ασβέστιο. Έσωσε ολόκληρα χωριά στην Κρήτη από το λιμό της Γερμανικής Κατοχής.

Προϊόντα: χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, χαρουμπία, υποκατάστατο σοκολάτας κ.ά. Φωτογραφικά και κινηματογραφικά φιλμς.

Ο σπόρος του έδωσε το σταθερό μέτρο βάρος χρυσού, γνωστό ως «καράτι». Επί αιώνες δίνει λύσεις σε προβλήματα διατροφής, απασχόλησης και συνοχής”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει