Το καλώδιο και η λύση για τη μετεγκατάσταση του σταθμού στην Κορακιά

1,032

Μία καθοριστική μάχη κέρδισε χθες ο Δήμος Μαλεβιζίου καθώς υιοθετήθηκε το αίτημά του να βγει η Δαμάστα από το πλάνο  χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας, και να επιλεγεί για το σκοπό αυτό η περιοχή της Κορακιάς.

Στελέχη της κοινοπραξίας EUROASIA Interconnector που συμπράττει με τον ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης, στο πλαίσιο μιας ευρείας σύσκεψης που έγινε χθες στον Δήμο Μαλεβιζίου ξεκαθάρισαν ότι αντιλαμβάνονται τις αντιδράσεις που υπάρχουν και ότι προτίθενται να αλλάξουν τον αρχικό σχεδιασμό τους.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα τόνισαν ότι θα ετοιμαστεί μια νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η νέα πρόταση με την οποία θα πρέπει να συμφωνήσει και τυπικά ο Δήμος Μαλεβιζίου.

Επίσης, όπως τονίστηκε για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός θα χρειαστεί να γίνει μια νέα απαλλοτρίωση στην περιοχή της Κορακιάς καθώς κρίνεται αναγκαία για την εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής η απόκτηση μιας επιπλέον έκτασης 80-100 στρεμμάτων.

Η χθεσινή θετική για το Δήμο Μαλεβιζίου εξέλιξη ήταν προϊόν μιας έντονης πολιτικής πίεσης που είχε ασκηθεί από τη δημοτική αρχή, η οποία είχε κορυφώσει την αντίδρασή της στέλνοντας τελεσίγραφο ακόμα και για σπάσιμο της συμφωνίας εάν δεν υιοθετούνταν  το αίτημα της να μην εγκατασταθεί στη Δαμάστα ο σταθμός μετατροπής υψηλής τάσης.

 στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε στο Δήμο Μαλεβιζίου, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας EUROASIA Interconnector και ο Δήμος Μαλεβιζίου

Το επίμαχο θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης που έγινε στο Δήμο Μαλεβιζίου, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας EUROASIA Interconnector Θανάσης Στιβαρός, Κωνσταντίνος Καλλέργης και Θάνος Μπελαλίδης και ο μελετητής περιβαλλοντικών επιπτώσεων Σπύρος Παπαγρηγορίου, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης και Χάρης Μαμουλάκης ως εκπρόσωποι του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου Μανώλης Γενναράκης, ο πρώην δήμαρχος Γαζίου Γιώργος   Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι φορέων και αρχών από τη Δαμάστα, το Γάζι και τη Ροδιά.

EUROASIA Interconnector PlanΣτη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Κ.  Μαμουλάκης ξεκαθάρισε ότι  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χωροθέτηση της Δαμάστας ως σημείου εγκατάστασης του σταθμού μετατροπής, αίτημα που έγινε εξαρχής δεκτό από τους μελετητές οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόταση του Δήμου Μαλεβιζίου να γίνει η Κορακιά το σημείο κατασκευής του συγκεκριμένου σταθμού.

Ταυτόχρονα, τόσο ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, όσο και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά οι εκπρόσωποι του Δήμου Ηρακλείου και των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τόνισαν την αναγκαιότητα απομάκρυνσης και του ΑΗΣ Ληνοπεραμμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό αποτελεί καθολικό αίτημα της κοινωνίας του Μαλεβιζίου, αλλά και ομόφωνη θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο δήμαρχος κ. Μαμουλάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Κερδίσαμε μία μάχη αλλά έχουμε μπροστά μας ένα πόλεμο». Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε «συνεχίζουμε μια προσπάθεια ετών, με τελικό στόχο την απομάκρυνση του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.

Στη χθεσινή σύσκεψη, πετύχαμε και εισακούστηκε η θέση μας να μην γίνει ο σταθμός μετατροπής του καλωδίου που θα ενώνει την Κορακιά με την Αττική στη Δαμάστα, αλλά να παραμείνει στο βιομηχανικό λιμάνι της Κορακιάς. Η προσπάθεια φυσικά και συνεχίζεται, παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και δεν έχουμε σκοπό να επαναπαυτούμε ούτε λεπτό.

ελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή και τις παρατηρήσεις τους, όπως επίσης και τα στελέχη και τους μελετητές της κοινοπραξίας EUROASIA Interconnector για την διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει