“Κόκκινα” δάνεια, πλειστηριασμοί και Τοπική Διοίκηση

774

«Προ των πυλών» βρίσκεται το κύμα των μαζικών πλειστηριασμών  που σχεδιάζουν να εξαπολύσουν οι τραπεζικοί όμιλοι, με στόχο το βιος και την κατοικία των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κυνήγι τραπεζών και κράτους.

Αξιοποιούν τη θωράκιση του νομικού οπλοστασίου τους και τον εμπλουτισμό των αντιλαϊκών διατάξεων, που τους πρόσφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως την ποινικοποίηση παρεμπόδισής τους, την κατάργηση της εντοπιότητας των συμβολαιογράφων κτλ.

Από την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και μάλιστα ανεξάρτητα από το χρόνο επίδοσης της κατάσχεσης και από την 1η Μάη 2018, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «επεκτείνονται» και για οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δίπλα στο “μαστίγιο” της καταστολής, η κυβέρνηση και κάθε λογής πολιτικοί και δημοτικοί παράγοντες έχουν εξαπολύσει μια ολόκληρη εκστρατεία κοροϊδίας σε βάρος του λαού. Παραποιούν για άλλη μια φορά την πραγματικότητα. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή επιδρομή κεφαλαίου – κυβέρνησης, που βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία, με οδηγό τους την προστασία των τραπεζών, την επιδότηση με ζεστό χρήμα των μεγάλων επιχειρήσεων από το κράτος.

Την ίδια ώρα, εμφανίζονται κάποιοι Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και η πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με πρωτοστάτες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ), που επιθυμούν τάχα να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους που έχουν «κόκκινα» δάνεια. Πρόσωπα και αστικές δυνάμεις στους δήμους, που υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική στην Τοπική Διοίκηση και ζητάνε να μεσολαβήσουν για τη «σωτηρία της λαϊκής κατοικίας», προτείνοντας μοντέλα «λύσεων» ή τη σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων που θα αγοράζουν τα “κόκκινα” δάνεια! Προτείνουν δηλαδή οι Δήμοι να παίξουν το ρόλο των funds! Τέτοιες “πρωτοβουλίες”, κατά τη γνώμη μας, ούτε τυχαίες είναι ούτε άδολες.

Όλοι αυτοί πατούν στην αγωνία χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών να προστατεύσουν το σπίτι τους και παρεμβαίνουν με τυχοδιωκτικό τρόπο! Δεν αποκλείουμε κάποια funds, με τον μανδύα των Δήμων, να επιδιώκουν να αλώσουν πιο γρήγορα τη λαϊκή κατοικία και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες τούς ανοίγουν δρόμο.

Ένα είναι σίγουρο. Η ΚΕΔΕ και όσες δημοτικές αρχές την ακολουθήσουν, θα “προστατεύσουν” τη λαϊκή κατοικία όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Απλά διευκολύνουν την κυβέρνηση και τις τράπεζες αποπροσανατολίζοντας από το ένα και μοναδικό αίτημα. Την απαγόρευση των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών.

Το δήθεν ενδιαφέρον της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για το λαό, αποκαλύπτεται από τη στάση της στο ζήτημα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, με αφετηρία τα οφειλόμενα των νοικοκυριών στους Δήμους. Δεν γνωρίζει άραγε τους χιλιάδες που ζούνε με τα ψίχουλα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και τη σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου;

Γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό είναι πρόκληση να ζητάει από την κυβέρνηση απλά και μόνο να επιτρέψει στους Δήμους να μην προβαίνουν σε κατάσχεση των μικροοφειλών από τους λογαριασμούς των τσακισμένων νοικοκυριών αλλά να στέλνουν τις οφειλές στην εφορία!

Αλήθεια, δεν γνωρίζει τι ακολουθεί μετά την εφορία; Τι ζητάει δηλαδή η ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση; Απλώς να μην “εκθέτει” τους δήμους στη λαϊκή οργή! Η εφορία να κάνει τη βρώμικη δουλειά και οι δήμαρχοι σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου!

Είναι προκλητική η υποκρισία της όταν δεν ζητά -έστω- τη νομοθετική άρση:

r της απαγόρευσης διαγραφής, ακόμη και μικροοφειλών, για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων (απαγορεύεται ακόμη και διαγραφή μικροοφειλών άνω της εικοσαετίας που έχουν παραγραφεί).

r της καταναγκαστικής διαδικασίας που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν το φτωχόκοσμο στη σέντρα της Εφορίας και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες.

Όσοι αιρετοί πραγματικά ενδιαφέρονται για τη λαϊκή οικογένεια, οφείλουν να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί ενάντια στην κοροϊδία και το φοροκυνηγητό των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, από τράπεζες, κράτος, δήμους και τουλάχιστον:

r Να μην στείλουν μικροοφειλές νοικοκυριών στο γκισέ της εφορίας.

r Να περιφρουρήσουν θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους των Δήμων από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής διοίκησης.

r Να ενισχύσουν με τη δράση και τη στάση τους την πάλη του λαού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Όλα τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια, να αγαπιόμαστε».

Με βάση αυτά πρέπει να τους κρίνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι αναγκαίο να οργανώσουν και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στους πλειστηριασμούς, μην έχοντας καμιά αυταπάτη για το ποιος είναι πραγματικά μαζί τους και ποιος όχι.

 

* Ο Μιχ. Κασαπάκης είναι στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ηρακλείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει