Εις… υγείαν των κορόιδων!

1,609

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, αλλά ως φαίνεται, μάλλον εκείνη μας ανακάλυψε ετούτη τη φορά, με την αποκάλυψη του νέου μεγάλου σκανδάλου δωροδοκίας, με πρωταγωνιστή την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Πρόκειται για ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο που λόγω μεγέθους έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους»!

Σε ένα ξέφρενο πάρτι μίζας και διαφθοράς είχε επιδοθεί η Novartis, προκειμένου να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκου. Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου, γιατροί, δημοσιογράφοι και άλλα «εκλεκτά» μέλη της κοινωνίας μας φαίνεται να «συνεργάστηκαν» με την εν λόγω εταιρεία, με το αζημίωτο βεβαίως, και ο καθένας από αυτούς είχε δικό του ρόλο και μερίδιο στο «μεγάλο φαγοπότι».

Ένα «φαγοπότι», που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στοίχησε στο Ελληνικό Δημόσιο ζημία που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός πως, εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου, η Ελλάδα από το 2000 και μετά παρουσίασε φαρμακευτική δαπάνη διπλάσια από τον μέσο όρο της αντίστοιχης δαπάνης των κρατών μελών της Ε.Ε.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φέρονται να συγκαταλέγονται μεταξύ των «συνεργάσιμων», σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που επεξεργάζονται οι αμερικάνικες, αλλά και οι ελληνικές αρχές και αφορούν το νέο σκάνδαλο.

Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί κρύβονται πίσω από ευεργετικές διατάξεις του νόμου «Περί Ευθύνης Υπουργών» και κάνουν λόγο για «σκευωρία», χωρίς να απαντούν ουσιαστικά σε όλα όσα τους προσάπτουν, βάλλοντας μανιωδώς κατά εισαγγελικών λειτουργών, δικαστών αλλά και μαρτύρων. Η στάση αρκετών από αυτούς είναι προκλητική και απαξιωτική, τόσο για τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία που αμήχανα τους παρακολουθεί.

Οι απειλές που εκτοξεύουν  εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων και οι χαρακτηρισμοί που τις συνοδεύουν επιβεβαιώνουν την ανάγκη να προστατευτεί η ταυτότητα αυτών των μαρτύρων. Δεν διστάζουν μάλιστα να χαρακτηρίζουν με θράσος αυτούς τους μάρτυρες ως «κουκουλοφόρους», αγνοώντας μάλλον το γεγονός πως τη ρύθμιση για την προστασία των μαρτύρων σε περιπτώσεις δωροδοκίας τη νομοθέτησε η «δικιά» τους κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014.

Ο χώρος της Υγείας όμως στον οποίο εντοπίστηκε το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα που δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

Εδώ εκφοβήθηκαν, εκβιάστηκαν και χειραγωγήθηκαν μεθοδευμένα και μαζικά οι πιο αδύναμοι κρίκοι του κοινωνικού μας ιστού, οι ασθενείς, προκειμένου να κερδίσουν κάποιοι άλλοι ματαιόδοξοι «υγιείς» περισσότερα χρήματα και αυτό βρίσκω πως είναι ιδιαίτερα  βάρβαρο, άδικο, ανήθικο και αρρωστημένο…

Υπήρχαν  επίορκοι «γιατροί» που συστηματικά συνταγογραφούσαν φάρμακα έναντι αμοιβής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, προς το συμφέρον των ίδιων και της Novartis, ενώ την ίδια στιγμή υπουργοί υπέγραφαν μνημόνια συνεργασίας με εταιρείες τις οποίες εξαγόραζε η Novartis ως μελλοντικούς προμηθευτές.

Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να έχουμε καταλάβει ακόμα όλοι περί τίνος πρόκειται!

Νομίζω πως το χάσαμε το μέτρο εντελώς, πατριώτες!

Διαβάζω αυτές τις μέρες τίτλους εφημερίδων, παρακολουθώ τηλεοπτικές εκπομπές, ακούω ραδιοφωνικούς σταθμούς και μου δημιουργείται η εντύπωση πως οι πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων βγήκαν «στη φόρα», είναι τα θύματα μιας ακόμα «σκευωρίας» η οποία έχει σκηνοθετηθεί από «κάποιους» που θέλουν να πλήξουν πολιτικά εκείνους και οικονομικά τις πολυεθνικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκαν. Υποδεικνύουν δε ως κατηγορούμενους της υπόθεσης Novartis τους προστατευόμενους μάρτυρες, διότι δεν είναι δημοσιευμένα τα στοιχεία τους.

Αναρωτιέμαι όμως, πώς αλλιώς θα ήταν προστατευόμενοι;

Βαρύγδουποι τίτλοι «κοσμούν» τα πρωτοσέλιδα, ιδεολογικά παρηκμασμένων αθηναϊκών φυλλάδων, που δαιμονοποιούν την έρευνα και εξορκίζουν την αμφισβήτηση, επιχειρώντας έτσι να στηρίξουν για μια ακόμα φορά ένα σαθρό, σαπισμένο σύστημα διαπλοκής, αναβιώνοντας αποκρουστικά φαντάσματα του παρελθόντος!

Διαπράττουν όμως με τη συμπεριφορά τους αυτή ένα πολύ μεγάλο λάθος, τόσο οι ενεχόμενοι στο νέο σκάνδαλο όσο και οι μιντιακοί υπερασπιστές τους.

Αντί να αποδεχθούν την πρόκληση και να επιδιώξουν άμεσα τη διαλεύκανση της υπόθεσης στην οποία, αν πράγματι δεν ενέχονται, θα καταδείξει περίτρανα τους «καθαρούς ουρανούς τους» από τις «αστραπές» του σκανδάλου, έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τον δρόμο της πόλωσης και της άγονης επίθεσης κατά πάντων.

Θεωρώ πως το τελευταίο σκάνδαλο που ρίχνει βαριά τη σκιά του στην πολιτική ζωή της χώρας αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση απέναντι στην οποία οφείλουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν καθαρή θέση, με περίσσειο θάρρος και ειλικρίνειας και να συνδράμουν τη Δικαιοσύνη να τη διαλευκάνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η εμπειρία του παρελθόντος δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια να αισιοδοξώ πως ετούτη τη φορά θα αποκαλυφθούν οι ένοχοι και θα λογοδοτήσουν! Μαθαίνω πως ετοιμάζονται πάλι «επιτροπές» και ανησυχώ… Μακάρι να διαψευσθώ και να μην αποτελέσουν όλα αυτά τρόπαια εις μνήμην, αλλά εις… υγείαν!

 

*Ο Γιάννης Μοσχονάς  είναι  εκπαιδευτικός

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει