Μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος
Μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για το Σκοπιανό την Κυριακή

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό, η Κρήτη έδωσε βροντερό “παρών”. Αντίστοιχα έτοιμοι είναι όλοι οι Κρητικοί να συμμετέχουν δυναμικά στο πανελλήνιο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται για το ίδιο ζήτημα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, την ερχόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Η συμμετοχή των Κρητικών αναμένεται για μία ακόμα φορά να είναι τεράστια, ενώ αντίστοιχα δυναμική προβλέπεται και η κινητοποίηση των απλών πολιτών, που έχουν στόχο να δώσουν ένα σαφές μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τα Σκόπια.  Το συλλαλητήριο έχουν αναλάβει τέσσερις εκπρόσωποι, που αναλαμβάνουν ταυτόχρονα και όλο το βάρος της διοργάνωσης.

Οι τέσσερις εκπρόσωποι του συλλαλητηρίου είναι η εκπρόσωπος των Παμμακεδονικων Ενώσεων Υφηλίου κ. Νίνα Γκατσούδη, ο εκπρόσωπος του Θερμαϊκού κ. Μιχάλης Πατσίκας ο πρόεδρος όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας στην Ελλάδα κ. Γιώργος Τάτσιος και η δημοσιογράφος κ. Γεωργία Μπιτάκου.

Σημειώνεται ότι τις ευλογίες του για το συλλαλητήριο της Κυριακής έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο κ. Ιερώνυμος είπε στους διοργανωτές ότι η εκκλησία  θα συμμετέχει επίσημα, εφ’ όσον διασφαλιστεί ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας της συγκέντρωσης.

Συγκεκριμένα, στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, ο Μητροπολίτης Σύρου θα διαβάσει την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ενώ δίπλα του θα είναι  οι Μητροπολίτες Δράμας και Χίου.Οι διοργανωτές ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο να παραστεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ για την ενημέρωση αντιπροσώπων των Μ.Μ.Ε. σχετικά με το Πανεθνικό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο.

Οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου διευκρινίζουν ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

«Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κείμενο των διοργανωτών και προστίθεται:

«Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Η Ελλάδα δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα χρηματοοικονομικά πλούτη της, αλλά για τις άυλες αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, που δώρισε στην ανθρωπότητα».

Και στην Κρήτη

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την Αθήνα και στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του τοπικού συλλαλητηρίου, πραγματοποιείται στην πλατεία Ελευθερίας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και ώρα 14.00.

«Θα στείλουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο, μήνυμα ενότητας και αγώνα μέχρι εσχάτων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των διοργανωτών, όπου και προστίθεται: «Έτσι απλά, όλοι μαζί αυθόρμητα, μακριά από κόμματα και συμφέροντα, μόνο για την Ελλάδα.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μακεδόνας Αριστοτέλης Κακογεωργίου (πρωταθλητής Μαραθωνοδρόμος υπεραποστάσεων) ερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό».

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου στην Κρήτη, θέλοντας να δώσουν σαφές στίγμα, ενάντια στις γενικότερες επικρίσεις υποκίνησης των συλλαλητηρίων, δηλώνουν «Ομάδα Ελλήνων ακομμάτιστων πολιτών υπό την αιγίδα πολλών φορέων».