Το 2017 στον Κοινωνικό Χώρο του Ιδρύματος Καλοκαιρινού

539

Υλική συνδρομή σε 1.018 συνανθρώπους μας μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου    και 72.772 πλήρη γεύματα σε 728 συνανθρώπους μας παρείχε μεταξύ πολλών άλλων  ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Ανδρέα & Μαρίας Καλοκαιρινού το 2017, κάνοντας πράξη   το σύνθημα   «Να βγούμε στο φως, όλοι και μαζί».

Όπως είναι γνωστό, από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2017 τα Ιδρύματα επωμίστηκαν το κόστος λειτουργίας των δομών του Κοινωνικού Χώρου, δηλαδή του «Φαγητού με την Αγάπη μας» (Κοινωνικού Συσσιτίου) και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, χωρίς ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. Από τον Μάιο του 2017 οι δομές επανεντάχθηκαν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας, με φορέα υλοποίησης τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού σε σύμπραξη ξανά με τον Δήμο Ηρακλείου  και έκτοτε συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων καταθέτει τον συνοπτικό απολογισμό της δράσης του στον χρόνο που πέρασε (2017).  Συγκεκριμένα:

 1. Κοινωνικό Παντοπωλείο

Από την αρχή του 2017 ως τον Μάιο του έτους αυτού το Κοινωνικό Παντοπωλείο μπόρεσε να εξυπηρετήσει κατά μέσο όρο 120 οικογένειες ανά μήνα. Μετά τον Μάιο του 2017, με την αρωγή του ΕΣΠΑ, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων εκτοξεύθηκε και από τον Νοέμβριο του 2017 ξεπέρασε τις 200 οικογένειες ανά μήνα. Το σύνολο των μηνιαίων οικογενειακών παροχών κατά το 2017 έφτασε στις 1.959.

Έτσι, κατά το έτος αυτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρείχε υλική συνδρομή σε 1.018 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 412 ήταν ανήλικα/προστατευόμενα τέκνα. Η αξία των αγαθών που χορηγήθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα έφτασε στο ύψος των 88.687,30 ευρώ.

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας της (Ιανουάριος 2013) ώς το τέλος του 2017, δηλαδή επί 59 συνεχόμενους μήνες, η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου προσέφερε συσκευασμένα τρόφιμα  αλλά και είδη παντοπωλείου (επισιτιστική – υλική βοήθεια) σε 4.608 συνανθρώπους μας και η αξία των χορηγηθέντων αγαθών έφτασε στο ύψος των 406.211,79 ευρώ.

2.”Φαγητό με την αγάπη μας”

Στη δομή του συσσιτίου που ονομάζεται «Φαγητό με την Αγάπη μας», στις 365 μέρες του 2017, παρασκευάστηκαν και μοιράστηκαν, από την κεντρική εγκατάσταση της οδού μονής Αγκαράθου και από την εγκατάσταση δίπλα στο γηροκομείο των Ιδρυμάτων, 72.772 πλήρη γεύματα σε 728 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων 186 ήσαν ανήλικα / προστατευόμενα τέκνα.

Συνολικά από το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου 2012, που πρωτολειτούργησε ως το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή σε 2.148 συνεχόμενες μέρες  χωρίς καμιά διακοπή, η δομή των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού παρασκεύασε και διένειμε 472.762 πλήρη γεύματα. Σε αυτά προστίθεται και το δεκατιανό για τους μαθητές  στη διάρκεια των σχολικών περιόδων.

 1. Νέα δομή παροχής ειδών ένδυσης

Επιπρόσθετα, και μάλιστα μέσα στη μακρά περίοδο της «μοναχικής πορείας» χωρίς ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, τα Ιδρύματα προσπάθησαν και πέτυχαν να δημιουργήσουν, από το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μια επιπλέον δομήπαροχής ειδών ένδυσης και υπόδησης. Ωφελούμενοι της Δομής, είναι οι ήδη εγγεγραμμένοι στις προϋπάρχουσες δομές των Ιδρυμάτων, με την πρόβλεψη  ο καθένας να λαμβάνει έως και τέσσερις φορές μέσα στον χρόνο τα απαραίτητα είδη ένδυσης – υπόδησης, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, περιορίζοντας έτσι αρκετά  τη  δαπάνη που θα χρειαστεί να κάνει προκειμένου να έχει τα απαραίτητα αυτά είδη για κάθε εποχή του χρόνου. Ήδη η παροχή διευρύνεται και σε βασικά είδη σπιτιού (κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές), με την αρωγή πολλών κινητοποιημένων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες του τουρισμού.

 1. Δράσεις ενημέρωσης, κοινωνικοποίησης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Ο κοινωνικός χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού έχει ψηλά στους στόχους του την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται αλλά και την κοινωνική επιμόρφωση και επανένταξη των μελών των ευπαθών ομάδων, δημιουργώντας μεταξύ άλλων ευκαιρίες για το πλησίασμα ανάμεσα στους ανθρώπους που δίνουν και παίρνουν στήριξη.

Σταθεροί συνεργάτες με εβδομαδιαία παρουσία στον Κοινωνικό Χώρο είναι:

 • Ο Σύλλογος «Αλληλεγγύη», βοήθειας ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer,
 • Η ομάδα υποστήριξης ατόμων με προβλήματα από το αλκοόλ,
 • Ο συστημικός ψυχοθεραπευτής και πανεπιστημιακός Γιώργος Κανδύλης,
 • Το Δίκτυο Ανθρώπων που ακούνε φωνές (Intervoice, σύλλογος βοήθειας ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχική νόσο),
 • Η Φωτογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης (ΦΟΠΚ)
 • Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΟΦΕΑΚ).

Τακτικοί συνεργάτες του Χώρου είναι επίσης:

 • Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
 • Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου (Ε.Φ.Ν.Η.),
 • Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου (ΝεΚΛΗ),
 • Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΟΠΚ),
 • Το Δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους»

Η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης υποστηρίζει πολύπλευρα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κοινωνικού Χώρου και πραγματοποιεί στον χώρο δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές.

Μέσα στο 2017 ο Κοινωνικός Χώρος πραγματοποίησε ή φιλοξένησε 49 ξεχωριστές δράσεις με 61 εκδηλώσεις. Σημειώνεται  επίσης  πως κατά το σχολικό έτος 2016-2017 πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια επιμόρφωσης ανέργων ενηλίκων σε ξένη γλώσσα (Γαλλικά), υπό την εποπτεία του Συνδέσμου Γαλλόφωνων Καθηγητών Ν. Ηρακλείου, με 76 προσφερόμενες ώρες.

Συνολικά, από το άνοιγμά του στην οδό Μονής Αγκαράθου τον Ιανουάριο του 2013, ο Κοινωνικός Χώρος  έχει παρουσιάσει στο κοινό του Ηρακλείου πάνω από 236 ξεχωριστές  εκδηλώσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει