Αλλάζουν όλα στο κέντρο της πόλης

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

911

Με μια νέα κυκλοφοριακή πραγματικότητα είναι από σήμερα αντιμέτωπη ολόκληρη η πόλη, καθώς κλείνουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, αλλάζει η  ροή της κίνησης των οχημάτων και διακόπτεται οριστικά η στάση και η στάθμευση σε δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μέσα σε όλα αυτά, ξεκινά και η δοκιμαστική χρήση των mini bus με δωρεάν μετακίνηση των πολιτών από το λιμάνι προς το κέντρο της πόλης μέσα από δύο διαφορετικά δρομολόγια. Οι σοβαρότατες αυτές κυκλοφοριακές μεταβολές δημιουργούν νέα δεδομένα για την πόλη με πολλά ερωτηματικά αναπάντητα, τα οποία η Λότζια άφησε να αιωρούνται.

Το βέβαιο είναι ότι από σήμερα όλοι οι δημότες θα πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σύγχυση, ουρές και εκνευρισμό, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε η αναμενόμενη προετοιμασία που θα διευκόλυνε τους πολίτες.

 

Β.Λαμπρινός: “Αλλάζει το Ηράκλειο και καλούμαστε να αλλάξουμε μαζί”.

Χθες πάντως με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός ζήτησε τη συνεργασία όλων των πολιτών, τονίζοντας ότι οι κυκλοφοριακές αλλαγές  συνδέονται με τη μεγαλύτερη σε έκταση παρέμβαση ανάπλασης. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα, όπως σημειώνει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης που θα πρέπει να αποκτήσει ένα ιστορικό κέντρο αντάξιο της. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Το έργο που ξεκίνησε ουσιαστικά λίγο πριν τις γιορτές και τώρα μπαίνει στην κυρίως φάση του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ στο Ηράκλειο.

Όταν ολοκληρωθεί, ευελπιστούμε ότι η πόλη μας  θα αποκτήσει ένα ιστορικό κέντρο  σύγχρονο, φιλικό προς τους πεζούς, ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες, που θα σέβεται και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και την τοπική επιχειρηματικότητα. Ένα ιστορικό κέντρο αντάξιό της! Αλλάζουμε το Ηράκλειο. Και σας καλούμε να το αλλάξουμε μαζί.

Σε κάθε βήμα αυτής της μεγάλης αλλαγής θα χρειαστούμε την κατανόηση, την υπομονή και τη συνεργασία σας». Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Λαμπρινός σημειώνει ακόμα ότι «παρότι ο προγραμματισμός μας προβλέπει δωρεάν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης από και προς το κέντρο, θεωρούμε βέβαιο ότι ειδικά το πρώτο διάστημα θα υπάρξει ταλαιπωρία για τους δημότες. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η ταλαιπωρία  να είναι η  μικρότερη δυνατή. Και ασφαλώς είμαστε ανοιχτοί σε κριτική αλλά και σε προτάσεις που δεν έχουμε σκεφτεί και ενδεχομένως να βοηθήσουν στην άμβλυνση όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Ωστόσο, ξεκινάμε με τη σιγουριά ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο και με την αισιοδοξία ότι οι δημότες θα μας βοηθήσουν ουσιαστικά:

Με τον σεβασμό τους στις νέες κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις.

Με τη χρήση των mini bus.

Με καλή διάθεση και κυρίως με αλλαγή  νοοτροπίας.

Ήρθε η ώρα και στο Ηράκλειο να απολαύσουμε τα οφέλη ενός κέντρου χωρίς Ι.Χ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας».

Πώς θα κυκλοφορούμε  από σήμερα στην πόλη
Πώς θα κυκλοφορούμε από σήμερα στην πόλη

Πώς θα κυκλοφορούμε από σήμερα στην πόλη

Μια από τις πιο δύσκολες κυκλοφοριακές μεταβολές που θα ισχύουν από σήμερα στην πόλη είναι το γεγονός ότι κλείνει η οδός Ίδης. Όπως είναι γνωστό, η οδός Ίδης κλείνει προκειμένου να επεκταθεί το εργοτάξιο ανάπλασης της Δικαιοσύνης που όλη την περίοδο των γιορτών είχε περιοριστεί σε ένα τμήμα της οδού Ψαρομμηλίγγων προκειμένου να μην επηρεαστεί η εμπορική κίνηση.  Το κλείσιμο της Ίδης σημαίνει αυτόματα ότι κλείνει και η Καλοκαιρινού από την πρόσβαση των οχημάτων που έρχονται από τη Δικαιοσύνης, τα οποία αναγκαστικά θα πρέπει να στρίβουν από τη 1821. Ήδη τις προηγούμενες μέρες έκλεισαν για τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων η οδός  Γιαμαλάκη και Αγίου Μηνά που μετατράπηκαν σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης.

Βασική κυκλοφοριακή αλλαγή είναι επίσης η αντιδρόμηση της οδού Αβέρωφ με κατεύθυνση από την Πλατεία  Ελευθερίας προς την πλατεία Κορνάρου. Στο πλαίσιο αυτό μετατρέπεται από μονής σε διπλής κατεύθυνσης  των οχημάτων η πλατεία Κορνάρου από την οδό  Έβανς  έως την συμβολή της με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως.

Παράλληλα, αλλάζει η χρήση της υφιστάμενης κυκλικής νησίδας στη συμβολή των οδών Έβανς, Αβέρωφ και πλατείας Κορνάρου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα  κυκλικής πορείας των οχημάτων που  εισέρχονται σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται οι υφιστάμενοι φωτεινοί σηματοδότες.

Επίσης, αλλάζει η είσοδος της πιάτσας των ταξί στον διαμορφωμένο χώρο της Πλ. Κορνάρου, Τα ταξί θα εξέρχονται με κατεύθυνση  προς την οδό Κυρ. Λουκάρεως  και την  Αγ. Μηνά. Σε όλους τους παραπάνω δρόμους αναμένεται να τοποθετηθεί η ειδική σήμανση ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν το πως μπορούν να κινούνται μέσα στην πόλη.  Με ανακοίνωση της η αστυνομική διεύθυνση, ζητά την κατανόηση των οδηγών και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή ατυχήματος και κυκλοφοριακών προβλημάτων να κινούνται στις ανωτέρω οδούς με ιδιαίτερη προσοχή και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και της υπάρχουσας  σήμανσης.

Τα νέα δρομολόγια των mini bus του αστικού ΚΤΕΛ

Παράλληλα με τις συνολικότερες κυκλοφοριακές αλλαγές ο Δήμος Ηρακλείου ενεργοποιεί από σήμερα πιλοτικά και τη χρήση των mini bus ως εναλλακτική επιλογή προσέγγισης του κέντρου της πόλης. Η φιλοσοφία της χρήσης των mini bus στηρίζεται στη λογική της απομάκρυνσης των ΙΧ από το κέντρο της πόλης. Δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν το όχημά τους στην παραλιακή λεωφόρο στον Καράβολα ή στο Παγκρήτιο και από εκεί θα παίρνουν το  mini bus  με το οποίο θα μπορούν να προσεγγίζουν δωρεάν το κέντρο της πόλης.

Χθες ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ κ. Καλλέργος Βουλγαράκης τόνιζε ότι το όλο εγχείρημα της χρήσης του mini bus, θα έχει  για κάθε πολίτη μια χρονική καθυστέρηση της τάξεως των 20 λεπτών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης. Εάν εκλείψει η παράνομη στάθμευση, θα υπάρχει ομαλή κίνηση των οχημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα έχουμε καθυστερήσεις.

Οι δύο γραμμές των mini bus που τίθενται από σήμερα σε δοκιμαστική λειτουργία θα λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή και συγκεκριμένα από 7.00 π.μ. έως 23.00 μ.μ. και θα εκτελούν δρομολόγια κυκλικά. Η μεταφορά των επιβατών θα είναι δωρεάν.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων η Γραμμή1 (ΚΟΚΚΙΝΗ) θα έχει 13 νέες και παλαιές στάσεις και η Γραμμή2 (ΜΠΛΕ) θα έχει 17 νέες και παλαιές ως το παράρτημα στάσεων

ΓΡΑΜΜΗ 1(ΚΟΚΚΙΝΗ)

Η Γραμμή 1 θα έχει αφετηρία και τέρμα το λιμάνι του Ηρακλείου και θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: Λιμάνι – Εθν. Αντιστάσεως – Ικάρου – Αστόρια – Δικαιοσύνης – 1821 – Πλ. Κορνάρου – Έβανς(μεγάλη) – Πλαστήρα – Πολιτιστικό Κέντρο – Χανιώπορτα – Καλοκαιρινού – Γιαμαλάκη – Μητσοτάκη – Ενετικό Λιμάνι – ΟΛΗ – Λιμάνι.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 1 ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ):

Αφετηρία (Λιμένας Ηρακλείου)

1η στάση: Ικάρου 3 (Συνεταιριστική Τράπεζα), υφιστάμενη στάση

2η στάση: Πλατεία Ελευθερίας (Αστόρια), υφιστάμενη στάση

3η στάση: οδός 1821 αρ.62, υφιστάμενη στάση

4η στάση: Πλατεία Κορνάρου, υφιστάμενη στάση

5η στάση: Πλαστήρα 12 (Πύλη Ιησού), νέα στάση

6η στάση: Πλαστήρα 48 (Πολιτιστικό Κέντρο), νέα στάση

7η στάση: Πλαστήρα 92 (Πανανειο), υφιστάμενη στάση

8η στάση: Καλοκαιρινού 201 (1ο Δημοτικό Σχολείο), υφιστάμενη στάση

9η στάση: Καλοκαιρινού 133 (Αγία Παρασκευή), υφιστάμενη στάση

10η στάση: Στ. Γιαμαλάκη & Καζαντζάκη,νέα στάση

11η στάση Στ. Γιαμαλάκη 50 (Σοφ. Βενιζέλου), νέα στάση

12η στάση : Πλ. Κουντουριώτη (Ενετικό Λιμάνι), νέα στάση

13η στάση: Νεάρχου 10 (Υπεραστικό ΚΤΕΛ), νέα στάση

Αφετηρία (Λιμένας Ηρακλείου)

ΓΡΑΜΜΗ 2(ΜΠΛΕ)

Η Γραμμή 2 θα έχει αφετηρία και τέρμα το Παγκρήτιο Στάδιο και θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: Παγκρήτιο Στάδιο – Καράβολας – Τάλως – Μητέρα – Αρχ. Μακαρίου – Καλοκαιρινού  – Αγ. Μηνά – πλ. Κορνάρου – Αγ. Μηνά – Γιαμαλάκη – Μουσείο Φυσ. Ιστορίας – Μητέρα – Τάλως – Καράβολας – Παγκρήτιο Στάδιο.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΗ:

Αφετηρία (Παγκρήτιο Στάδιο)

1η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου (Σ/Μ Χαλκιαδάκης), νέα στάση

2η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 168 (Τάλως), νέα στάση

3η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 95 (Μητέρα), νέα στάση

4η στάση: Αρχ. Μακαρίου 13 (Τράπεζα Πειραιώς), νέα στάση

5η στάση: Καλοκαιρινού 201 (1ο Δημ. Σχολείο), υφιστάμενη στάση

6η στάση: Καλοκαιρινού 133 (Αγία Παρασκευή), υφιστάμενη στάση

7η στάση: Κυρ. Λουκάρεως 10 ( Άγιος Μηνάς), υφιστάμενη στάση

8η στάση: Πλατεία Κορνάρου, υφιστάμενη στάση

9η στάση: Άγιος Μηνάς, υφιστάμενη στάση

10η στάση: Στ. Γιαμαλάκη & Καζαντζάκη,νέα στάση

11η στάση: Στ. Γιαμαλάκη 50 (Σοφ. Βενιζέλου), νέα στάση

12η στάση: Σοφ. Βενιζέλου 34 (Μουσείο Φυς. Ιστορίας), νέα στάση

13η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 87 (Μητέρα), νέα στάση

14η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου 168 (Τάλως), νέα στάση

17η στάση: Σοφοκλή Βενιζέλου (Σ/Μ Χαλκιαδάκης), νέα στάση

Αφετηρία ( Παγκρήτιο Στάδιο)

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ λόγω των νέων κυκλοφοριακών αλλαγών

Ωστόσο λόγω των κυκλοφοριακών αλλαγών που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα το αστικό ΚΤΕΛ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μια σειρά από τροποποιήσεις στα δρομολόγια συγκεκριμένων διαδρομών.

1) ΓΡΑΜΜΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΓΙΟΦΥΡΟ

Όλες οι διαδρομές που διεξάγονται διαμέσου της Δικαιοσύνης – Καλοκαιρινού θα ακολουθούν τη διαδρομή πλατεία Ελευθερίας – Ανώνυμη – Αβέρωφ – Πλατεία Κορνάρου – Αγ. Μηνά – Καλοκαιρινού κατά την προς Γιόφυρο διαδρομή.

2) ΓΙΟΦΥΡΟ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Όλες οι διαδρομές από Γιόφυρο προς Αεροδρόμιο θα ακολουθούν την Διαδρομή 62Μαρτύρων – Καλοκαιρινού – Αγ. Μηνά – Πλ. Κορνάρου – Εβανς – Πλ. Κύπρου – Χαριλ. Τρικούπη – Δημοκρατίας – Πλ. Ελευθερίας – Ικάρου.

3) ΓΡΑΜΜΗ ΛΙΜΕΝΟΣ – Κνωσσού – Φορτέτσας – Μασταμπά – Βασιλειές – Σκαλάνι – Μεσαμπελιές – Αγ. Αικατερίνη.

Για τις παραπάνω διαδρομές θα ακολουθείται η μέχρι σήμερα διαδρομή και στην αναχώρηση και στην επιστροφή έως ότου γίνει έναρξη εργασιών επί της Λεωφόρου Δικαιοσύνης εκτός της Επιστροφής της Γραμμής ΜΑΣΤΑΜΠΑ, η οποία θα έχει την επιστροφή από Πλ. Κύπρου – ΈΒανς – πλ.Κορνάρου – Αγ. Μηνά – Γιαμαλάκη – Σοφ. Βενιζέλου – Λιμάνι.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει