Οι “Πρωτοχρονιές των προσφύγων” στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

370

Mε ένα αρμονικό συνταίριασμα της μουσικής με την ιστορία και της λογοτεχνίας με τη μνήμη, υποδέχτηκε τον καινούριο χρόνο το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών. «Πρωτοχρονιές των προσφύγων» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την προπαραμονή του νέου έτους στους χώρους του Μουσείου και προκάλεσε το ενδιαφέρον και τη συγκίνηση του κοινού που είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει.

Στόχος του Μουσείου ήταν η υπενθύμιση του ρόλου του πολιτισμού που μπορεί όχι μόνο να ξυπνήσει μνήμες και να πυροδοτήσει συγκινήσεις αλλά και να προκαλέσει προβληματισμό κεντρίζοντας την ευαισθησία μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη ιστορική αναφορά για τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που έκανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Μανόλης Δρακάκης και στη συνέχεια η ιστορία έδωσε τη σκυτάλη της στην τέχνη: στη μουσική και τη λογοτεχνία. Είχαν επιλεγεί χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κείμενα των Διδώ Σωτηρίου, Φώτη Κόντογλου, Μαρίας Ιορδανίδου, Φώτου Γιοφύλλη, Β. Τζανακάρη, Παρασκευά Συριανόγλου, Τατιάνας Γκρίτση – Μιλλιέξ κ.α. και ακούστηκαν οι περιγραφές της Βασιλικώς από τα περίχωρα της Σμύρνης που γιόρτασε την πρώτη προσφυγική Πρωτοχρονιά στο Ηράκλειο (είχε αφηγηθεί τη ζωή της το 1975 και το σχετικό κείμενο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί).

Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος» πλαισιωμένη από συνεργάτες του Μουσείου παραδοσιακών οργάνων «Θύραθεν» (Κρουσώνα) έντυσε με εξαίσιες μελωδίες τις ιστορικές και τις λογοτεχνικές αναφορές. Ακούστηκαν παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Εύας Πιτσικάκη – Κουσογιαννάκη. Τη βραδιά εμπλούτισαν με τους νοσταλγικούς τους ήχους οι μουσικοί Ελεάννα Πιτσικάκη, Yazan Allsabah και Έφη Μαστρορίδη. Το κανονάκι, το κλαρινέτο και τα μεμβρανόφωνα μάς ταξίδεψαν παράλληλα με τις αλησμόνητες πατρίδες σε έναν κόσμο γεμάτο μελωδία και ποιότητα.

Η διοικούσα επιτροπή και οι εργαζόμενοι του Μουσείου θεωρούν υποχρέωσή τους να συγχαρούν τον Σύλλογο Μικρασιατών «Άγιος Πολύκαρπος», το Μουσείο παραδοσιακών οργάνων «Θύραθεν» και όλως ιδιαιτέρως την κ. Πιτσικάκη – Κουτσογιαννάκη για την εξαιρετική εργασία που κάνουν και την προσφορά τους. Τα λογοτεχνικά αποσπάσματα επέλεξε η επιμελήτρια του Μουσείου κ. Έφη Ψιλάκη τα οποία διαβάστηκαν από την ίδια και τον κ. Μανόλη Δρακάκη που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει