Η αλήθεια για τα ρέματα

383

Τώρα που κόπασε ο πολύ μεγάλος θόρυβος για τις τεράστιες καταστροφές που προξένησαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή της ΜάντραΣ Αττικής τον περασμένο μήνα Νοέμβρη 2017,  μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή, η οποία άφησε πίσω της όχι μόνο πολύ μεγάλες υλικές ζημιές αλλά κυρίως την απώλεια 23 ανθρώπινων ζωών. Και για μεν τις υλικές καταστροφές αυτές μπορεί να αποκατασταθούν έστω και μερικώς, αλλά οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν δεν πρόκειται να γυρίσουν ποτέ ξανά πίσω.

Η χώρα μας όμως δυστυχώς είναι γεμάτη με παράνομα κτίσματα μέσα σε ρέματα, όπως αυτά στη Μάντρα Αττικής, και περιμένουμε μόνο πότε θα συμβεί το επόμενο επεισόδιο.

Η φύση λοιπόν, η οποία ούτε ψήφους θέλει, ούτε έχει την ανάγκη κανενός, έχει δημιουργήσει το δικό της φυσικό περιβάλλον και όποιος τολμήσει να το παραβιάσει, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα των ενεργειών του. Μπορεί βέβαια κάποιος να ξεγελάσει την Πολιτεία και να εκπληρώσει τις δικές του επιθυμίες, αλλά η φύση όμως είναι βέβαιο ότι κάποια μέρα θα τον εκδικηθεί. Το χειρότερο όμως είναι ότι η φύση δε θα εκδικηθεί μόνο τον παραβάτη, αλλά και πολλούς άλλους, οι οποίοι δε φταίνε απολύτως σε τίποτα.

Η Πολιτεία λοιπόν απαγορεύει την ανέγερση κτισμάτων μέσα σε ρέματα, αλλά ταυτόχρονα αφού δεν ασκεί και κανένα απολύτως έλεγχο, είναι σαν να επιτρέπει την ανέγερση κτισμάτων σε αυτές τις περιοχές, αφού υπάρχουν και εκείνοι που επιζητούν την ευκαιρία, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους προσωπικά συμφέρντα, χωρίς να τους ενδιαφέρει η ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν σε άλλους ή και στη χώρα ακόμη.

Το χειρότερο όμως είναι ότι έρχεται μεταγενέστερα η Πολιτεία και νομομοποιεί αυτές τις αυθαίρετες κατασκευές, είτε με την έγκριση χορήγησης ηλεκρικού ρεύματος, είτε ακόμη και για πολιτικούς σκοπούς, αφού είναι γνωστό ότι κάθε νομιμοποίηση κουβαλάει μαζί της και μερικά ψηφαλάκια.

Ακόμη όμως και με την επιβολή προστίμων, ο κίνδυνος των καταστροφών από παρόμοια φυσικά φαινόμενα δεν εξαλείφεται, γι’ αυτό η μόνη λύση είναι να εφαρμόζει η Πολιτεία το Νόμο με απόλυτη αυστηρότητα και ειδικότερα μάλιστα για τα κτίσματα που ανεγείρονται σε ρέματα, για να σταματήσει επιτέλους, να εμφανίζεται στη χώρα μας αυτό το φαινόμενο και να μην έχομε ξανά νέες “Μάντρες”.

Ενώ όταν δείχνει ανοχή αλλά και αδιαφορία ακόμη, τότε είναι βέβαιο ότι το κακό όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά θα πληθαίνει συνεχώς.

Το πρόβλημα όμως των αυθαιρέτων στη χώρα μας έχει γίνει δυστυχώς τόσο μεγάλο, που σήμερα πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό χρειάζονται να παρθούν γενναίες και τολμηρές αποφάσεις, προκειμένου να έχομε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, διαφορετικά η φύση θα κάνει τη δουλειά της και η χώρα θα πληρώνει συνεχώς για την ανικανότητά της.

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει