ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΞΑΝΘΟΥ: Εγκαίνια στο Πανάνειο για την πρώτη ΤοΜΥ

Τα εγκαίνια της ΤοΜΥ θα γίνουν στις 11 το πρωί

1,188

Η πρώτη μονάδα γειτονιάς (ΤοΜΥ) του Δήμου Ηρακλείου εγκαινιάζεται την Παρασκευή παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Θα λειτουργήσει στον χώρο του παλαιού Πανανείου και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ο υποδιευθυντής της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιος ΔημητρακόπουλοςΣύμφωνα με τον υποδιευθυντή της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιο Δημητρακόπουλο, στη μονάδα θα εργάζονται τρεις γενικοί γιατροί, ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος και ακόμη δύο νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες υγείας, μία κοινωνική λειτουργός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι.

Ο Σ. Δημητρακόπουλος είπε: “Σύμφωνα με τη νομοθεσία θα μπορούν να ζητήσουν τις υπηρεσίες τους οι κάτοικοι του δήμου”.

Μέσα στον Δεκέμβριο θα λειτουργήσει η ΤΟΜΥ Αλικαρνασσού και τον Ιανουάριο οι μονάδες στη Χερσόνησο και το Γάζι.

Τι κάνουν οι ΤοΜΥ

Οι ΤοΜΥ είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας και βασική τους αποστολή θα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Αυτό που κάνουν είναι να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού  και να  παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας.

– Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.

Ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης ΒαρδαρόςΣύμφωνα με τον γεν. γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, οι μονάδες ΤοΜΥ θα αποτελούν το νέο “κύτταρο” του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας.

Θα έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.

Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Aτομικός ηλεκτρονικός φάκελος

Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει