Το μαύρο πρόβατο

1,046

Ήμουν εξ αυτών που υπέστησαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου την ταλαιπωρία που εσχάτως υφίστανται οι Έλληνες ταξιδιώτες στα γερμανικά αεροδρόμια, όπου αντιμετωπίζονται ως ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αναμένοντας σε ουρές για να υποστούν έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η εξευτελιστική αυτή εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά κακής διαχείρισης, τόσο εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, όσο, όμως, και της ελληνικής.

Το χειρότερο δε είναι ότι η απαράδεκτη κατάσταση τείνει να παραταθεί επ’ αόριστον, μέσω και των νέων τροποποιήσεων που προωθούνται στη συνθήκη Σένγκεν, καθιστώντας τη χώρα μας το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, που εισάγουν τη δυνατότητα παράτασης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για μέγιστο χρονικό διάστημα 2 ετών, έχουν, αναμφίβολα, ως στόχο να καθησυχάσουν τις κοινωνίες των κρατών-μελών της ΕΕ ότι λαμβάνουν μέτρα στον τομέα της ασφάλειας για τα ζητήματα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Για την τρομοκρατία, ωστόσο, οι εσωτερικοί έλεγχοι δεν βοηθούν ιδιαίτερα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η πλειονότητα των τρομοκρατών διέμεναν σε χώρες της Ευρώπης. Δυστυχώς, η πολιτική των λεγόμενων «ανοιχτών συνόρων» και οι αμίμητες ρήσεις για τους «μετανάστες που λιάζονται», όπως επίσης και οι «απειλές» εξαγωγής τζιχαντιστών από τον υπουργό Άμυνας, της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας.

Επιπλέον, στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη αντίληψη για το βάρος που σηκώνει η χώρα μας στο μεταναστευτικό και για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι το «πάτημα» γι’ αυτήν τη στάση εκ  μέρους της Γερμανίας το έδωσε, πρωτίστως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όπως υποστηρίζει το Βερολίνο, από την Ελλάδα «στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 εντοπίστηκαν περίπου χίλιες παράνομες αφίξεις, ένας αριθμός που είναι πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός Σένγκεν».

Η κυβέρνησή μας, δηλαδή ελέγχεται -και οι Έλληνες πολίτες τιμωρούνται ως παρίες πλέον της Σένγκεν- διότι στην Ελλάδα υπάρχει η εικόνα γενικευμένης ανομίας και ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εισέλθουν στη Γερμανία.

Η λύση, όμως,  των υπαρκτών προβλημάτων, δεν είναι ούτε η κατάργηση στην πράξη της συνθήκης Σένγκεν ούτε η δημιουργία Ευρωπαίων πολιτών πολλών κατηγοριών και η περιθωριοποίηση της Ελλάδας, σε ρόλο ευρωπαϊκής νήσου Ellis.

Όσοι προωθούν αυτές τις αλλαγές, για να καθησυχάσουν το εκλογικό τους ακροατήριο που κινείται σε ακραίες θέσεις, δεν πρέπει να λησμονούν ότι το κόστος από την αναστολή ενός από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης Ευρώπης, αυτό της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής επικράτειας, θα είναι βαρύτατο. Θα επιφέρει ενίσχυση των εσωτερικών εθνικισμών, επιβράβευση όσων καταστρατηγούν την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και νέα πλήγματα στην ήδη τραυματισμένη ευρωπαϊκή συνείδηση.

Αντιθέτως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι την εμβάθυνση της συνεργασίας όλων των κρατών-μελών για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, με κοινά μέτρα προφύλαξης και με πίεση προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

Η Ευρώπη του μέλλοντος δεν μπορεί να οικοδομηθεί στο σαθρό έδαφος των ανισορροπιών, αλλά επάνω στα συμπαγή θεμέλια της έμπρακτης αλληλεγγύης και ισότητας όλων των κρατών και όλων των πολιτών της.

 

* Ο Μάξιμος  Χαρακόπουλος  είναι αναπληρωτής  τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει