Θετικό το πρώτο δείγμα για τον νέο πολιτικό φορέα

509

Αισιόδοξα και ελπιδοφόρα! Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Η σημειολογία είναι χαρακτηριστική, καθώς παρευρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, πλην του Γ. Παπανδρέου και του Ν. Ανδρουλάκη που βρίσκονται στο εξωτερικό, και ηγετικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες της προοδευτικής παράταξης.

Μετά τον εισαγωγικό χαιρετισμό καλωσορίσματος από τον γραμματέα της ΚΟ της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου, πήρε τον λόγο καταχειροκροτούμενος ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος έκανε απολογισμό της διαδικασίας εκλογής. «Νομίζω τα καταφέραμε» ανέφερε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του νέου φορέα. «Θα υπάρχουν διαφωνίες, αλλά χρειάζεται χρόνος. Δεν μπορεί να γίνουν θαύματα από μέρα σε μέρα. Όταν αμβλύνθηκαν οι διαφορετικές απόψεις ο χώρος έσκισε. Μεταρρυθμιστικό κόμμα είμαστε. Χωρίς εμάς δεν θα πάνε καλά τα πράγματα για τη χώρα» σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η επικεφαλής του νέου προοδευτικού φορέα Φώφη Γεννηματά, χειροκροτούμενη σε αρκετά σημεία από τους βουλευτές και τα στελέχη των δύο κομμάτων, σήκωσε ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη της αντιπολιτευτικής τακτικής,  ενώ μίλησε και για τα βήματα προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Η κ. Γεννηματά τόνισε αρχικά ότι η συνεδρίαση αυτή των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων σηματοδοτεί την αρχή υλοποίησης της εντολής των 210.000 πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες. «Αποτελεί τιμή στη Δημοκρατία η διαδικασία που ακολουθήθηκε και τα εύσημα ανήκουν στον Νίκο Αλιβιζάτο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής» επισήμανε.

Επίσης, υπεραμύνθηκε της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας ότι ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να το εντάξουν σε διάφορα πολιτικά μέτωπα και υποστήριξε ότι ο νέος φορέας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. «Ταράξαμε τα νερά» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της παρεμπόδισης της επιστροφής στην εξουσία των συντηρητικών πολιτικών της ΝΔ.

Η επικεφαλής του νέου φορέα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, ενώ ειδικότερα, για τα περί εξόδου από το μνημόνιο παρατήρησε: «Πρόκειται για μία έξοδο-«μαϊμού» αφού έχει ψηφίσει καμουφλαρισμένο μνημόνιο». Ακόμη τόνισε την ανάγκη να φύγει η επικίνδυνη, όπως τη χαρακτήρισε, κυβέρνηση, σημείωσε όμως ότι το κύριο βάρος της προσπάθειας του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να πέσει στη διατύπωση της εναλλακτικής πρότασής του.

Η κ. Γεννηματά άσκησε συγκεκριμένη και έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και επισήμανε ότι οι δύο ΚΟ, ΔΗΣΥ και Ποταμιού, άμεσα θα καταθέσουν νομοθετική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαφωνούσε με τη μικρή ΔΕΗ, αλλά τώρα πουλά φθηνά. Προανήγγειλε μάλιστα νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και για τη ρύθμιση της απεργίας.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει η έρευνα σχετικά με την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, την οποία χαρακτήρισε σκανδαλώδη.

Βέλη Γεννηματά και σε Μητσοτάκη

Βέλη εξαπέλυσε και κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ξεχνά συστηματικά τα ζητήματα της αναδιανομής για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ΝΔ ακολουθεί μία όλο και πιο δεξιά πολιτική, εγκλωβισμένη στις παλιές, παραδοσιακές της λογικές. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και για τους πλειστηριασμούς που αφορούν τη λαϊκή κατοικία ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε απλώς «να πάνε λίγο πιο πίσω». Δεν είναι τυχαίο πως συνεχίζουν να εμμένουν στην περικοπή των δημοσίων δαπανών, όχι αυτών που αφορούν σπατάλες, αλλά και αυτών που αφορούν τις απαραίτητες κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές.

Σύνθεση και συνεννόηση στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής αλλά και σύγκρουση με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό που εκπροσωπούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα Κίνημα Αλλαγής! Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών. Ούτε έχει ανάγκη από κάποιους που θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν. Κίνημα και όχι κόμμα που συνειρμικά παραπέμπει και σε λάθη: κομματικό κράτος, κομματικοί μηχανισμοί. Το Ποτάμι είναι κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Και η λέξη «Αλλαγή» είναι το άφθαρτο διαχρονικό αίτημα όλων μας» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε τον «οδικό χάρτη» για τη σύγκρουση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. «Ο λαϊκισμός απειλεί συνεχώς την πορεία της χώρας. Και πρέπει να είναι μονίμως στο στόχαστρο του νέου Κινήματος.

Η νίκη επί του λαϊκισμού δεν θα επιτευχθεί με ευχολόγια και αφορισμούς αλλά με αλήθειες και όχι κενές υποσχέσεις. Πραγματική ανάκαμψη και όχι ανακατανομή της φτώχειας. Δικαιοσύνη και όχι παζάρια με συμφέροντα. Συμμετοχή των δημιουργών και όχι ενίσχυση των συντεχνιών» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «πολιτική δεν είναι η εμμονή στα σύμβολα του παρελθόντος» και υποστήριξε πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να προτείνει εφαρμόσιμες πολιτικές, βασισμένες σε νηφάλια διαβούλευση. «Αλλά θα χρειαστούμε κάτι ακόμα σημαντικότερο, αν θέλουμε να επιτύχουμε.

Θα χρειαστούμε έναν χάρτη με στόχους» πρόσθεσε και έθεσε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων για την επόμενη μέρα: «Υπάρχουν βουνά που πρέπει να κατακτηθούν, για να εγκαθιδρύσουμε ένα κράτος δικαίου με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία».

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τόνισε πως «δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα βασιστούμε στην απάτη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά θα πούμε όλη την αλήθεια». «Οι παλινωδίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τροφοδοτούν συνέχεια με αβεβαιότητα την οικονομία.

Η κοινωνία, οι μικρομεσαίοι, η επιχειρηματική κοινότητα δεν τους εμπιστεύεται. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει έναν ιδιότυπο ταξικό πόλεμο στη μεσαία τάξη, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Έξοδος από τα μνημόνια απαιτεί ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν» συμπλήρωσε.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά, ναι, μπορούμε!»

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό: «Η διεκδίκηση του κεντροαριστερού κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τον λόγο και τις δράσεις μας. Η χώρα, εκτός από μνημόνια, θέλει ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά θα πούμε όλη την αλήθεια. Στη χώρα της ψεύτικης ταμπέλας, πρέπει αυτήν τη φορά να δώσουμε τη μάχη του περιεχομένου. Και να τη δώσουμε ενωμένοι».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει