Ένοχοι με ελαφρυντικά για τις φυτείες στον Κρουσώνα

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

965

Ένοχους αλλά με ελαφρυντικά έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης πατέρα και γιο, 59 και 35 ετών αντίστοιχα, για τις δύο χασισοφυτείες που είχαν εντοπιστεί σε εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν μέλη της οικογένειας για κτηνοτροφικές δραστηριότητες, στην ευρύτερη περιοχή του Κρουσώνα. Το δικαστήριο καταδίκασε τον πατέρα σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Η έφεσή του, ωστόσο, δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι θα επιστρέψει στη φυλακή. Στον 35χρονο γιο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών και χρηματική ποινή ύψους 25.000 ευρώ. Ο γιος ήταν μέχρι τέλους αρνητικός για τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Στην περίπτωσή του η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στο εδώλιο όμως κάθισαν δύο ακόμα πρόσωπα, ο αδελφός του 59χρονου και ένας βοηθός του τελευταίου στα κτηνοτροφικά. Και οι δύο απαλλάχτηκαν των κατηγοριών.

Η πρώτη χασισοφυτεία είχε εντοπιστεί από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. εντός έκτασης στην οποία ο 59χρονος διατηρεί κτηνοτροφική μάντρα. Αστυνομικοί αναζήτησαν πατέρα και γιο και τους συνέλαβαν,  καθώς αμφότεροι, όπως κατέθεσαν και χθες αστυνομικοί, χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο χώρο.

Λίγα 24ωρα μετά, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησαν σε νέα  έρευνα, σε διαφορετική έκταση που χρησιμοποιούσε στα ορεινά η οικογένεια. Εκεί βρήκαν και συνέλαβαν τους άλλους δύο κατηγορούμενους. Στους αστυνομικούς ανέφεραν ότι τους εμπλέκουν άδικα και ότι μετέβησαν εκεί για να ταΐσουν τα ζώα δεδομένου ότι πατέρας και γιος βρίσκονταν ήδη στα κρατητήρια και κάποιος έπρεπε να τα αναλάβει.

Όπως είχαν περιγράψει τότε αστυνομικοί, μέσα στην περιφραγμένη τεράστια έκταση υπήρχε μία αγροικία. Κατά την εξερεύνηση του χώρου εντόπισαν ίχνη από  φυτείες, παλαιότερες και  «φρέσκιες». Σύμφωνα με τους ίδιους, κάτι που επανέλαβαν και χθες στην κατάθεση τους, τα δενδρύλλια είχαν ξεριζωθεί πολύ πρόσφατα, ενώ το χώμα ήταν ακόμα υγρό.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα της επιχείρησης ήταν αναμφισβήτητα το λαγούμι που εντόπισαν αστυνομικοί εκτός περίφραξης. Εκεί βρέθηκαν στοιβαγμένα δεκάδες δενδρύλλια, ύψους έως και 4 μέτρα.

Συνολικά από τις δύο φυτείες ξεριζώθηκαν 219 δενδρύλλια σε πλήρη ανάπτυξη. Αστυνομικοί που κατέθεσαν χθες ανέφεραν ότι κατά μέσο όρο το κάθε δενδρύλλιο  θα απέδιδε περίπου μισό κιλό, ενώ υποστήριξαν ότι το κρητικό χασίς πωλείται στην αγορά «χρυσάφι», από 4.000 ευρώ το κιλό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει