Πάνω από 20.000 πλειστηριασμοί θα γίνουν το 2018

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ

696

Ξεκίνησαν χθες  οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (και η  επανεκκίνησή τους σε φυσική μορφή) υπό το βλέμμα του SSM, ο οποίος θα έχει στην Αθήνα κρίσιμες επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το κλιμάκιο του SSM πραγματοποιεί επιτόπια κρίσιμη «ανίχνευση» του εδάφους για τη διενέργεια των stress test του 2018, ενώ τόσο ο SSM όσο και οι τράπεζες θα διαμορφώσουν εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής, αλλά και για το δυνητικό τους αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 – 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη βάση των οποίων θα διαμορφώσει τις παραδοχές του για τα stress test του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέχρι τα τέλη του 2017 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε  στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό «κουμπώνει» με τους στόχους που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018 και το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για τις ανακτήσεις οφειλών μέσω ρευστοποιήσεων θα πρέπει να γίνουν εντός της επομένης χρονιάς 15.000 – 20.000 πλειστηριασμοί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει