Το Τμήμα Βιολογίας παίρνει τ’ όνομά του!

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: Το πνεύμα του Καφάτου φωτίζει τις επόμενες γενιές

5,117

Μπορεί να μη βρίσκεται πια ανάμεσά μας, αλλά το έργο του συνεχίζει να ζει και να φωτίζει τις νεότερες γενιές των ερευνητών.

Τον άνθρωπο θρύλο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΙΤΕ, ολόκληρη την τοπική κοινωνία, και όχι μόνο, τον κορυφαίο βιολόγο, Φώτη Καφάτο, αποχαιρέτησαν χθες η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια του, οι συνάδελφοί του, οι μαθητές του, άτομα που θα τον έχουν πάντα στην καρδιά και το μυαλό τους.

αποχαιρέτησαν τον κορυφαίο βιολόγο, Φώτη Καφάτο
Τον Φώτη Καφάτο αποχαιρέτησαν χθες άνθρωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΤΕ, φορείς και πλήθος κόσμου και άτομα που είχαν μεγαλώσει στην ίδια γειτονιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο επί χρόνια διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, κ. Στέφανος Τραχανάς, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν χθες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για να πουν το τελευταίο “αντίο” στον Φώτη Καφάτο. Ακόμα, ήταν εκεί καθηγητές από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υπήρξε καθηγητής.

Φώτης Καφάτος: Συγκλονισμένοι οι δικοί του άνθρωποι, είπαν το τελευταίο “αντίο”
Συγκλονισμένοι οι δικοί του άνθρωποι, είπαν το τελευταίο “αντίο”

Πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία της οικογένειας και στήριξαν το Βραβείο Αριστείας Φώτη Καφάτου που απονέμει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.

Όπως έγραψε χθες η «Π», το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε δρόμο της πόλης, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης προτείνει να μετονομαστεί σε τμήμα «Φώτης Καφάτος» το Τμήμα Βιολογίας του Ιδρύματος, αφού υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών του.

Ακολούθησε η ταφή του Φώτη Καφάτου στο νεκροταφείο της Φορτέτσας.

Αποχαιρέτησαν έναν σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο

«Ο Φώτης Καφάτος «Ο Φώτης Καφάτος συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά μιας σπάνιας προσωπικότητας: λαμπρός επιστήμων διεθνούς ακτινοβολίας, υπέρμαχος της Παιδείας και της Δημοκρατίας, άνθρωπος με απλότητα, μοναδική ψυχική ποιότητα, γενναιοδωρία και με βαθιά κι έμπρακτη αγάπη για τον τόπο του», ανέφερε, στον επικήδειό του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Αναφέρθηκε στην πορεία του και είπε ότι «το επιστημονικό έργο του Φώτη Καφάτου αναγνωρίστηκε διεθνώς ήδη από τα πρώτα διδακτικά και ερευνητικά του επιτεύγματα.

Στη διάρκεια της ζωής του, δικαίως, έλαβε πλήθος τιμητικών τίτλων, βραβείων, καθώς και αξιωμάτων καθηγητή και μέλους σε εννέα Ακαδημίες  – ανάμεσα  στις οποίες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η Royal Society of London (ως ξένο μέλος), και η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών (ως μέλος της).»

Ο κ. Λαμπρινός σημείωσε πως στην γενέτειρά του ο Δήμος Ηρακλείου τού  απένειμε το 2003 το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως», ως έκφραση διαρκούς ευγνωμοσύνης προς το έργο, τον άνθρωπο και τον επιστήμονα που τίμησε σε οικουμενικό επίπεδο την πατρίδα του.  «Ο Φώτης Καφάτος υπήρξε μια κορυφαία επιστημονική προσωπικότητα της σύγχρονης εποχής. Ήταν, συνάμα, και παραμένει: ένα διαρκές παράδειγμα αριστείας, ήθους, δημοκρατικής συνείδησης και απαράμιλλης προσφοράς στην κοινωνία μας. Το έργο και η μνήμη του θα παραμείνουν παντοτινά», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Πολλοί έσπευσαν να στηρίξουν το Βραβείο Αριστείας Φώτη Καφάτου
Πολλοί έσπευσαν να στηρίξουν το Βραβείο Αριστείας Φώτη Καφάτου

«Ο Φώτης Καφάτος δεν έχει πεθάνει πνευματικά, έχει αφήσει πίσω μαθητές, φοιτητές, έναν όγκο εργασίας, όπου θα στηριχθεί τον επόμενο αιώνα η έρευνα», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρας. Σημείωσε πως ήταν από εκείνους που έστησαν το Ίδρυμα, βασιζόμενοι στην αριστεία και την ποιότητα αυτών που εξέλεγαν. «Ο Φώτης ήταν ένας κορυφαίος επιστήμονας, ερευνητής και δάσκαλος. Ήταν επίσης, σε όλη τη ζωή του, ένας ακούραστος δημιουργός. Άνοιξε δρόμους, έχτισε πράγματα που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης. Ο επικήδειος του κ. Ταβερναράκη φιλοξενείται σήμερα στη στήλη Προεκτάσεις της «Π».

Επίσης, στην ίδια στήλη δημοσιεύεται  ο επικήδειος που εκφώνησε ο Επίτιμος διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, κ. Στέφανος Τραχανάς, ο οποίος γνώριζε τον Φώτη Καφάτο από τη δεκαετία του ’70.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κ. Νίκος Ηγουμενίδης, αναφέρει «με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον διεθνούς ακτινοβολίας επιστήμονα, τον δημιουργό του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τον Ηρακλειώτη ακαδημαϊκό Φώτη Καφάτο.  Ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους τους νέους επιστήμονες.

Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει