Ακόμη δεν βρέθηκε λύση για τον παρακαμπτήριο της Μεσσαράς

621

Μέσα σε έναν μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο παρακαμπτήριος δρόμος στον οποίο θα γίνει η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να προχωρήσει ο αποκλεισμός του επαρχιακού δρόμου της Αγίας Βαρβάρας με τη  Γέργερη για ένα πεντάμηνο.

Παρά τις πιέσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ο δρόμος να κλείσει πριν την κατασκευή του παρακαμπτήριου, η έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία του παρακαμπτήριου δρόμου, μέσω του οποίου θα γίνεται η κίνηση των οχημάτων  στα χωριά της πάνω ρίζας και συγκεκριμένα στη Γέργερ, τον Πανασό και σε όλα τα χωριά που αναπτύσσονται στη διαδρομή προς τον Ζαρό.

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Γιώργο Αγαπάκη, φτιάχνουμε ένα έργο με αφόρητη ένταση και πίεση, διότι οι ημερομηνίες παράράδοσης είναι απίστευτα φορτικές. Ήδη για τη διαμόρφωση του παρακαμπτήριου δρόμου έχουμε ξεπεράσει προβλήματα που ανέκυψαν με τη ΔΕΗ και με ιδιοκτησιακές εμπλοκές και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέσα σε έναν μήνα, εάν και ο καιρός βοηθήσει ο δρόμος θα είναι έτοιμος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι εργασίες γίνονται με αρκετές δυσκολίες, λόγω της ποιότητας των εδαφών, καθώς απαιτούν προσεκτική διαχείριση για τη διαμόρφωση του δρόμου. Αφού ο  παράλληλος δρόμος ολοκληρωθεί, τότε θα κλείσει η κεντρική όδευση, πράγμα αναπόφευκτο.

Όπως εξηγεί ο κ. Αγαπάκης,  ο αποκλεισμός του επαρχιακού δρόμου της Αγίας Βαρβάρας με τη  Γέργερη θα γίνει  για ένα πεντάμηνο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνουν οι εξαιρετικά σύνθετες  τεχνικές εργασίες θεμελίωσης της γέφυρας, αλλά και για να κατασκευαστεί το στόμιο εξόδου της σήραγγας της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει μια τεράστια υψομετρική διαφορά από το επίπεδο του επαρχιακού δρόμου, που φτάνει στα 35μ.

Παράλληλα υπογράμμισε τις παρενέργειες που θα έχει η όποια αναβλητικότητα στην πορεία υλοποίησης του έργου, που, όπως  ξεκαθάρισε, μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την εργολαβία. Να θυμίσουμε ότι το έργο χωρίς άλλη αναβλητικότητα θα πρέπει να έχει παραδοθεί το Μάρτιο του ΄19.

Όπως εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διευκολύνει όλες τις πλευρές και να είναι όσο το δυνατό λιγότερες οι παρενέργειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει