“Δεν είναι όλοι στη Γερμανία σαν τον Σόιμπλε”

Η ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ANTJE LARSEN ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΙΤΕ ΚΑΙ ΖΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”

1,421

Εδώ και 20 χρόνια η Αντje Larsen,  που  κατάγεται από τη Γερμανία και δουλεύει στο ΙΤΕ, έχει κάνει την Κρήτη σπίτι της αλλά και πηγή της έμπνευσής της στην τέχνη της φωτογραφίας.

Ως αυτοδίδακτη φωτογράφος παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά με τίτλο “Explorations στον χώρο του ResidenceSEA.

“Μου αρέσει-λέει μιλώντας στην “Π“ πάρα πολύ η θάλασσα με τη δυναμική της και τις συνεχόμενες αλλαγές. Είναι ένα πολύ πλούσιο και πολυσύνθετο θέαμα. Σε αυτήν την παρουσίαση φωτογραφίας εστίασα στην ανάδειξη της θάλασσας ως δημιουργός αφήνοντας σε εμένα τον ρόλο της θέασης και εξερεύνησης των καταγραφών”.

Η ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ANTJE LARSENΗ Αντje  βρέθηκε στην Κρήτη για να κάνει την πρακτική της στο ΙΤΕ, όπου σήμερα δουλεύει ως  τεχνικός εργαστηρίου  στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, στην ομάδα  Πολυμερών και Κολλοειδών Επιστημών.

Αρχικά της άρεσε η δουλειά και το νησί, όμως την κράτησε η αγάπη. Η αγάπη για τον  Αργύρη, που στη συνέχει έγινε άνδρας της. “Με υποστηρίζει, με βοηθάει και με κάνει έναν πιο καλό άνθρωπο“ τονίζει μιλώντας γι’ αυτόν, ενώ  για το νησί αναφέρει πως το αγαπά πολύ, γιατί “έχει πρωτ’ απ’ όλα πολλούς καλούς ανθρώπους, που τιμούν την παράδοση της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης, έχει “ζωντανές” πόλεις και χωριά, έχει εντυπωσιακά βουνά και μια καθαρή και πανέμορφη θάλασσα“.

Από τις συνήθειες των Κρητικών αγαπά την κρητική μουσική  και  την κουζίνα. “Από την πεθερά μου έχω μάθει αρκετές νόστιμες συνταγές” ΄άναφέρει ενώ στην ερώτηση ποιες συνήθεις των Κρητικών δεν μπορεί με τίποτα  είναι κατηγορηματική: “Μπαλοθιές και   αδιαφορία προς το περιβάλλον”.

Η Αντje που βιώνει την κρίση ζώντας στη χώρα, όταν επισκέπτεται την Γερμανία    μεταφέρει  πόσο έχει δυσκολέψει η κρίση τη ζωή των ανθρώπων  στην Ελλάδα. “Το ίδιο κάνω και αντίστροφα  – δεν είναι όλοι οι Γερμανοί σαν τον Σόιμπλε για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά άτομα στη Γερμανία που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους εδώ και που προσπαθούν να βοηθήσουν“.

 

 

“Η Κρήτη είναι το σπίτι μου κι όταν δεν είμαι εδώ μου λείπει”

“Ελπίζω ότι τα πράγματα σιγά σιγά θα βελτιωθούν για όλους μας και θα έχουμε ένα ωραίο μέλλον εδώ, να μην χρειάζεται να φεύγουν όλα τα νέα παιδιά για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό”

-Η Κρήτη, τόπος και άνθρωποι, είναι πηγή έμπνευσης για σας;

Μου αρέσει πάρα πολύ η Κρήτη. Έχει πρωτ’ απ’ όλα πολλούς καλούς ανθρώπους, που τιμούν την παράδοση της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης, έχει “ζωντανές” πόλεις και χωριά, έχει εντυπωσιακά βουνά και μια καθαρή και πανέμορφη θάλασσα. Όλα αυτά και πολλά άλλα  αποτελούν έμπνευση για μένα. Μεγάλωσα κοντά στη θάλασσα, σε μια πόλη με 7 λίμνες, οπότε το νερό και ιδιαίτερα η θάλασσα είναι σημαντικά στοιχεία στη ζωή μου. Η θάλασσα με ελευθερώνει και ταυτόχρονα γεμίζει το μυαλό και την καρδιά μου.

-Sensing your Environment through Art στο οποίο συμμετέχετε.

Το ResidenceSEA – Sensing your Environment through Art – είναι μια κατοικία για διεθνείς καλλιτέχνες, που καλούνται να έρθουν στο Ηράκλειο, για να κάνουν έρευνα και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Το ResidenceSEA ιδρύθηκε από την Ιταλίδα καλλιτέχνη Michela Pelusio, το 2012 και συνεχίζει να “μεγαλώνει” με την υποστήριξη της Roberta Bellante, του Βασίλη Φλουρή, της Μαριέττας Γραμματικάκη και άλλων καλλιτεχνών, όπως εμένα. Έτσι δημιουργείται στο Ηράκλειο μια κοινότητα από ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες.

-Είστε από τη Γερμανία και εδώ και 20 χρόνια χρόνια ζείτε στην Κρήτη, ενώ εργάζεστε στο ΙΤΕ. Τι σας έφερε αρχικά στο νησί μας;

Έκανα την πρακτική μου εδώ και μου άρεσε πολύ η δουλειά, καθώς και η Κρήτη. Έτσι αποφάσισα να μείνω.

 -Τι σας κράτησε στη συνέχεια;

Με κράτησε, πέρα από την δουλειά μου, η αγάπη. Γνώρισα τον άντρα μου, τον Αργύρη, που είναι από εδώ. Με υποστηρίζει, με βοηθάει και με κάνει έναν πιο καλό άνθρωπο.

-Πώς βιώνετε εσείς την κρίση και ποια είναι η αποψή σας για την κατάσταση πού ζούμε;

Τα πράγματα είναι δύσκολα για πολλούς. Είναι ιδιαίτερα άδικο προς τα παιδιά, που δεν φταίνε σε τίποτα. Εντύπωση μου κάνει η αλληλεγγύη μέσα σε αυτή την κρίση. Νιώθω τυχερή που έχω τη δουλειά μου, και που μέσα από αυτήν μπορώ να δώσω κάτι πίσω στην κοινωνία.

 -Η άποψη των Γερμανών δεν είναι η καλύτερη στα χρόνια της κρίσης.Όταν πάτε στη χώρα σας   λέτε  κάτι σε φίλους και γνωστούς προς… υπεράσπισή μας;

Σίγουρα, προσπαθώ πάντα να τους μεταφέρω πόσο έχει δυσκολέψει η κρίση την ζωή των ανθρώπων εδώ, ότι δεν είναι κάτι αφηρημένο και ότι δεν είναι όλα μόνο άσπρα και μαύρα. Το ίδιο κάνω και αντίστροφα-δεν είναι όλοι οι Γερμανοί σαν τον Σόιμπλε για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά άτομα στη Γερμανία που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους εδώ και που προσπαθούν να βοηθήσουν.

-Τα 20 χρόνια είναι μια ολόκληρη ζωή. Θέλετε να συνεχίσετε να ζείτε στην Κρήτη;

Ναι. Η Κρήτη είναι το σπίτι μου πια μετά από τόσα χρόνια. Μου λείπει όταν δεν είμαι εδώ. Ελπίζω ότι τα πράγματα σιγά σιγά θα βελτιωθούν για όλους μας και θα έχουμε ένα ωραίο μέλλον εδώ, να μην χρειάζεται να φεύγουν όλα τα νέα παιδιά για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Οι κρητικές συνήθειες που αγαπά και αυτές που δεν μπορεί… με τίποτα

-Στα 20 αυτά χρόνια τι έχετε κρατήσει από τις συνήθειες των Κρητικών;

Μου αρέσει πάρα πολύ η κρητική κουζίνα, τόσο πλούσια με τα διάφορα χόρτα, φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και το νοστιμότατο οφτό. Από την πεθερά μου έχω μάθει αρκετές νόστιμες συνταγές. Επίσης μου αρέσει η κρητική μουσική.

-Τι δεν μπορείτε αντιθέτως να συνηθίσετε με… τίποτα;

Τις μπαλοθιές και την αδιαφορία προς το περιβάλλον. Η Κρήτη είναι ένα τόσο όμορφο και μοναδικό νησί, και αξίζει να το προσέχουμε κρατώντας το καθαρό.

 

Στην ομάδα Πολυμερών και Κολλοειδών Επιστημών στο ΙΤΕ

-Σε ποιον τομέα εργάζεστε στο ΙΤΕ;

Στο ΙΗΔΛ (Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ), στην ομάδα  Πολυμερών και Κολλοειδών Επιστημών.

Δουλεύω ως τεχνικός εργαστηρίου και πιο συγκεκριμένα μετράω πολυμερή και κολλοειδή σε διαλύτες μέσω της μεθόδου της σκέδασης του φώτος*. Πέρα από αυτό βοηθάω τους φοιτητές να μάθουν πώς να δουλεύουν σε ένα εργαστήριο και πώς να κάνουν σωστές μετρήσεις και αναλύσεις, έτσι ώστε να γίνουν καλοί επαγγελματίες και επιστήμονες. Μου αρέσει που τα παιδιά έρχονται όχι μόνο από όλα τα μέρη της Κρήτης και της Ελλάδας, αλλά και από όλο τον κόσμο για να δουλέψουν και να μάθουν εδώ, γιατί μέσω αυτών μαθαίνουμε και εμείς πολλά.

 *Η μέθοδος της σκέδασης φωτός είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για τον χαρακτηρισμό πολυμερών και κολλοειδών σε διαλύτες.  

 

ΕΚΘΕΣΗ: “Η φύση είναι η έμπνευση και ο δημιουργός”

-Εκθέτετε φωτογραφίες σας  με τιτλο “Explorations”  στο ResidenceSEA.
Μιλήστε μας για τις φωτογραφικές σας εξερευνήσεις όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης.

Μου αρέσει πάρα πολύ η θάλασσα με τη δυναμική της και τις συνεχόμενες αλλαγές. Είναι ένα πολύ πλούσιο και πολυσύνθετο θέαμα. Σε αυτήν την παρουσίαση φωτογραφίας εστίασα στην ανάδειξη της θάλασσας ως δημιουργός αφήνοντας σε εμένα τον ρόλο της θέασης και εξερεύνησης των καταγραφών.

Τα κίνητρά μου για την ενατένιση της θάλασσας είναι η ανάδειξη των εγγενών χαρακτηριστικών της και η αξιοποίηση της σαν ένα λογισμικό γραφικών για τη δημιουργία εικόνων. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στις νέες τεχνολογίες για να μας δώσουν έλεγχο στη διαδικασία λήψης εικόνων. Αντί να ακολουθήσω τη συνήθη διαδικασία, έμπνευση αρχικά από τη φύση και στη συνέχεια δημιουργία του οράματός μου σε μια οθόνη υπολογιστή, προτιμώ να απολαύσω τα οράματα που η ίδια η φύση δημιουργεί διερευνώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της τοπολογίας και της δυναμικής του περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα, η φύση είναι η έμπνευση και ο δημιουργός συγχρόνως. Η φύση έχει τον έλεγχο σφυρηλατώντας τις εικόνες με τις δικές της παλέτες και εργαλεία, με το δικό της “λογισμικό δημιουργίας γραφικών”.

Επομένως, δεν έχω τον έλεγχο σε αντίθεση με αυτό που συνήθως προσπαθώ να κάνω στην καθημερινή μου ζωή, όπου προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο. Για να είμαι ακριβής, το μόνο που ελέγχω είναι αυτό που καταγράφεται, άρα και απομνημονεύεται, καθώς και η ένταση της καταγραφής. Όλα αυτό διέπεται ταυτοχρόνως από όλα όσα βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μου. Γίνεται μια άσκηση στην αποδοχή τού τι δεν μπορώ να ελέγξω και πώς μπορώ αντί αυτού να το μετατρέψω σε μια δημιουργική διαδικασία. Επομένως, πρέπει να γίνω μέρος όλων όσα δεν μπορώ να ελέγξω εκείνη την στιγμή και να καταγράψω τα ερεθίσματα που μου προκαλούν ενδιαφέρον. Αυτό για εμένα είναι μια μαγική εξερεύνηση («Explorations»), και κάτι το οποίο θέλω να μοιραστώ μέσα από αυτή την παρουσίαση.

Η μουσική υποστήριξη της παρουσίασης έγινε απο τους  Rifa (Thomas Schenk) και Μάρκος Μαστοράκης.

 

Explorations σήμερα στο ResidenceSea

Η  παρουσίαση  φωτογραφίας με τίτλο “Explorations” της Antje Larsen θα γίνει την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου   στις 9 το βράδυ στον χώρο του ResidenceSEA, πίσω από το Παγκρήτιο Στάδιο, στην παλιά ταβέρνα Λίντο, στο τέλος της οδού Κιλκίς. Η Antje από το 2012 είναι μέλος του ResidenceSEA-Sensing your Environment through Art. Από το 2010 έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στο Ηράκλειο και στη Βιέννη (Αυστρία), ενώ τελευταία συμμετείχε στην έκθεση “Από το Όνειρο στην Παρακμή” του Monitor Fest 2017.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει