Το στοίχημα για το Επιμελητήριο Ηρακλείου

1,048

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, υπάρχουν δυνάμεις που δημιουργούνται στη βάση προκαταλήψεων, οι οποίες προσπαθούν να προεξοφλήσουν τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, με κριτήρια κοινωνικής και πολιτικής τυπολογίας, η οποία στηρίζεται κατά βάση στην αντιπροσώπευση των λίγων, αγνοώντας τις βαθύτερες αλλαγές, που επί σειρά ετών συντελούνται στα σπλάχνα του κοινωνικού σώματος. Ο δικός μας ρόλος, ο ρόλος της παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο» κινείται σε εντελώς διαφορετικό άξονα. Συνεχίζουμε πάνω στον ίδιο δρόμο, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια, παράγοντας πολιτικές συνθέσεις, επανατοποθετώντας στο επίκεντρο το Επιμελητήριο Ηρακλείου, γεφυρώνοντας το χάσμα με τον καθένα και την καθεμιά επιχειρηματία του Ηρακλείου.

Σε λίγες μέρες, λοιπόν, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, που θα διεξαχθούν από 2 έως 4 του Δεκέμβρη. Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί τέσσερις υποψηφιότητες. Στο διάστημα που απομένει ίσως προκύψουν και περισσότερες. Στο πλαίσιο αυτό επικεφαλής και μέλη παρατάξεων χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα προσπαθούν να προσελκύσουν υποψηφίους.  Δεν απαντούν όμως σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τα μέλη του Επιμελητηρίου. Δεν εξηγούν στα μέλη μας ότι η παράταξή τους έχει συγκεκριμένη κομματική ταύτιση. Δεν μπαίνουν καν στη βάσανο να αποδείξουν το αντίθετο, γιατί απλά η αλήθεια είναι δύναμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι με το μέρος τους.

Οφείλουμε, παρ’ όλα αυτά, να ενημερώσουμε τα μέλη μας, ότι και οι τέσσερεις μέχρι στιγμής υποψήφιοι πρόεδροι, προέρχονται από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, παραλείποντας να εξηγήσουν με ποια συλλογική διαδικασία (αυτό) χρίστηκαν επικεφαλής. Παραλείπουν, επίσης, στις επίσημες παρουσιάσεις να εμφανίσουν τους συνεργάτες τους. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι έχουν να κρύψουν κάτι, απλά προσπαθούν να διαφυλάξουν την «απολιτίκ» και ακομμάτιστη ταυτότητα, λες και σε αυτήν την πόλη, δε γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Δεν μας απαντούν ακόμα, γιατί επέλεξαν τοn δρόμο της διάσπασης και όχι της ενότητας. Πότε διαχώρισαν τη θέση τους το προηγούμενο διάστημα, ποιες προτάσεις κατέθεσαν που δεν εισακούσθηκαν; Ποια ήταν τελικά η συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε τα τελευταία χρόνια. Γιατί στη συνείδηση των χιλιάδων μελών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι απλά κινήθηκαν από καθαρά προσωπικές επιλογές.

Στον αντίποδα, η δική μας παράταξη «Μπροστά για το Επιμελητήριο» λίγες εβδομάδες πριν, συνεδρίασε και ομόφωνα αποφασίσαμε ότι έπρεπε να συνεχίσουμε.  Ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μια ακόμα θητεία στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Τα μέλη της παράταξής μας, με αποφασιστικότητα, με εμπιστοσύνη μου ανέθεσαν να ηγηθώ ως υποψήφιος πρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας στις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου. Ήταν μια απόφαση ομόφωνη, μια απόφαση που με γεμίζει ευθύνες. Μια απόφαση τιμητική. Μια απόφαση που πάρθηκε από αυτούς που ήταν κάθε μέρα δίπλα μας. Που έμαθαν να δουλεύουν για το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Που δαπάνησαν προσωπικό χρόνο, πολλές φορές εις βάρος των επιχειρήσεών τους. Πρόκειται για δεκαεφτά άτομα από το απερχόμενο Δ.Σ. που και σήμερα στηρίζουν την κοινή μας προσπάθεια, μια προσπάθεια που ενδυναμώνεται με τη συμμετοχή δεκάδων νέων επιχειρηματιών, ανθρώπου που θέλουν να πάνε μπροστά το επιμελητήριο.

Ως Υποψήφιος Πρόεδρος, απευθύνω ανοικτή πρόσκληση. Μια πρόσκληση προς τον καθένα χωριστά. Να στηρίξει την παράταξή μας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Να ενταχθεί στο δικό μας συνδυασμό, έναν συνδυασμό που εκπροσωπεί τους πολλούς και όχι τους λίγους, που δουλεύει για τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες των μελών μας, της κοινωνίας και όχι μόνο της αγοράς. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τα στενά όρια ενός και μόνο κόμματος. Δεν στήνουμε διαχωριστικές γραμμές. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του επιμελητηριακού κόσμου

Το στοίχημα για το Επιμελητήριο Ηρακλείου μπορεί να κερδιθεί από τις δυνάμεις που πιστεύουν στην αξία αυτού του θεσμού.  Από αυτούς που ενδιαφέρονται για την ουσία της αποστολής τους και που αφήνουν να καθίσει η σκόνη των εντυπώσεων. Εμείς θα εστιάσουμε και θα αναδείξουμε το έργο μας. Θα αναπτύξουμε τον δημιουργικό διάλογο, με θετική κατεύθυνση. Δεν ταιριάζει σε εμάς ο διχασμός που επιχειρείται, δεν ταιριάζει στο ήθος των υποψηφίων μας. Η σύνθεση και η ενότητα είναι οι επιλογές μας. Αυτή είναι η δύναμή μας.

* Ο Μανώλης Αλιφιεράκης  είναι πρόεδρος Επιμελητηρίο κι επικεφαλής της Παράταξης «Μπροστά για το Επιμελητήριο»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει