Δωρεάν γεύματα σε 18 σχολεία

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 

1,594

Δωρεάν γεύματα στο σχολείο θα απολαμβάνουν από τον ερχόμενο μήνα 3.000 μαθητές  Δημοτικών του Ηρακλείου

Δειλά- δειλά, η παροχή δωρεάν γευμάτων στους μαθητές έρχεται και στην Κρήτη! Ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας «τρέχει» τα τελευταία χρόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη, πλέον εφαρμόζεται και στο Ηράκλειο. Περίπου 3.000 μαθητές Δημοτικών στην πόλη του Ηρακλείου και στη Ν. Αλικαρνασσό θα έχουν από τις επόμενες βδομάδες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν  μεσημεριανό μέσα στο σχολείο τους, χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά η οικογένειά τους.

Τα σχολεία, στα οποία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» είναι τα 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 8ο, 11ο, 12ο, 13ο, 23ο, 26ο, 33ο, 39ο, 40ο, 42ο, 48ο και 50ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου και τα 3ο και 4ο Δημοτικά Ν. Αλικαρνασσού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα σιτίζονται μαθητές του κλασικού αλλά και του ολοήμερου τμήματος, στη 1.20 το μεσημέρι ως τη 1.45, ενώ για όσους μαθητές παρακολουθούν το ολοήμερο, η ώρα σίτισης- χαλάρωσης, λήγει στις 2 το μεσημέρι. Τα γεύματα αναλαμβάνει εταιρεία catering που θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού με το κόστος να «βαραίνει» το Υπουργείο Εργασίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Θεανώ Φωτίου, είχε ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, και είχε πει ότι, συνολικά, φέτος θα δοθούν 120.000 σχολικά γεύματα σε όλη τη χώρα.

Οι στόχοι του προγράμματος, όπως αναφέρεται και σε σχετικό ΦΕΚ, είναι «η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, ώστε να επιτευχθούν η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Σημειώνεται πως η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αντιδρά στον τρόπο που εφαρμόζεται το πρόγραμμα αφού αναφέρει ότι το Υπουργείο «ξεχνά» να ενημερώσει τους γονείς ότι “στα σχολεία δεν υπάρχουν ούτε ειδικοί χώροι σίτισης ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός”.

Δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι και (την ώρα που προβλέπεται ως ώρα σίτισης) καθαρίστριες, αφού οι περισσότερες καθαρίστριες είναι εργολάβοι καθαρισμού που εργάζονται  μετά τις 16.00 καθημερινά.

Τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη στοιχειώδη λειτουργία τους εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών».

Ήδη, τα σχολεία του Ηρακλείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όσα, τουλάχιστον, δεν έχουν κατάλληλους χώρους, είναι σε διαδικασία επίλυσης των… τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν.

Η παροχή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία αποτελεί πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων. Όπως γίνεται και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θεωρείται σκόπιμο, στη σίτιση να μετέχουν όλοι οι μαθητές και όχι μονάχα όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, προκειμένου να μη στιγματίζονται τα παιδιά.

Βάσει κοινωνικών κριτηρίων

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος ΤερζάκηςΟ περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει στην «Π» πως τα συγκεκριμένα σχολεία επιλέχθηκαν με βάση κοινωνικά κριτήρια αφού, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Ευχή, βέβαια, είναι το πρόγραμμα, κάποια στιγμή, να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Α

υτό το διάστημα, τα σχολεία ενημερώνουν τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις για να συμμετέχουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Ο κ. Τερζάκης αναφέρει πως είναι σημαντικό να λαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες που ανακουφίζουν οικογένειες με προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης

«Είναι θετικό ότι το πρόγραμμα επεκτείνεται και στην Κρήτη», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης.

Τονίζει πως ευχή είναι σχολικά γεύματα να δίνονται σε όλους, συνολικά, τους μαθητές των σχολείων της χώρας, αφού είναι δεδομένη η οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες τα τελευταία χρόνια.

 

Ο διευθυντής του 48ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κ. Νίκος Μεντζίνης

Ο διευθυντής του 48ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κ. Νίκος Μεντζίνης, τονίζει πως «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των μαθητών μας».

Κρίνει θετική την πρωτοβουλία του Υπουργείου και αναφέρει πως τα γεύματα θα είναι υγιεινά, προσεγμένα και ότι το πρόγραμμα «απαντά» στα προβλήματα των γονέων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει