Τιμή στον άνθρωπο που τίμησε την Κρήτη!

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΓΡ. ΣΗΦΑΚΗ

1,690

“Ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης με τη συνολική πορεία της ζωής του και με το έργο του τίμησε πανελληνίως και διεθνώς το Ηράκλειο και την Κρήτη. Αποτελούσε, καθ’ όλη τη διαδρομή του και θα αποτελεί και στο μέλλον εξαιρετικό παράδειγμα πνευματικής αφοσίωσης, υπευθυνότητας  και παιδευτικής συνείδησης για την κοινωνία του τόπου μας. Γι’ αυτό και τον κρίναμε άξιο της αποδιδόμενης  σ’ αυτόν τιμής”.

Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός μιλώντας στην τελετή της απονομής του Βραβείου Ηθικής Τάξης στον καθηγητή Γρηγόρη  Σηφάκη χθες το βράδυ  στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Αυτή η σημαντική  προσωπικότητα που   ανύψωσε  και τίμησε  το Ηράκλειο  μεταξύ άλλων και ως πρωτεργάτης στην ίδρυση του Πανεπιστημίου, έρχεται  να προστεθεί,  όπως ανάφερε ο κ. Λαμπρινός,  στους  μέχρι τώρα κατόχους   του βραβείου,   Στυλιανό Αλεξίου, Φώτη Καφάτο, Ιδρύματα Καλοκαιρινού και  Θεοχάρη Δετοράκη. Η “καθολική αποδοχή“ τόνισε χαρακτηριστικά, αυτών των επιλογών από την κοινωνία της πόλης μας  αναμφιβόλως προσέδωσε κύρος στο Βραβείο και την υποχρέωση σ’ εμάς να συνεχιστεί ο θεσμός αυτός στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Κατάμεστη ήταν η Βασιλική που φιλοξένησε την τελετή

Η απονομή του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως», για το 2017 στον κ. Γρηγόρη Σηφάκη, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πιστεύουμε ότι δικαιώνει και πάλι τις προσδοκίες όλων μας για δημόσια αναγνώριση της προσφοράς και της αξιοσύνης εκείνων των προσώπων και των φορέων που έδωσαν ουσιαστικά και διαχρονικά έργα στους πολίτες και στον πολιτισμό του τόπου μας”.

Ο δήμαρχος επεσήμανε  ακόμα ότι ο  κ. Γρηγόρης Σηφάκης υπήρξε αναπόσπαστο μέλος της πνευματικής ομάδας που ανύψωσε μεταπολεμικά το Ηράκλειο. “Ανάμεσα στις μορφές αυτές ο Νικόλαος Πλάτων, ο Στυλιανός Αλεξίου, ο Νικόλαος Σταυρινίδης, ο Μενέλαος Παρλαμάς, ο Στέργιος Σπανάκης, ο Ανδρέας Καλοκαιρινός,  ο Θεοχάρης Δετοράκης,  ο Νίκος Γιανναδάκης, ο Μιχάλης Κοπιδάκης και άλλοι. Με την έμπρακτη αγάπη του προς στον γενέθλιο τόπο και τη μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική του πορεία ο κ. Σηφάκης συνέβαλε καθοριστικά στην πνευματική του ανάπτυξη.

Κατά τη μακρά πανεπιστημιακή διαδρομή του μετέδωσε σε πλήθος φοιτητών γνώση, μεθοδικότητα και ερευνητικές δυνατότητες σε πολλά γνωστικά πεδία των ανθρωπιστικών σπουδών. Παράλληλα, στάθηκε πάντα δίπλα στα πολλά και δύσκολα θέματα που αντιμετώπισαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Βικελαία Βιβλιοθήκη, η Ε.Κ.Ι.Μ., οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Άγρυπνος συμπαραστάτης σε όλες τις δράσεις και τις δυσκολίες που προέκυπταν όλα αυτά τα χρόνια” κατέληξε ο κ. Λαμπρινός.

Μετά τον δήμαρχο χαιρετισμό απήυθυνε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός.

Για την προσφορά του μιλησαν η ομότιμη  καθηγήτρια  Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σουζάνα  Παπαδοπούλου και ο  ομότιμος καθηγητής του  Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Πολίτης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο τιμώμενος, ευχαριστώντας τον Δήμο για την βράβευσή του, η οποία έγινε από  τον δήμαρχο Ηρακλείου  και συνοδεύτηκε από μετάλλιο ειδικά φιλοτεχνημένο για τον τιμώμενο και από τιμητικό φάκελο.

Η βραδιά έκλεισε με τη Λίλυ Δάκα  στο πιάνο και τον  Γιάννη  Κασσωτάκη στο τραγούδι.

Ποιος είναι ο τιμώμενος

Ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1935. Αποτελεί μια κορυφαία πνευματική μορφή, με σπουδαία πορεία στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Λος Άντζελες (1968-1970), στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1970-1991) και Κρήτης (1978-1979)  και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1992-2003).

Από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη Διοικούσα Επιτροπή του οποίου διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 έως το 1986. Στενός συνεργάτης των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης», με θαυμαστά επιτεύγματα ως συγγραφέας και ως επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων. Άγρυπνος συμπαραστάτης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της σημασίας και της αποστολής της για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κ. Σηφάκης από πολλές θέσεις, με αδιάκοπη προσήλωση και αγάπη προς στον γενέθλιο τόπο του, συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή της πνευματικής Κρήτης (πιο πρόσφατη η παρουσία του και η συμβολή του ως προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, στο 12ο «Κρητολογικό Συνέδριο», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 2016).

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του κ. Γρηγόρη Σηφάκη και οι συνακόλουθες δημοσιεύσεις του οριοθετούνται κυρίως: στην από σκηνής ερμηνεία του αρχαίου δράματος, στην ποιητική της αφήγησης στην αρχαία, μεσαιωνική και νεώτερη λογοτεχνία και στην παραδοσιακή λογοτεχνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει