ΕΡΕΥΝΑ: Το Αμερικανικό Ναυτικό χρηματοδοτεί το ΙΤΕ

Μία ακόμη διάκριση για το ΙΤΕ και τον Αλ. Λάππα

1,554

Ψήφο εμπιστοσύνης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας δίνει το Αμερικανικό Ναυτικό! Ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, δρ. Αλέξανδρος  Λάππας, έλαβε χρηματοδότηση ύψους 400.000 δολαρίων για τρία χρόνια, κάτι που γίνεται πρώτη φορά για Έλληνα επιστήμονα!

Τα υλικά που αποτελούν αντικείμενο της έρευνάς του έχουν την ιδιότητα, όταν χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές εφαρμογές, να μην έχουν καμία  απώλεια ενέργειας, κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον, την τεχνολογία και την οικονομία.

Ο δρ. Λάππας θα διεξαγάγει διεπιστημονική, βασική έρευνα στην περιοχή του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας επιχορηγούμενος από το Γραφείο Ερευνών του Αμερικάνικου Ναυτικού [U.S. Office of Naval Research Global (ONRG)].

Η διάκριση αυτή προήλθε έπειτα από ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής της πρότασης του δρ. Λάππα από τη Διεύθυνση Επιστημών & Τεχνολογίας (Ε&Τ) του ONRG, ενώ η επιχορήγηση που τη συνοδεύει είναι η μόνη η οποία έχει απονεμηθεί για διάρκεια τριών ετών σε Έλληνα ερευνητή μέχρι σήμερα.

Ο δρ. Λάππας τονίζει στην «Π» πως είναι σημαντικό ότι η διάκριση έρχεται εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε. Εξηγεί πως τα υλικά στην έρευνά του έχουν την ιδιότητα, όταν χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές εφαρμογές, να μην έχουν απώλεια ενέργειας, όπως γίνεται για παράδειγμα στα ηλεκτρικά σύρματα. Σήμερα, ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας είναι οι μπαταρίες, παντού, όμως στα κινητά, τους φορητούς υπολογιστές χρησιμοποιούνται καλώδια χαλκού που έχουν απώλεια ενέργειας. Τα υλικά της έρευνας του δρ. Λάππα μπορούν να προσφέρουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί βελτιστοποιούν τις συνθήκες μεταφοράς ενέργειας. Μία εφαρμογή της έρευνας είναι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου μπορεί να προκύψει ένα εξελιγμένο ραντάρ που θα «βλέπει» περιοχές που σήμερα παραμένουν «τυφλές».

Διάκριση από τις ΗΠΑ

Το Γραφείο Ερευνών του Αμερικάνικου Ναυτικού ως η πρώτη μόνιμη υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ιδρύθηκε για να επιχορηγεί πολίτες στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας εν καιρώ ειρήνης, προάγει τις επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες, ενώ στηρίζει συνεχώς τη βασική έρευνα η οποία καθιστά δυνατές σημαντικές ανακαλύψεις. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Γραφείου στην ενίσχυση πρωτοποριακών ερευνών μέσω ανταγωνιστικής χρηματοδότησης σε ένα μεγάλο εύρος θετικών επιστημών και μηχανικής αναγνωρίζει την έρευνα του δρ. Λάππα για τη συνολική επιστημονική της αξία, καθώς και για την απήχησή της σε στρατηγικής σημασίας επίκαιρες καινοτομίες.

Με την έγκριση χρηματοδότησης από το ONRG θα διερευνηθεί η «συμβίωση» μαγνητισμού και υπεραγωγιμότητας σε κρυσταλλικά στερεά μεταλλο-χαλκογενιδίων. Η ιδιάζουσα αυτή συμπεριφορά συνύπαρξης φυσικών ιδιοτήτων καθορίζει την πολύτιμη ικανότητα των υλικών αυτών να επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να τα διατρέχει χωρίς καμία απολύτως «αντίσταση» και επομένως δίχως απώλειες ενέργειας. Η λεπτομερής μελέτη της, υπό την επίβλεψη του κ. Λάππα, αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση με σημαντικότατο ενδιαφέρον στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα. Η συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές εφαρμογές οι οποίες ενισχύουν τις δυνατότητες ελέγχου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ή/και τη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας στη μεταφορά και χρήση της.

Για την υλοποίηση αυτής της ερευνητικής αποστολής, η  ομάδα του δρ. Λάππα θα συντονίσει ένα διεπιστημονικό δίκτυο ευρωπαϊκών (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελλάδα &  Warsaw University of Technology, Πολωνία) και αμερικανικών (Brookhaven National Lab, NY & National High Magnetic Field Lab, FL) επιστημονικών ομάδων.

Στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ η ομάδα του δρ. Λάππα επικεντρώνεται στη σύνθεση νανοϋλικών με χημικές μεθόδους και στη μελέτη της δομικής και ηλεκτρονιακής συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιώντας προηγμένες πειραματικές τεχνικές (FUN-L).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει