Ορθόδοξες μαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

438

“Αρετή που δεν κοστίζει, δεν αξίζει (λαϊκή σοφία).
“Βούλου κρατείν μεν, συν Θεώ αεί κρατείν” (Να θέλεις να νικάς, πάντοτε όμως να νικάς με τη συμπαράσταση του Θεού)
(Σοφοκλής)

Στις 12/8/2017, στο Σταρλοτβίλ της Βιργίνιας των ΗΠΑ είχε οργανωθεί μεγάλη διαδήλωση ακροδεξιών ομάδων που προωθούν τον εθνοκεντρισμό, το λευκό εθνικισμό, το νεοναζισμό κ.ά. Αφορμή της διαδήλωσης ήταν η απαξίωση και απομυθοποίηση του στρατηγού Ρόμπερτ Λη, αρχηγού των Νοτίων στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και η μετακίνηση του αγάλματός του από το πάρκο της πόλης.

Ο Ρόμπερτ Λη υποστήριξε συνέχιση της δουλείας των μαύρων και την υπεροχή της λευκής φυλής. Σ’ αυτή τη διαδήλωση οργανώθηκαν  αντιδιαδηλώσεις. Ένα όχημα ακροδεξιών, τραυμάτισε θανάσιμα αντιδιαδηλωτή και οι συγκρούσεις έγιναν επικίνδυνες.

Όταν αποκαταστάθηκε η τάξη, οι πολιτικοί, θρησκευτικοί και τοπικοί ηγέτες έκαμαν ανακοινώσεις και τοποθετήσεις. Απ’ όλες ξεχώσισαν αυτές της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της συνελεύσης των κανονικών ορθοδόξων επισκόπων των ΗΠΑ.

Ηταν τεκμηριωμένη, αυστηρή απάντηση, των ορθοδόξων εκκλησιαστικών αρχών στη ρατσιστική βία, με αναφορές στα Ευαγγέλια, την ορθόδοξη παράδοσή μας και την Πανορδόδοξη Σύνοδο του 1872, που καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό. Αυτή η απάντηση κάλυψε την οργή, αγωνία και προβληματισμό των Αμερικανών. Ημέρεψε τον κόσμο.

Αναφέρομε αποσπάσματα:

  1. Η ορθόδοξη εκκλησία εμφατικά δηλώνει ότι δεν προωθεί, δεν προστατεύει ή εγκρίνει τη συμμετοχή σε τέτοιες αξιοκατάκριτες ενέργειες μίσους, ρατσισμού και διακρίσεων. Διακηρύσσει ότι τέτοια πιστεύματα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση σε οποιαδήποτε κοινότητα, βασισμένη στο σεβασμό, στο νόμο και την πίστη σε ένα αγαπώντα Θεό.
  2. Η ουσία του Χριστιανικού Ευαγγελίου και το πνεύμα της Ορθόδοξης Παράδοσης είναι ολοκληρωτικά και προφανώς ασύμβατα με ιδεολογίες που κηρύσσουν την υπεροχή οποιασδήποτε φυλής έναντι άλλης. Ο Θεός μας δεν δείχνει ούτε μεροληψία ούτε ευνοιοκρατία (Δευτερονόμιο 10,17/ Ρωμ. 2.ii). Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός κατέσπασε το διαιρετικό τοίχο που διαχώριζε το Θεό από τους ανθρώπους και τους ανθρώπους μεταξύ τους (Εφεσ. 2.14).
  3. Οι ορθόδοξοι ιεράρχες απ’ όλο τον κόσμο συνήλθαν στην Κωνσταντινούπολη το 1872 και αποκήρυξαν όλες τις μορφές της ξενοφοβίας και του φυλετισμού. Συμφώνησαν ότι οι η προώθηση της φυλετικής ή εθνικής υπεροχής ή εθνικής μεροληψίας ή διαφωνίας μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, επικρίνεται ως αντίθετη στα ιερά διδάγματα του Χριστιανικού Ευαγγελίου και τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας. Επίσημα καταδικάζεται ως αίρεση που είναι η εμφατικότερη κατηγορία ψευδούς διδασκαλίας.
  4. Τέτοιες ενέργειες όπως αυτές που είδαμε στις πρόσφατες μέρες, από θιασώτες της υπεροχής της λευκής φυλής, νεοναζιστές και ποικίλους ρατσιστές και φασίστες, προδίδουν τις πυρηνικές (κεντρικές) ανθρώπινες αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης (εφημ. “Χριστιανική” Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017).

Τα μηνύματα των ανακοινώσεων και τοποθετήσεων των ορθοδόξων εκκλησιαστιών αρχών συγκίνησαν τους Αμερικανούς. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα, ορθόδοξο μάθημα, για όλο τον ταραγμένο και μεταβαλλόμενο σημερινό κόσμο. Ήταν μεγάλο μάθημα αφύπνισης, σ’ εμάς τους γηγενείς, ξεπεσμένους Έλληνες που συνεχώς κατηφορίζομε.

Οι πατεράδες και παππούδες των αδελφών μας Ελλήνων της διασποράς βρέθηκαν στην αλλοδαπή, φτωχοί εργάτες. Εκεί με το μυαλό και την εργατικότητά τους πρόκοψαν. Τα εγγόνια τους σήμερα διαπρέπουν στις τέχνες, τα γράμματα και επιχειρήσεις. Δυόμισι (2.500) χιλιάδες καθηγητές υπηρετούν τ’ αμερικανικά πανεπιστήμια.

Είναι πρώτοι οι Έλληνες της Αμερικής στα γράμματα, τέχνες και πολιτισμό, και συναγωνίζονται τους Εβραίους στην οικονομική δραστηριότητα. Κοντά στους Αμερικανούς προέδρους Έλληνες, διακεκριμένοι διπλωμάτες, βοηθοί. Υπήρξε Έλληνας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και Έλληνας υποψήφιος και παρ’ ολίγο πρόεδρος (Δουκάκης).

Οι Έλληνες της διασποράς δεν ξεπερνούν τα εφτά εκατομμύρια. Διαπρέπουν όπου κι αν βρίσκονται και επηρεάζουν προς το καλύτερο τους λαούς της γης. Είναι προσηλωμένοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτή είναι το κέντρο και οδηγός τους. Ζουν και κινούνται με τα μυστήρια και ευλογίες της. Προκόβουν με την πίστη, το μυαλό και εργατικότητά τους. Εκεί υπάρχει αξιοκρατία και όχι ισοπέδωση και εξέλιξη χωρίς κρίση και έλεγχο. Υπάρχει πειθαρχία στους νόμους.

Οι παραβάτες τιμωρούνται αυστηρά. Η παρανομία είναι ντροπή και όχι εξυπνάδα. Με την πίστη και εργατικότητα τους οι αδελφοί μας της διασποράς ολοκληρώνουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους γιατί με τους καρπούς της εργασίας τους, βοηθούνται συνάνθρωποι “οι χρείαν έχουσιν”. Βοηθούνται και οι γηγενείς Έλληνες.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας διακηρύσσουν πως ο Θεός είναι πρόσωπο. Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο. Η σχέση Θεού και ανθρώπων είναι προσωπική. Προσωπική είναι και η σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή την προσωπική σχέση ζουν οι Έλληνες της διασποράς. Ζουν την αρετή και το μυστήριο της Εκκλησίας.

Νικούν στους αγώνες της ζωής τους με τη συμπαράσταση του Χριστού. Καθοδηγητές σ’ αυτό τον όμορφο δρόμο είναι οι κληρικοί τους που ζουν το μυστήριο της ιεροσύνης τους που είναι σταυρική διακονία και θυσία για το λαό τους. Ας παραδειγματιστούμε απ’αυτούς εμείς οι γηγενείς Έλληνες για να ξεκολλήσομε από τη λάσπη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει