Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ : Τράπεζες, η “αχίλλειος πτέρνα” της αγοράς

408

Θετικά έκλεισε και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο σε μια συνεδρίαση όπου οι πωλητές έκαναν την επανεμφάνιση τους στο ταμπλό, μετά από μονοήμερο διάλλειμα και το ανοδικό ξέσπασμα της Πέμπτης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,11% κλείνοντας στις 755,61 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 751,67 μονάδων (-0,41%) και 761,95 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,4 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 53,6 εκατ. τεμάχια.

Οι τράπεζες παραμένουν η “αχίλλειος πτέρνα” της αγοράς καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο της φημολογίας και των ειδήσεων με το πρόσφατο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό παρελθόν να μην αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Ο κλάδος φαίνεται αδύναμος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, όχι γιατί έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να πετυχαίνει μικρές και συστηματικές βελτιώσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο αλλά γιατί οι μελλοντικές εξελίξεις δημιουργούν θέμα ποσοτικοποίησης των επιδράσεων στους ισολογισμούς.

Η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων 9, η διενέργεια των stress tests και ο επιλεκτικός διαγνωστικός έλεγχος των προβληματικών δανείων (TARP) είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα επιδράσουν στους ισολογισμούς του 2017 και πιθανότατα με αρνητικό πρόσημο στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση.

Στις διεθνείς αγορές οριακές μεταβολές κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή καθώς ο Τραμπ μίλησε για το φορολογικό νομοσχέδιο, με τον S&P 500 να επιτυγχάνει νέο ρεκόρ. Παράλληλα σε υψηλότερο επίπεδο κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες που αποτυπώνουν το θετικό momentum της αγοράς. Στην αγορά εμπορευμάτων μικρές απώλειες κατέγραψαν χρυσός και πετρέλαιο ενώ στο συνάλλαγμα το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του δολαρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει