Αντιδράσεις για το κλείσιμο του δρόμου

ΠΡΙΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ 

667

Φουντώνει το μέτωπο των αντιδράσεων στον Δήμο Γόρτυνας ο οποίος  στηλώνει τα πόδια στο θέμα του αποκλεισμού του δρόμου Αγίας Βαρβάρας – Πανασού, που έχει ανακοινωθεί ότι  θα κλείσει από την ερχόμενη εβδομάδα και για πέντε μήνες, προκειμένου να προχωρήσουν οι δύσκολες κατασκευαστικά εργασίες της εργολαβίας του οδικού δικτύου της Μεσαράς.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Γόρτυνας  όπου εκτός από το δήμαρχο Ν. Σχοιναράκη, δημοτικούς συμβούλους και τοπικούς παράγοντες συμμετείχαν και στελέχη του ΟΑΚ αλλά και της αναδόχου εταιρείας που προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους του αποκλεισμού.

Η πλευρά του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης τεκμηρίωσε ότι είναι αναπόφευκτος ο αποκλεισμός του επαρχιακού δρόμου της Αγίας Βαρβάρας –  Γέργερης για ένα πεντάμηνο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνουν οι εξαιρετικά σύνθετες  τεχνικές εργασίες θεμελίωσης της γέφυρας, αλλά και για να κατασκευαστεί το στόμιο εξόδου της σήραγγας της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει μια τεράστια υψομετρική διαφορά από το επίπεδο του επαρχιακού δρόμου, που φτάνει στα 35μ.

Παράλληλα υπογράμμισαν τις παρενέργειες που θα έχει η όποια αναβολή στην πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς όπως  ξεκαθάρισαν μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την εργολαβία, που  θα πρέπει να έχει παραδοθεί τον Μάρτιο του ‘19. Την ίδια στιγμή η πλευρά του Δήμου αντιδρά έντονα, καθώς όπως τονίζει ο κ. Ν. Σχοιναράκης, με δηλώσεις του στην «Π», είναι αμετάκλητη η θέση να μην κλείσει το οδικό δίκτυο στο συγκεκριμένο σημείο, διότι θα έχει οδυνηρές συνέπειες στη ζωή της περιοχής.

Όπως εξηγεί, εκτός από τη μαθητική κοινότητα που είναι ανάστατη, καθώς οι 26 μαθητές του σχολείου που ζουν στην περιοχή του Ρούβα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καθημερινά 58χλμ. επιπλέον δρόμου και ζητούν να επανεξεταστούν οι συνθήκες πρόσβασής τους στο σχολείο, υπάρχουν δεκάδες άλλα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το κλείσιμο του δρόμου δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού σε ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που είναι φυσικό να αντιδρά. Ο ίδιος σπεύδει να εξηγήσει ότι η αντίδραση αυτή δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως άρνηση στη συνέχιση των εργασιών, σύσσωμη η τοπική κοινωνία θέλει να τελειώσουν, καθώς αποτελεί βασική διεκδίκησή της εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο θα πρέπει να επιλεγούν εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Ειδικότερα ο Δήμος ζητά μεταξύ άλλων να γίνει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση, ώστε να φτιαχτεί ο δρόμος του Ράφτη και να λειτουργήσει ως μονόδρομος, να αποκατασταθεί επίσης ο δρόμος Απομαρμά -Καστελλίου και να ενισχυθεί ο χωματόδρομος που σήμερα υπάρχει στο πρώτο πέταλο της οδικής σύνδεσης της Αγίας Βαρβάρας προς τον Πανασό, ώστε να διαπλατυνθεί, να ενισχυθεί και να ασφαλτοστρωθεί.

Από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε για το κλείσιμο του δρόμου ΜΕΣΣΑΡΑΣ

Η χθεσινή σύσκεψη πάντως δεν κατέληξε σε κάποια τελική λύση, κάτι που θα επιδιωχθεί αύριο Τετάρτη στον εργοταξιακό χώρο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Γ. Ματαλλιωτάκης:

Κυκλοφοριακές   αλχημείες το  κλείσιμο του δρόμου

Την παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου κ. Γ. Ματαλλιωτάκη, προκάλεσε το επίμαχο θέμα του αποκλεισμού το δρόμου, για το οποίο τονίζει ότι έγιναν κυκλοφοριακές αλχημείες που έχουν οδυνηρές παρενέργειες σε 5.000 κατοίκους της Μεσσαράς.

Ο ίδιος με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς  το Περιφερειακό Συμβούλιο, επιρρίπτει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες,  καθώς δεν μερίμνησαν  να κατασκευάσουν νωρίτερα  τον παρακαμπτήριο δρόμο από την Αγία Βαρβάρα μέχρι τη Γέργερη,  με αποτέλεσμα να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με εναλλακτικές διαδρομές που δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση  για τους κατοίκους των χωριών των πρώην δήμων Ρούβα και Ζαρού.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει