ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Τουρκικές προκλήσεις και εικονικές αερομαχίες

303

Οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Αιγαίου συνεχίστηκαν και χθες τέταρτη συνεχόμενη μέρα, καθώς τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα οκτώ αεροσκάφη τύπου F-16,  σε σχηματισμούς των δύο, και ακόμα δύο F-4 πέταξαν πάνω από τα ελληνικά ύδατα, προβαίνοντας σε 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και ακόμα 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Χαρακτηριστικό της εμμονής των Τούρκων πιλότων, είναι ότι δεν αρκέστηκαν στις παραβιάσεις των κανόνων πτήσεις και τις προειδοποιήσεις, αναγκάζοντας τους Έλληνες πιλότους να εμπλακούν σε εικονικές αερομαχίες σε δύο περιπτώσεις.

Η σκληρή αερομαχία έγινε με δύο τουρκικά μαχητικά F-16 που μπήκαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ανατολικά της Ρόδου στις 12:21. Τα δύο αυτά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη και στάλθηκαν να τα αναχαιτίσουν, υπέδειξαν στα τουρκικά την παραβίαση που είχαν κάνει και τα κάλεσαν να αποχωρήσουν.

Τα τουρκικά μαχητικά δεν υπάκουσαν και τότε τα ελληνικά προχώρησαν σε εμπλοκή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι συγκεκριμένοι Τούρκοι χειριστές ήταν πεπειραμένοι, καθώς δεν παρέδωσαν γρήγορα την προσπάθεια.

Βγήκαν από τον ΕΕΧ στις 12:49, δηλαδή 28 ολόκληρα λεπτά μετά τη χρονική στιγμή της εισόδου τους.

Αν πέντε λεπτά είναι μια αιωνιότητα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από ιπτάμενους που έχουν εμπλακεί σε αερομαχίες στο Αιγαίο, προφανώς τα 28 λεπτά είναι τεράστιο διάστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει