«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Είναι υπό κράτηση, αλλά δεν το γνωρίζουν!

1,162

Περίεργα «παιχνίδια» με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν πριν από μέρες στο λιμάνι καταγγέλλουν στην «Π» μέλη της Πρωτοβουλίας για τους πρόσφυγες στο Ηράκλειο. Με βάση τα λεγόμενά τους η αντιμετώπιση που έτυχαν οι 103 της πρώτης «καραβιάς» δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση της δεύτερης με τους 72 πρόσφυγες, αν και η πλειονότητα και στις δύο περιπτώσεις αφορά Κούρδους του βόρειου Ιράκ.

Συγκεκριμένα, οι 103 αναχώρησαν με πλοίο της γραμμής αφού τους δόθηκαν υπηρεσιακά σημειώματα με σκοπό να διοχετευτούν σε κάποιο καμπ. Στην περίπτωσή τους προτάθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου να ενταχθούν όσοι επιθυμούν στο πρόγραμμα που «τρέχει» ώστε να φιλοξενηθούν σε σπίτια στην Κρήτη, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Όπως καταγγέλλεται, οι άνθρωποι αυτοί με την άφιξή τους στον Πειραιά αφέθηκαν ελεύθεροι και τα ίχνη τους έχουν χαθεί (!!!).

Στην περίπτωση των 72 προσφύγων που παραμένουν στην Κρήτη καταγγέλλεται ότι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν χαρτιά, τα οποία δεν ήταν μεταφρασμένα και  αναφέρουν ότι βρίσκονται υπό κράτηση για έξι μήνες, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν.

Καταγγέλλεται ακόμα ότι 24 από αυτούς έχουν εκφράσει την επιθυμία για αίτηση ασύλου και παραμονής τους στην Κρήτη μέσω του προγράμματος της Αναπτυξιακής, ωστόσο για «ανεξήγητους» λόγους δεν έχουν εισακουστεί. Μέλη της Πρωτοβουλίας καταγγέλλουν ότι υπήρξε σοβαρός δάκτυλος από θεσμικούς παράγοντες προκειμένου να φύγουν το συντομότερο δυνατόν από το νησί για να μην δοθεί το στίγμα ότι η Κρήτη είναι ανοιχτή σε επικείμενες «καραβιές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει