Ακόμα 72 πρόσφυγες στο λιμάνι της… ανακούφισης

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡO ΤΟΥΣ ΕΞΕΠΕΜΨΕ SOS

523

Μεταξύ των ταλαιπωρημένων και 27 ανήλικοι

Δεκάδες παιδιά, ακόμα και βρέφη που γεννήθηκαν στον …δρόμο της προσφυγιάς, μετέφερε το ιστιοφόρο που εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου νοτίως της Σαντορίνης. Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία 24ωρα οι αρχές και οι φορείς της Κρήτης και ειδικότερα του Ηρακλείου τέθηκαν σε συναγερμό για την υποδοχή και την περίθαλψη των ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών.

Συνολικά στο ιστιοφόρο επέβαιναν 74 άτομα, ανάμεσα στα οποία και δύο νεαροί διακινητές από την Ουκρανία. Όπως προκύπτει από την επίσημη καταγραφή Λιμενικού και ΕΛΑΣ πρόκειται περισσότερο για οικογένειες κυρίως από το Ιράκ αλλά και το Ιράν.
Από τους 72 συνολικά επιβαίνοντες, 27 είναι οι ανήλικοι, 13 οι γυναίκες και 32 οι άνδρες.

Για τη διάσωση και μεταφορά τους στο λιμάνι του Ηρακλείου επιστρατεύτηκαν τόσο το ναυαγοσωστικό σκάφος του Αγίου Νικολάου, το οποίο παρέλαβε 54 ανθρώπους (19 άνδρες, 13 γυναίκες και 22 ανήλικους) όσο και το πλωτό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου στο οποίο επιβιβάστηκαν 20 ακόμα άτομα, 13 άνδρες και πέντε ανήλικα αγόρια.

ανήλικοι πρόσφυγες

Για μία ακόμα φορά στο λιμάνι του Ηρακλείου εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές σκηνές κατά την αποβίβαση των προσφύγων, οι οποίοι ήταν αρκετά ταλαιπωρημένοι. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως παιδιών, εντοπίστηκαν και συμπτώματα αφυδάτωσης.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο μηχανισμός που είχε στηθεί και κατά την υποδοχή των 103 μεταναστών, οι οποίοι κινδύνευσαν να πνιγούν ανατολικά της Κρήτης, λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε όλα τα στάδια. Λιμενικοί, αστυνομικοί, εκπρόσωποι φορέων και εθελοντές ξεπέρασαν τους εαυτούς τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Χθες έγινε γνωστό ότι οι 103 και μετανάστες που φιλοξενήθηκαν προσωρινά στην αίθουσα των λιμενεργατών, μεταφέρθηκαν στον επιβατηγό σταθμό του λιμανιού προκειμένου να ταξιδέψουν το βράδυ με πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Στη Δικαιοσύνη

Οι δύο νεαροί Ουκρανοί, οι οποίοι αναγνωρίζονται μέσα από καταθέσεις ως διακινητές, αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Ηρακλείου. Σήμερα όμως θα απολογηθούν και οι δύο Τούρκοι διακινητές, 47 και 27 ετών, οι οποίοι επιχείρησαν να μεταφέρουν από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία 103 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά μικρά παιδιά.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ισχυρίστηκε προανακριτικά ότι δέχτηκε να μπει σε αυτήν τη διαδικασία για να γλυτώσει τη φυλακή. Είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονία και είχε αποδράσει. Ήταν η ευκαιρία του να διαφύγει στο εξωτερικό. Ο 47χρονος «καρφώνει» τον συγκατηγορούμενό του, υποστηρίζοντας ότι για το ταξίδι θα «τσέπωνε» 25.000 δολάρια.

Ο 27χρονος αρνήθηκε να πει το παραμικρό στους λιμενικούς αν και προσπάθησε να τους παραπλανήσει, ισχυριζόμενος ότι είναι Σύρος πρόσφυγας. Οι ισχυρισμοί του όμως έπεσαν στο κενό. Δεν ήταν μόνο τα όσα αποκάλυψε ο συγκατηγορούμενος του, ούτε και οι μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων. Ο 27χρονος φέρεται να «προδόθηκε» όταν κατά την αποβίβαση του το βλέμμα του επικεντρώθηκε σε ένα «ορφανό» μαύρο σακίδιο. Λιμενικοί ρώτησαν αν είναι δικό του και εκείνος απάντησε αρνητικά.

Το σακίδιο δεν το αναζήτησε κανείς και έτσι το κατάσχεσαν για έλεγχο. Μέσα βρήκαν ένα κλειδωμένο “I phone” και το μενού του ήταν στα Τούρκικα. Τελικά αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι δικό του, δίνοντας τους απαραίτητους κωδικούς για το άνοιγμα του. Οι λιμενικοί βρήκαν φωτογραφίες και βίντεο του ίδιου στο δουλεμπορικό, προγενέστερες της επιβίβασης και της μεταφοράς των μεταναστών αλλά και υλικό από τη διάρκεια του ταξιδιού. Βρέθηκε ακόμα χάρτης με την πορεία τους νοτίως της Ρόδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει