Η διασταύρωση της Ανάληψης Χερσονήσου

1,880

Αξιότιμε κ. διευθυντή,

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ανθρωποφάγο βόρειο οδικό άξονα της κρήτης που αδήριτη ανάγκη επιβάλλει να ανακατασκευαστεί για να γίνει σύγχρονος ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος απ’ άκρου εις άκρο του νησιού. Υπάρχουν όμως και ορισμένα επικίνδυνα σημεία της παλαιάς εθνικής οδού με πλούσιο ιστορικό πρόκλησης θανάτου σε πεζούς και εποχούμενους, που οι αρμόδιοι φορείς τα έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους.

Κορυφαίο σημείο στη λίστα κινδύνου θεωρώ ότι είναι η διασταύρωση της Αναλήψεως Χερσονήσου. Ιδού γιατί: Δεν είναι μια απλή διασταύρωση αλλά τρεις στη συσκευασία μιας. Ο κάθετος δρόμος Αγριανών-Ανάληψης διατέμνει τόσο την παλαιά εθνική οδό όσο και τις δύο παράλληλες οδούς δημιουργώντας τρεις διασταυρώσεις. Έτσι στο σημείο αυτό καταφτάνουν οχήματα από 8 οδούς που έχουν αφετηρία τα Χατζανά, τα Αγριανά, την Πάνω Χερσόνησο, την ανατολική, την κεντρική, τη δυτική Ανάληψη, το Ηράκλειο και τον Αγ. Νικόλαο.

Όλοι οι εποχούμενοι και οι πεζοί καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν μικρό κενό κυκλοφορίας για να διασχίσουν την βρίθουσα οχημάτων εθνική οδό. Δεν υπάρχει κανένας φωτεινός σηματοδότης να συντονίσει την κίνηση ανθρώπων και οχημάτων, που κινούνται προς πολλές κατευθύνσεις. Αντίθετα υπάρχουν ευμεγέθεις πινακίδες ιδιωτών και σφάκες που περιορίζουν επικίνδυνα την ορατότητα. Ντρέπομαι όταν βλέπω τους τουρίστες να τρέχουν σαν κυνηγημένοι να περάσουν απέναντι, ανάμεσα από τροχοφόρα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διέρχεται από τη διασταύρωση αυτή είναι πολύ μεγάλος. 1.500 περίπου είναι οι μόνιμοι κάτοικοι Ανάληψης, Αγριανών και Χατζανών. Πάνω από 12.000 οι τουρίστες που διαμένουν την τουριστική περίοδο στα 10 μεγάλα, ισάριθμα μεσαία και πάρα πολλά μικρότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της Ανάληψης.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αυτά είναι περίπου 2.000. Άρα ο θερινός πληθυσμός της Ανάληψης υπερβαίνει τους 15.000 ανθρώπους. Ανάλογος είναι και ο αριθμός των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι αυτοί. Κάθε νουνεχής πολίτης αντιλαμβάνεται τι σκηνές απείρου κάλλους λαμβάνουν χώρα στην μόνη διασταύρωση της Αναλήψεως εν σωτηρίω έτει 2017.

Τη λύση σίγουρα τη γνωρίζουν οι αρμόδιοι τεχνικοί και πολιτικοί. Να τους καταλογίσω ως ελαφρυντικό ότι δεν πληροφορήθηκαν για την τραγική κατάσταση στο σημείο αυτό του θανάτου, γιατί αρνούμαι να δεχτώ ότι επέδειξαν θανάσιμη αδιαφορία.

Κάποτε προχώρησε – και δικαστικά – η δημιουργία κόμβου αλλά ναυάγησε την τελευταία στιγμή. Αυτόν τον σχεδιασθέντα κόμβο χρειαζόμαστε. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, είναι εφικτή η διαπλάτυνση της εθνικής οδούς στη διασταύρωση, για να κατασκευαστεί νησίδα, να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες, να γίνει διάβαση πεζών μπας και σώσουν τη ζωή τους κάμποσοι ντόπιοι και ξένοι, για να μη γινόμαστε αντικείμενα χλευασμού στο εξωτερικό.

Με πολλή τιμή
Εμμ. Συμιανάκης, συντ. καθηγητής, Ανάληψη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει