ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ: Το Ηράκλειο αγκαλιάζει τους πρόσφυγες

635

Μετά από τον έντονο σκεπτικισμό και τις τεράστιες αντιδράσεις, η κοινωνία της Κρήτης έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο κι αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως ανήκει στη γενιά του «Ξένιου Διός».
Η Κρήτη πλέον φιλοξενεί ήδη 122 πρόσφυγες από τους οποίους οι 111 φιλοξενούνται στο Ηράκλειο και οι 11 στα Χανιά. Ο αριθμός συνεχώς μεταβάλλεται και οι πρόσφυγες αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθούν.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας που πραγματοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, οι πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Ηράκλειο σε 27 διαφορετικά σπίτια, με τη δυναμικότητα του Δήμου Ηρακλείου να φθάνει ως τη δυνατότητα φιλοξενίας οικογενειών σε 40 σπίτια.

Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί το γεγονός πως από τους πρόσφυγες ήδη οι 17 έχουν πιάσει δουλειά κι εργάζονται κανονικά, έχοντας ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

«Μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλής ανεργίας έχουμε καταφέρει συνολικά 17 από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές να έχουν τη δική τους εργασία, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό» αναφέρει η κ. Καναβάκη. Η αρμόδια αντιδήμαρχος διευκρινίζει πως η γενικότερη πρόθεση είναι η πλήρης ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία, η οποία όμως αναμένεται να γίνει σταδιακά δεδομένων των συνθηκών.
Σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια που γίνεται για τους πρόσφυγες αποτελεί επίσης το γεγονός πως συνολικά ο εξοπλισμός των σπιτιών που αγοράστηκε για τα 40 σπίτια αποτελεί προμήθεια τοπικών επιχειρήσεων.

«Είχαμε θέσει ως δέσμευση και την υλοποιήσαμε, οι προμήθεια εξοπλισμού για όλα τα σπίτια να γίνει αποκλειστικά από τοπικές επιχειρήσεις» υποστηρίζει η κ. Καναβάκη. Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει κατ’ αρχάς συμβολικό χαρακτήρα υποστήριξης κοινωνικών ομάδων που υποστηρίζουν την ένταξη των προσφύγων, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, αφού συμβάλλει με ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρηματιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει