Η ΕΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ: Η Δημόσια Τράπεζα εξασφαλίζει τη διαφάνεια

918

Στόχος της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης είναι να επιτευχθεί η απόλυτη διασφάλιση του πληθυσμού του νησιού.
Το παραπάνω τονίζει, μιλώντας στο cretalive, η υπεύθυνη της τράπεζας, διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Ελένη Παπαδάκη.

Τονίζει ότι ο πληθυσμός της Κρήτης, όπως και ο πληθυσμός της Κύπρου, της Μάλτας και άλλων μεσογειακών χωρών βρίσκει δύσκολα μοσχεύματα.

Στα πλάνα των επιστημόνων είναι να γίνει μια χαρτογράφηση της γενετικής ταυτότητας του νησιού προκειμένου να εμπλουτιστεί η «δεξαμενή» μοσχευμάτων της Δημόσιας Τράπεζας και «να μην ξεφεύγει κανένα δείγμα».

Ήδη, οι Κρητικοί ενημερώνονται για το επιστημονικό πλαίσιο και τις ιατρικές ενδείξεις κι επιλέγουν τη δωρεά. «Δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη για φύλαξη βλαστοκυττάρων για το ίδιο το παιδί, πλην μίας περίπτωσης: της κατευθυνόμενης φύλαξης για ένα άρρωστο παιδάκι από το αδερφάκι του που θα γεννηθεί» αναφέρει η κ. Παπαδάκη. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι Δημόσιες Τράπεζες εκτελούν εξαιρετικά και με το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο και αυτές τις περιπτώσεις.

“Στο μικροσκόπιο” οι ιδιωτικές τράπεζες

Η κ.Παπαδάκη ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΜ επισημαίνει ότι το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων και το οποίο βρίσκεται ήδη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη θέτει θέματα επιστημονικά σε σχέση με τις συνθήκες φύλαξης των δειγμάτων όσο και νομικά σε σχέση με την αδειοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας.

«Από την έρευνα που κάναμε προέκυψε ότι καμία ιδιωτική εταιρεία δεν είχε ζητήσει άδεια από το Υπουργείο Υγείας, ως όφειλε βάσει νόμου του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι πρέπει οι εν λόγω εταιρείες να λάβουν άδεια από το Υπουργείο Υγείας μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ» δήλωσε στο «Βήμα» ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος την Πέμπτη κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τον ενδεχόμενο καταλογισμό ποινικών ευθυνών.
Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας αναφέρεται σαφώς ότι οι υπάρχουσες ιδιωτικές τράπεζες ΟΠΑ λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια.

Η κ.Παπαδάκη εξηγεί ότι η αδειοδότηση που έχουν λάβει είναι από τη Γ.Γ. Εμπορίου και πλέον υποχρεούνται να αδειοδοτηθούν και από το Υπουργείο Υγείας υπό τον ΕΟΜ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει