ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

854

Τα θαυμάσια κρητικά προϊόντα και οι προσπάθειες ανάδειξής τους
Κερδίζουν έδαφος τα κρητικά προϊόντα συνεχώς, όπως φαίνεται και από την έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος 2017” που συγκεντρώνει πολλούς Έλληνες και ξένους τουρίστες, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από τις μοναδικές γεύσεις τους στο κέντρο των Χανίων.
«Θεωρούμε ότι μέσα από τις συνέργειες μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Και ως παράδειγμα φέρνω την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας που έχει πιστοποιήσει με το σήμα “Κρήτη” 660 προϊόντα του νησιού, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικα ο κ. Αρναουτάκης ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συνεργάστηκαν.
Η έκθεση θα ειναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Αυγούστου και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά κρητικά παραδοσιακά προϊόντα και να ενημερωθούν για την αξία της κρητικής διατροφής.

Μαχαίρωσαν τον δήμαρχο!
Πανικός προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Δημαρχείο Ελευσίνας, εντός του οποίου ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα.
Δράστης της επίθεσης ήταν ένας 35χρονος απολυμένος συμβασιούχος, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και της άμεσης δράσης σε δρόμο της Ελευσίνας.
Πάντως, το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει σχέση με τη λήξη της σύμβασής του με τον Δήμο Ελευσίνας, καθώς ο 35χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είχε νοσηλευθεί παλαιότερα σε ψυχιατρική κλινική δημόσιου νοσοκομείου των βορείων προαστίων.
Όσον αφορά τον δήμαρχο Ελευσίνας, δέχθηκε δύο πλήγματα στον μηρό και διακομίστηκε αμέσως στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Περιμένουν πολλά από τον νέο πρόεδρο
Στο Ηράκλειο μαθαίνω ότι θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας. Ο ισχυρός επιχειρηματίας και manager θα μιλήσει σε εκδήλωση για τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η Κρήτη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από εκπαιδευτικό όμιλο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Όπως είναι γνωστό, όμως, ποτέ μια επίσκεψη Σάλλα στην Κρήτη δεν συνδέεται με ένα και μόνο γεγονός. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη ο Μιχάλης Σάλλας θα έχει επαφές και συναντήσεις με στελέχη της Παγκρήτιας Τράπεζας, αλλά και γενικότερες επιχειρηματικές συναντήσεις. Κι όπως πάντα, η επίσκεψη Σάλλα είναι δεδομένο πως θα δώσει και ειδήσεις. Αναμένουμε λοιπόν…

Περσινά, ξινά σταφύλια!
Πιο ωραίος ο Αλεξιάδης! Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε, σημείωσε:
«Ακόμα θα μιλάμε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Αυτά είναι περσινά, ξινά σταφύλια. Η κυβέρνηση δεν έπεσε από αυτό αλλά από μια σειρά πολιτικές.
Είμαστε σε μια φάση διαπραγμάτευσης να πετύχουμε κάποια πολιτική. Κάποια πράγματα τα πετυχαίνουμε και άλλα όχι. Ο ΕΝΦΙΑ του ’17 σε σχέση με το ’16 είναι μειωμένος κατά 20 εκατ. ευρώ», υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μεν στη φωτογραφία που ζητά την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Μην ακούς, Ευκλείδη!
Γιατί εγώ δεν το πιστεύω; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μεν στη φωτογραφία που ζητά την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και… θέλει φορολόγηση του πλούτου, αλλά δεν είναι αυτός που βάζει φόρους!
Ορισμένοι βρήκαν τη φωτογραφία και τρολάρουν τον υπουργό που, όταν φύγει κι αν φύγει, θα ξαναγυρίσει στους δρόμους να διαμαρτύρεται κατά της κυβέρνησης!

Το έργο, οι πολιτικοί και η αδιαφορία
Μου έλεγε ο δήμαρχος Οροπεδίου ότι από το 2011, που έχει ξεκινήσει αυτό το περιβόητο έργο των δικτύων στο Λασίθι, ουδέποτε ούτε ένας πολιτικός δεν ρώτησε την τοπική κοινωνία αν συμφωνεί με αυτό το έργο ή αν το θέλει.
Έλεγε επίσης (θα διαβάσετε αναλυτικά σε σχετικό ρεπορτάζ) πως ουσιαστικά το μόνο που ζητά το Οροπέδιο είναι η διασφάλιση του αρδευτικού δικτύου, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να θεωρείται αυτονόητη.
Αυτά και μόνο αν σκεφτούν στο Υπουργείο σήμερα, θα πρέπει να δώσουν στον δήμαρχο και το Οροπέδιο τουλάχιστον μια γραπτή δέσμευση για τα έργα. Διότι η κοινωνία πλέον αισθάνεται αποκλεισμένη και δηλώσεις του τύπου «φταίνε για όλα οι άλλοι, αλλά κάποια στιγμή θα δούμε πώς θα τα φτιάξουμε» ακούγονται κενές περιεχομένου.

Θα κάνουμε την ανατροπή!
«Η κοινωνία θα επιβραβεύσει αυτόν ο οποίος πέτυχε σε δύσκολες συνθήκες να φέρει την ανατροπή. Είναι σαν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Άμα ξεκινάς ως αουτσάιντερ και πετύχεις την έκπληξη, τότε δικαιώνεσαι πολύ περισσότερο».
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία πάνω στα οποία θα κριθεί η κυβέρνηση, βλέπει πιο… ρεαλιστικά τα πράγματα.
«Η κοινωνία βλέπει και μία προσπάθεια με ένα αριστερό κοινωνικό πρόσημο στις δύσκολες συνθήκες και στη δύσκολη πραγματικότητα. Κι αυτό θα κριθεί μετά από δύο χρόνια. Το 2018 θα είναι μία καθοριστική χρονιά για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων, τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Πουλάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη «να πατήσουμε στα πόδια μας».

Τα σπίτια
Μπορεί να έχει περάσει στα «ψιλά», αλλά είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Στο Ηράκλειο υπάρχουν 40 έτοιμα σπίτια για τους πρόσφυγες και σε 27 ήδη κατοικούν οικογένειες που έφθασαν μέσω της Ύπατης Αρμοστίας. Τα σπίτια αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα με νέο εξοπλισμό που αγοράστηκε για τις ανάγκες της φιλοξενίας. Όλος ο εξοπλισμός αγοράστηκε από ντόπιους επιχειρηματίες σε μια έμπρακτη προσπάθεια στήριξης της τοπικής κοινωνίας κι επιχειρηματικότητας.
Ίσως είναι ένα παράδειγμα για όλους εμάς και μια προτροπή.

Οι αλήθειες
Πήρα την παρακάτω επιστολή χθες και τη δημοσιεύω:
«Αγαπητή “ΠΑΤΡΙΣ”
Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντάκτες του κειμένου για τις κατσούνες και το ένοχο μυστικό. Ναι, δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο με το αλκοολ τόσο στην ενδοχώρα όσο και στην Κρήτη. Θα τολμούσα να πω ότι έχει όλη η χώρα πρόβλημα με την ανομία, δυστυχώς δεν είναι αυτό κρητικό φαινόμενο!
Με μια διαφορά: Η Κρήτη έχει παραπάνω ζητήματα να λύσει σχετικά με τη συμπεριφορά, τις λειτουργίες, την οπλοφορία και άλλα θέματα που αποφεύγουμε να συζητήσουμε.
ΛΚ»

Χτύπησαν και το γραφείο
Αυτή τη φορά το θύμα ήταν ο Χαρακόπουλος. Η αντιεξουσιαστική ομάδα «καταληψιομανείς» ανέλαβε την ευθύνη για τους βανδαλισμούς στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμου Χαρακόπουλου, στη Λάρισα.
Οι «καταληψιομανείς» με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι με «αυτή την επίθεση θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις καταλήψεις που εκείνος πολεμάει και εμείς στηρίζουμε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει