Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ φτάσαμε στα… λύτρα!

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

615

Η κατάργησή του αποτέλεσε «σημαία» της κυβέρνησης προεκλογικά, όμως, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο ΕΝΦΙΑ… έδωσε για ακόμα μια χρονιά το «παρών» και ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη, να ψάξει, δηλαδή, στον πάτο της, και να τον πληρώσει σε πέντε δόσεις.

Ο φόρος, όπως λένε στην «Π» άνθρωποι της αγοράς, αποτελεί το τελευταίο «χτύπημα» για όσους έχουν στην κατοχή τους σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Ηρακλείου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, αναφέρει στην «Π» πως φέτος δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με εξαίρεση χαμηλά ποσά σε μικρές ιδιοκτησίες. Όπως είναι γνωστό, θα γίνει συμψηφισμός του με τυχόν επιστροφές φόρου που έχουν προκύψει από τις δηλώσεις φορολογίας και στη συνέχεια είτε ο πολίτης θα καταβάλει το υπόλοιπο του φόρου είτε, σε ελάχιστες πλέον περιπτώσεις, θα περιμένει να λάβει το μέρος της επιστροφής που δικαιούται.

Ο κ. Μπαριτάκης τονίζει πως ο ΕΝΦΙΑ «είναι μια φορολογία που, υπό τις σημερινές συνθήκες, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους φορολογουμένους και την ιδιοκτησία. Λειτουργεί πλέον εις βάρος της απόκτησης ιδιοκτησίας και υποβαθμίζει την αξία της περιουσίας που έχουν ήδη αποκτήσει κάποιοι φορολογούμενοι. Αποτελεί ένα σημαντικό φορολογικό βάρος, αφού επιβάλλεται οριζόντια ακόμα και σε ιδιοκτησία που δεν αποφέρει εισόδημα», τονίζει ο ίδιος.
Σε ερώτηση αν ορισμένες περιοχές θεωρούνται αδικημένες αφού, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, έχουν ακόμα και σήμερα υψηλές αντικειμενικές αξίες και, συνεπώς, υψηλό ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μπαριτάκης απαντά πως παραδείγματα αποτελούν το κέντρο του Ηρακλείου και ο Μασταμπάς.

ΠΟΜΙΔΑ: “Πρόκειται για λύτρα”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε ανακοίνωσή της, τονίζει, μεταξύ άλλων πως “είναι πλέον σαφές για όλους ότι τα ποσά που καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν κάθε χρόνο, και ιδιαίτερα όσοι υπάγονται στον διπλό – συμπληρωματικό φόρο, δεν είναι φόροι, αλλά κυριολεκτικά “λύτρα”, προκειμένου να διασώσουν την περιουσία τους από τη δήμευση και οι ίδιοι να μείνουν εκτός φυλακής. Η αντοχή τους όμως στην ετήσια αυτή αφαίμαξη δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη”.

Ο δικηγόρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου, κ. Κώστας Αράπογλου, εξηγεί στην «Π» πως το τελικό ποσό που αναμένεται να εισπράξει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ έχει γίνει μία μικρή ανακατανομή των βαρών προς όφελος κάποιων κοινωνικών ομάδων.

Τονίζει πως αποτελεί ζητούμενο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν έστω και μία ελαφριά μείωση του φόρου. Αυτό θα τόνωνε την ψυχολογία τους και θα λειτουργούσε θετικά ακόμα και για τις αγοραπωλησίες και την οικοδομική δραστηριότητα.
Για τον συμψηφισμό με την επιστροφή φόρου, σχολιάζει πως έτσι ο φορολογούμενος χάνει την ευκαιρία να καταβάλει τον φόρο σε δόσεις και τον δίνει ουσιαστικά εφάπαξ.

Για τις αδικίες του φόρου σχολιάζει πως υψηλές αντικειμενικές αξίες σε σχέση με την πραγματική τους έχουν καταστήματα μεγάλης έκτασης και ό,τι είναι σε όροφο, σπίτι είτε γραφείο.
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος, ο οποίος πλήττει κυρίως τα ακίνητα χωρίς να δίνουν εισόδημα», αναφέρει και προσθέτει πως ο ιδιοκτήτης πρέπει να βρίσκει χρήματα να πληρώνουν τον φόρο κάθε χρόνο, ακόμα και αν είναι ξενοίκιαστα, ημιτελή ή οικόπεδα.

Αγρότες: “Του χρόνου η καμπάνα”

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, κ. Μύρων Χιλιετζάκης, αναφέρει πως ο ΕΝΦΙΑ έχει διατηρηθεί στα ίδια με πέρσι επίπεδα για τα αγροτεμάχια. Όπως λέει, οι αγρότες βρίσκονται σε ένα καθεστώς «ασυλίας» μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα αλλάξει την επόμενη χρονιά.

«Αν εφαρμοστούν οι νέοι συντελεστές, θα είναι ταφόπλακα για την αγροτική γη και τον αγρότη παραγωγό», τονίζει.
Ο κ. Χιλιετζάκης φέρνει ως παράδειγμα τους ελαιοπαραγωγούς και εξηγεί πως βεντέμα υπάρχει χρονιά παρά χρονιά, συνεπώς κάποια στιγμή το χωράφι δεν προσφέρει έσοδα στον παραγωγό. Το ίδιο ισχύει και για τις μονοετείς καλλιέργειες.
«Πώς μπορείς να βάζεις ένα νέο χαράτσι στην πλάτη του παραγωγού εφόσον το χωράφι του δεν αποδίδει συνέχεια;», αναρωτιέται ο κ. Χιλιετζάκης.

Λ. Αυγενάκης: «Ο παραμυθάς… κ. Τσίπρας!»

«Συνεχίζουν να αποκαλύπτονται οι ψεύτικες υποσχέσεις και τα παραμύθια του κ. Τσίπρα προς τους Έλληνες πολίτες.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2017 επιβεβαιώνει τα …ψέματα του κ. Τσίπρα: Τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο κ. Τσίπρας πρόπερσι και θα μείωνε πέρυσι. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά αποτελεί βασικό εισπρακτικό μέσο της κυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων σε παρέμβασή του ο γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Υπενθυμίζει πως η ΝΔ έχει δεσμευθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής της.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Αστρονομικό ποσό για το “Χαμόγελο”

 

Το αστρονομικό ποσό των 70.335,24 ευρώ καλείται να καταβάλει για ΕΝΦΙΑ «Το Χαμόγελο του Παιδιού»!
Ο οργανισμός εξηγεί ότι «αυτό που δεν γίνεται κατανοητό, διαχρονικά, είναι ότι κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη και όλα αυτά την ίδια στιγμή που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να συνεχίσει το έργο του».

Σε ανοιχτή επιστολή στον κ. πρωθυπουργό από τον Αλέξανδρο, ενήλικο παιδί του οργανισμού, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως:
«Ονομάζομαι Αλέξανδρος Νάκο, είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ από το 2002, καθώς μεγάλωσα σε σπίτι του Οργανισμού μέχρι και την ενηλικίωσή μου και βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας στείλω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια ανοιχτή επιστολή.

Η αντίστοιχη περσινή επιστολή φαίνεται να μην είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς ουδέποτε έλαβα κάποια απάντηση από εσάς τον ίδιο ή κάποιο στέλεχος της κυβέρνησής σας. Από πέρυσι πολλά πράγματα άλλαξαν στη ζωή μου προς το καλύτερο και πλέον έχω και μεταπτυχιακό τίτλο στο “Tourism Management”.

Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για το κράτος, αλλά όπως κάθε χρόνο βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές με τίτλο «φόρος στα πάντα». Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, η εν λόγω επιστολή αφορά την υπερ-φορολόγηση του εθελοντικού οργανισμού για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Έγινε πλέον ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι δεν μπήκατε ούτε στον κόπο να τη διαβάσετε, αφού και φέτος επιβάλατε στον οργανισμό μας ακόμη περισσότερους φόρους. Πιο συγκεκριμένα κύριε Τσίπρα, αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε στο κράτος 4 εκατομμύρια ευρώ φόρους! Στα 4 εκατομμύρια αυτά συμπεριλαμβάνονται ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, οι φόροι ακινήτων και οι ασφαλιστικές εισφορές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει