Το κυνήγι της χασισοφυτείας και ο “γολγοθάς” των ασθενών

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Αμείλικτη στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών η Αστυνομία δίνει το ένα χτύπημα μετά το άλλο στους εμπόρους ουσιών, στους καλλιεργητές παράνομων δενδρυλλίων στους διακινητές ουσιών, που σχεδόν πάντα έχουν ολέθρια για τον χρήστη αποτελέσματα.

Οι πρόσφατες εκριζώσεις και κατασχέσεις χιλιάδων δενδρυλλίων κάνναβης, στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, φανερώνουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις των αστυνομικών, οι οποίοι δε θα διστάσουν να αναζητήσουν χασισοκαλλιέργειες και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, παραβλέποντας πολλές φορές τους κινδύνους που υπάρχουν και προκαλούνται από εκείνους που επιζητούν τον εύκολο πλουτισμό με αυτό τον τρόπο.

Σε τοπικό επίπεδο στον κηρυγμένο πόλεμο κατά των ναρκωτικών ουσιών η οικογένεια της τοπικής ΕΛ.ΑΣ έχει θύματα, κάποια από τα οποία ξεπέρασαν τα προβλήματά τους, ενώ κάποια άλλα συνεχίζουν να ανεβαίνουν το δικό τους «γολγοθά». Εκτός όμως από το σκληρό πρόσωπο που δείχνει, και καλώς κάνει, για την καταπολέμηση του φαινομένου, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αστυνομικοί δείχνουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές, αναζητούν μία πρόσκαιρη λύτρωση μέσα από τη χρήση ινδικής κάνναβης. Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις στο νησί, που η χρήση κάνναβης – για ιατρικούς και μόνο σκοπούς- ήταν μονόδρομος και οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από τα όργανα της τάξης, όχι με γνώμονα το υπηρεσιακό συμφέρον, αλλά το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

Οι άνθρωποι που κατέφυγαν σε αυτή τη «λύση» δεν αντιμετωπίστηκαν ως χρήστες, αλλά ως ασθενείς μιας βαρύτατης νόσου για την οποία η επιστήμη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα μετά από έρευνα, ότι μπορεί η κάνναβη να μην είναι η γιατρειά, προσφέρει ωστόσο μια ανακούφιση σε ανθρώπους που βασανίζονται…

Η μελέτη

Σχεδόν το 90% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας υποφέρουν από μυική ακαμψία σε μια δεδομένη στιγμή κατά την εξέλιξη της νόσου, σύμπτωμα που περιορίζει την κίνηση και την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, μια μελέτη τρίτης φάσης (το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας για την αξιολόγηση ενός νέου φαρμάκου ή μιας νέας θεραπείας) διεξήχθη σε δείγμα 279 ασθενών στη Βρετανία επί 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα λάμβανε δισκία τετραϋδροκανναβινόλης, ένα εκχύλισμα κάνναβης, και η άλλη ομάδα ψευδοφάρμακο. Οι δοσολογίες αυξάνονταν σταδιακά από 2,5 mg έως μια μέγιστη δοσολογία 25 mg στο τέλος 15 ημερών, η δοσολογία αυτή διατηρήθηκε στη διάρκεια του υπόλοιπου τεστ.

Στο τέλος της μελέτης, το 29,4% των ασθενών που ανήκαν στην ομάδα της κάνναβης, έκανε λόγο για έναν περιορισμό της μυικής ακαμψίας έναντι ποσοστού 15,7% στην ομάδα-μάρτυρα.Η αλλαγή ήταν αισθητή από την 4η εβδομάδα και επηρέαζε επίσης τον πόνο και την ποιότητα του ύπνου. Η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν στους ασθενείς που δεν λάμβαναν αντισπασμωδική αγωγή με το ποσοστό των θετικών απαντήσεων να φθάνει το 40% μεταξύ των ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκαν εκχυλίσματα κάνναβης.

Οι παρενέργειες ήταν εξάλλου μεγαλύτερες στην ομάδα της κάνναβης και επικεντρώνονταν κυρίως σε εντερικά προβλήματα και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευρολογική νόσος που προσβάλλει τον κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, οπτικό νεύρο και νωτιαίο μυελό). Αλλοιώνει τη μετάδοση των νευρικών παλμών και εκδηλώνεται κατά κύματα που καταλήγουν ύστερα από αρκετά χρόνια σε μια εξασθένηση του οργανισμού και αναπηρία.

“Τα συμπεράσματά μας επιβεβαιώνουν δύο άλλες μελέτες που είχαν δείξει σημαντική μείωση της σπαστικότητας (υπερβολική αύξηση του μυικού τόνου) στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα κάνναβης”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης, που διεξήχθη υπό τον Τζον Πίτερ Ζάγιτσεκ, της βρετανικής ομάδας έρευνας για την κλινική νευρολογία.

Πωλούσε χασίς

104 γραμμάρια κάνναβης εντοπίστηκε να έχει στην κατοχή του ένας 37χρονος στο Ρέθυμνο.
Αστυνομικοί του εκαναν έλεγχο και βρήκαν τα ναρκωτικά, ενώ είχε και 800 ευρώ, ποσό προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει