Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Χάλασε το θετικό κλίμα

171

Οι πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές δεν άφησαν περιθώρια χθες στο χρηματιστήριο Αθηνών να διατηρήσει το θετικό κλίμα των αρχών της εβδομάδας, κλείνοντας τελικά με απώλειες και αδυνατώντας να κινητοποιήσει χαρτοφυλάκια που ακόμη παραμένουν υπό την “θερινή επήρεια”.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,43% κλείνοντας στις 829,16 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 827,96 (-0,58%) και 835,75 μονάδων (+0,36%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,9 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 17,6 εκατ. τεμάχια.

Η αγορά προσπαθεί να βρει το δρόμο της μέσα στο περιβάλλον συναλλακτικής άπνοιας, το “μέγεθος” της οποίας ξεπερνά ακόμη και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Χαρακτηριστικά η χθεσινή συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε απελπιστικά επίπεδα, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε τα 27 εκατ. ευρώ.

Πέρα βέβαια από την εσωτερική απραξία, σύμφωνα με τους αναλυτές, η στάση αναμονής και συσσώρευσης που τηρεί το ΧΑ για σχεδόν ολόκληρο τον Αύγουστο και σε πείσμα ορισμένων σημαντικών γεγονότων που μεσολάβησαν, αποδίδεται και στο θολό τοπίο που κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, από τις αρχές του μήνα το ΧΑ δείχνει να ταυτίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δείχνουν να είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Στις διεθνείς αγορές, σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η αμερικανική και η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς επικράτησαν ήπιοι τόνοι, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ενώ στα εμπορεύματα ανοδικές τάσεις καταγράφτηκαν στις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει